Pagina's

woensdag 31 maart 2010

Wat ruist daar in het struikgewas . . .

Zie ik het goed, kruipt daar wat door het gras . . .
Do I see it well, what is crowling in my grass . . .



Ik kan het nog niet goed zien, even dichterbij halen.
I can't see it clearly, I am gonna come closer.

Het is een klein schildpadje dat rustig zijn weg zoekt in het hoge gras.
It's a little turtle, who is going it's way in the high grass.

Ik haakte dit diertje voor een kennis die schildpadden verzamelt. Ze doet veel werk voor de plaatselijke Heemkundevereniging. En dat mag ook wel eens zo gewaardeerd worden.
I crochet this little animal for somebody who collects turtles. She does a lot for the local History Society. And that may be appreciated with a little gift.
Ik zal hem even op de tuintafel zetten, dan kunnen we hem beter bekijken. Ziet hij er niet schattig uit. Op het patroon stond dat er nog vlekken op zijn schild in lichtgroen gehaakt moesten worden. Dat heb ik niet gedaan, want die werden veel te groot. Het patroon kun je hier vinden. Het is in het Nederlands.
Wait, I will put him on the gardentable, so we can have a better look. Doesn't he look cute! The patterns tells that it should have spots, but I didn't do that. They were to big for this little fellow. The pattern is here available. But only in Dutch.

De afgelopen dagen ben ik ook met de rest van de dierentuin bezig geweest. Maand 3 van Under the Sea gemaakt (eindelijk). Ik zag dat maand 4 nu al beschikbaar is. Klik hiervoor op de button aan de rechterkant. Dan gaat Noah's Ark als een speer en verschillende dierenparen zijn klaar. Maar dat bewaar ik voor de volgende keer.
The last days I was also very busy with the rest of the Zoo. Month 3 of Under the Sea is ready (finally). I noticed that month 4 is already available. Click on the button on the right for the link to the patterns. And Noah's Ark is going like a train. Lots of pairs of animals are ready. But I'll save that for the next time.





zaterdag 27 maart 2010

Blauw / blue wave

Het is weer de 27e, dus blauwe zaterdag. Ik heb heel veel moeite moeten doen, maar ik heb nog wat gevonden. Maar waarschijnlijk is dit de laatste keer dat ik met de blauwe golf mee doe. Simpelweg, omdat ik niets blauws meer heb.

Eerst de blauwe viooltjes, gisteravond gekocht, vandaag worden ze geplant. In de winkel leken ze heel erg donkerblauw, maar bij ons buiten én overdag, lijken ze meer blauwpaars. Maar toch nog blauw.

Om in de tuinsferen te blijven. Deze clematis heb ik vorige week gekocht. Hij zit al in de grond, maar heeft nog geen bloemen. Daarom heb ik het label er maar bij gehangen. Dan kunnen jullie toch zien dat er echt blauwe bloemen in moeten komen. Misschien fotografeer ik die bloemen nog wel voor een van de volgende blauwe golven.

Ik blijf nog even buiten. Deze blauwe Friese klompen zijn van DH en dateren uit de tijd dat zijn moeder in Workum woonde. Inmiddels woont ze weer in Limburg. Uit die tijd stamt ook het Makkums bordje met een fierljepper. Oei, dat heeft ook blauw, dus . . .

Dit is het bordje. Er zit een beetje blauw in de rand en veel blauw in de lucht en water van de sloot. In de keuken hebben we boven de kookplaat een schouw en daar hangt het aan / op. Dé plek voor zo'n bordje vonden wij. Ik hou niet zo van dit soort borden aan de muur (en ook niet zo van Delfts blauw), maar deze heeft wel een speciaal plekje. Vanwege de herinneringen aan de vele weekendjes in Friesland bij moeder. Eigenlijk kleine vakantietjes.
In de berging, die dit jaar flink gerenoveerd gaat worden, hangt deze blauwe stoffer en blik. Ik heb ze al zo lang ik op mezelf woon, dus zo'n 20 jaar. En gebruik het regelmatig. Net zo regelmatig aai ik de blauwe borstel buiten uit, zodat ook deze haren weer netjes zijn.
Dan mijn blauw dolfijntje. Het is een gummy-achtig ding. Oorspronkelijk bedoeld als soort luchtverfrisser, maar de geur is er al lang af. Hij hangt normaal aan de sleutel van de vitrinekast. Maar daar keeg ik hem niet goed op de foto.

Dan mijn hippe tas met beetje blauw. Hij zat in mijn kerstpakket met het thema "Ik houd van Holland". Ik bewaar er op dit moment mijn verzameling haakgaren in. Maar die voorraad is flink aan het slinken. De tas is veel rood, maar toch met een blauw ruitje. Er zit een rits omheen geslingerd, zodat je hem kleiner kunt maken. Dan gaat het blauwe stuk naar binnen. Op de tweede foto zie je de achterkant, mét de rits. Ik wil nog proberen of ik het patroon na kan tekenen. Misschien maak ik hem dan nog eens in een andere stof.

En toen ik nog eens goed rondkeek zag ik Maria bovenop de kast staan. Ze is me niet opgevallen, omdat haar jurk heel lichtblauw is, maar toch blauw. Het is een antiek beeld dat via mijn tante van haar tante afkomt. En misschien nog wel een generatie (of meer) terug. Mij is altijd geleerd dat Maria een blauwe cape en een roze jurk heeft, maar deze versie vind ik ook bijzonder mooi.

En bij Maria hoort natuurlijk een Jozef. En die heb ik dan ook. Met deze foto wil ik dit blauwe blogje afsluiten. Geniet nog maar een keer goed van mijn blauw, want vermoedelijk is dit de laatste keer.

vrijdag 26 maart 2010

BOM Under the Sea, update 5

Van de week realiseerde ik me ineens dat er bijna weer een nieuwe maand begint. En ik heb het 3e deel van de BOM Under the Sea nog niet geborduurd. Zelfs nog niet getekend !!! Door een berichtje op haar blog werd ik er aan herinnerd. Dus snel tekenen en borduren. Gisteravond bleek dat er nu een nieuwe kleur nodig is, die ik niet op voorraad had. Dus vanmorgen voor ik naar mijn werk ging, heb ik deze snel bijgehaald en nu zijn Sam & Sally klaar. De french knots in de zeesterren heb ik niet in de donkere kleur van het patroon gemaakt, maar in de zalmkleur van de sterren zelf. Vond ik persoonlijk mooier.

This week I realized that soon a new month begins. And I did not stitched part 3 of de BOM Under the Sea yet. It's not even drawed !!! Her blog reminds me of this BOM. So I drawed and stitched part 3 this week. Yesterday evening I saw that I need a new colour that wasn't in my stock. This morning I buyed it in the local store and now Sam & Sally are finished. I didn't stitch the french knots in Sam & Sally in the dark colour of the pattern, but in the salmon colour of themselves. Personally I liked this more.

Samen met Josephine en haar aanbidder zien ze er schattig uit. Het was al aan het schemeren, de foto is dus niet helemaal helder geworden.

Together wit Josephine and her admirer they look adorable. It was already getting darker, so the picture is not that clear, my excuses.

zondag 21 maart 2010

Kleur, kleurig, kleurigst

Gisteren stond in het teken van
KLEUR
Ik wilde bij de TV wat te doen hebben. Een tijdje geleden heb ik Noah's Ark op stof getekend, maar daar was ik nog niet aan begonnen. Eerst andere dingen afmaken. Zoals het derde deel van de BOM Under the Sea. Binnenkort is het weer tijd voor deel 4 en deel 3 heb ik nog niet eens getekend. Of de tweede Hollandse kip, of Grannys, of ...

I wanted to do something at the TV. Some time ago I drawed Noah's Ark on fabric, but did not started yet. First I had to do other things. Like part 3 of BOM Under the Sea. Soon part 4 will be available and I did not even drawed part 3.
Maybe I could make a second Dutch Chicken, or Granny's, or ...

Maar de ark trok toch wel heel erg en heeft gewonnen. Ik had alle patroontjes al op één groot stuk stof getekend. Op die manier kan het prima in de borduurring. De patroontjes apart waren wel erg klein voor de ring. Omdat de insecten en de ark bovenaan op de lap staan, ben ik daar mee begonnen. De insecten waren erg snel af. Het jaartal staat er keurig in, maar er was geen plaats voor mijn naam of initialen. En bij een borduurwerk vind ik dat nou leuk om ergens, eventueel stiekem te verwerken.

But the Ark was pulling very strongly and won. I drawed all the patterns on one big piece of fabric. In this way it fits well in the stitch-ring. I started with the bugs because they were on top of the fabric. That was very quickly finished. The year is in it, but no place for my name or initials. And I like to put that secretly in my work.


Deze BOM is erg leuk om te borduren. Het schiet lekker op en de kleuren zijn gewoonweg fantastisch. Zoals jullie weten is blauw niet mijn favoriet, maar het blauw van de randjes is een hele mooie, warme kleur. De duif op de ark is in goud, althans dat vertelt de beschrijving. Ik vind het meer een warmgele kleur.

This BOM is very fun to do. It goes very quickly and the colours are fantastic. You all know that blue is not my favorite, but the blue in this work I adore. It's a beautiful and warm colour. The dove on the ark in in gold, that tells the description. I think it's more a warm-yellow colour.
In zijn geheel zijn de kleuren van de BOM erg mooi, niet te fel, maar toch heel kleurrijk. De ark heeft 2 patrijspoorten met ieder een rood hart er in. In het midden van de boot was nog een mooie plek over om een derde patrijspoort te maken. Hierin komen mijn letters, maar zover ben ik nog (net) niet. Op deze manier is toch subtiel de maakster in het borduurwerk (aan de voorkant) verwerkt. En toch valt het niet echt op. Kijk maar als het straks klaar is.

I like all the colours of this BOM, not too bright, but very colourfull. The ark has 2 round windows with a red heart in each of them. In the middel of the ark is a nice place to make a third window. In there I will stitch my initials, but that's for later. In this way I secretly add myself in this work. It doesn't show too clear. Look when this is finished.


Om het blogje toch nog op z'n lente's af te sluiten, laat ik jullie zien wat we gisteren gekocht hebben. DH en ik wilden de lente in huis halen, door bloemen te kopen. Maar we waren het niet eens over welke. DH wilde graag tulpen en het liefste gele. Ik wilde graag gerbera's (zo'n schitterende bloemen) en dan dieprode. Toen we uiteindelijk naar de prijs van de bloemen keken, besloten we gewoon beide te kopen. Ze waren in de aanbieding, 2 bossen (tulpen, of 3 van gerbera's) voor € 5,-. Dat kun je toch niet weigeren . . .

To finish this blog with a spring feeling I will show you what we bought yesterday. DH and I wanted to bring spring in our home by some flowers. DH wanted tulips, preferably yellow. I liked to get some gerberas in deepred. Finally we decided to buy both. They were on sale.


En kennen jullie Mimi? Mimi zoekt een nieuw huis. Op deze blog kun je zien hoe ze bij jouw kan komen wonen. Let ook even op de dingen die ze maakt, zo mooi.

Do you know Mimi? Mimi is looking for a new home. On this blog you can see how she can live with you. Please pay attention to the other things this lady make, so beautiful.

woensdag 17 maart 2010

Granny-dag

Het is weer Grannydag, sinds lange tijd een maand, dat moet ik er wel bij zeggen. In de tussentijd was er op granny-gebied niet zo veel te melden. Dus heb ik de afgelopen week een klein sprintje getrokken. Dit is de stand.

Bij de normale granny's zijn er 5 bijgekomen, maar bij de kleintjes maar liefst 20 !!! Daar was de achterstand dan ook nog groot. Ik heb ook een grote granny gemaakt, maar toen die klaar was, kwam ik er achter dat die in die kleur al klaar was. Jammer, dat zal nu een pannenlap worden. Hoe zien die al die granny's er nou samen uit? Nou zo:
Wacht, als ze zo in het gelid in hun koffertje zitten, dan kun je niet zo goed zien hoeveel het er eigenlijk zijn. Dat is zo verholpen.
Ik gebruik 9 verschillende kleuren. Van alle kleuren wil ik een grote granny maken, 10 gewone en 10 kleine. Van sommige kleuren heb ik nu al meer, maar van een aantal kom ik nog te kort. Dit moet ik nog.
donker paars: 2 normale - 10 kleine
lichtblauw: 1 normale - 3 kleine - 1 grote
ijsblauw: 3 normale - 5 kleine
lichtgroen: 10 kleine
warmrood: 10 kleine

Al die granny's bij elkaar op de tuintafel leken net een bloem. Als ik een foto van bovenaf neem, kun je dat beter zien. Dit is een fleurig einde van mijn blogje op (hopenlijk) een zonnige, voorzichtige lentedag.

dinsdag 16 maart 2010

Dappere Dodo's en verrassing

Al langer wilde ik ook lid worden van de Kwibbelsclub, maar iedere keer vergat ik om me aan te melden. De laatste dagen zag ik weer overal van die prachtige verrassingspakketjes op de blogs gepresenteerd. En weer had ik spijt van mijn laksheid. Nu heb ik me dus eindelijk aangemeld, en meteen gevraagd of ik het pakketje dat pas verstuurd is, ook nog kon krijgen. En gelukkig, dat mocht. Niet alles was er nog, maar met het uiteindelijke pakketje ben ik ook reuzeblij. Vandaag lag het al in de bus, kijk eens wat er bij mij in zat.

En ja, de foto is buiten op de tuintafel genomen. Het zonnetje scheen er nog net op. Toen ik thuiskwam vandaag, was het lekker weer. Dus ben ik maar eens op inspectieronde gegaan in de tuin. Het fototoestel ging mee. Het viel me nu op dat er nogal wat kransen hangen, ik ben er dol op.










Deze laatste is eigenlijk geen krans, maar een strik. Oorspronkelijk was er groen tussen geweven, dat is inmiddels vergaan. De structuur is nog goed, dus mag ze nog blijven hangen. Deze muur wil ik nog kikkergroen gaan verven. Ik bedoel dan de kleur die de laatste jaren in de mode is. Niet echt kikkergroen maar meer richting sla-groen, een lekker fris kleurtje, zonder echt fluoriserend te zijn.

Onze tuin is nog niet zo heel lang aangelegd en dus staat er nog niet zo heel veel in. Op dit moment zelfs meer onkruid dan wat anders. Morgen heb ik een vrije dag en als ik de berichten mag geloven, dan wordt het best lekker weer. Ik ben dan van plan om eens een paar uurtjes in de tuin te werken. Dat het er niet zo triest meer uit ziet. Op mijn inspectieronde kwam wel een heel aantal ontluikende kopjes tegen. Kijk maar:



Mooi he, daar krijg je toch het lentegevoel van. Maar de prijs voor de dapperste Dodo gaat naar deze.
In dit traytje heb ik afgelopen jaar was krulsla en veldsla opgekweekt. Later is dat in de volle grond uitgepoot. Maar de restjes, die niet echt wilde groeien, heb ik dit kweekbakje laten staan. En nou hebben die (van de veldsla) deze zeer strenge winter (voor Nederlandse begrippen) toch goed doorstaan. Dat wordt de eerste sla dit jaar. Wat een kracht heeft de natuur toch.

maandag 8 maart 2010

Proudly present: . . .

Bij deze titel denk je natuurlijk meteen aan de Oscar-uitreiking. Die was afgelopen nacht. Een van mijn favoriete actrices, Sandra Bullock, won de Oscar voor beste actrice in "The Blind Slice". Daarin speelt ze een rijke vrouw die een dakloze helpt om een sportcarrière op te bouwen. Grappig, want een dag eerder kreeg ze een Razzie, de Oscar voor de slechtste actrice. Deze laatste nam ze ook persoonlijk in ontvangst met veel humor.

In deze blog stel ik jullie voor aan onze nieuwe huisgenoot. Maar laat me bij het begin beginnen. Bij de laatste blauwe golf (alweer meer dan een week geleden) liet ik blauwe stofjes zien op mijn blog. Als je nog eens wilt kijken, klik dan hier. Die stofjes lagen te wachten op de grote schaar om wat van te maken. Maar ik moest ze afgelopen week teleurstellen en terug in de doos doen. Dit weekend vond ik dat ik wat tijd voor mezelf verdiend heb, het was zo'n hectische week. En daar kwamen de lapjes weer tevoorschijn. En dit heb ik er mee gedaan.



Proudly present Katrien de Hippe Kip

Een tijdje terug kocht ik bij Bep het patroontje voor deze kip. Mét stofjes. Maar ik durfde niet zo goed in de stofjes te knippen. En er waren niet genoeg verschillende stofjes naar mijn zin. Ik ga er nog een paar bij zoeken. Dus heb ik de kip nu van mijn Hollandse stofjes gemaakt. Katrien is helemaal klaar voor Koninginnedag, alleen nog een oranje strik in het haar. En die strik ligt ook al klaar voor haar.

Waar ik niet zo tevreden over ben zijn de ogen. Het patroon zegt dat deze geborduurd moeten worden, maar ik dacht dat een zwarte kraal ook leuk was. Kippen hebben toch van die kraaloogjes, nu beter kan dan niet.

Maar deze kraal is echt te klein voor Katrien. Die gaat er dus weer af. Ik ben nog aan het twijfelen of ik Katrien blauwe ogen geef in het stofje van haar voeten. Of ik een grotere kraal probeer te krijgen.
Op bovenstaande foto zie je ook nog dat ik de kraal met wit garen er op heb gezet. Hiermee wilde ik graag de reflectie van het licht in de ogen weergeven. Inmiddels heb ik dat garen al zwart gekleurd, om te kijken of de ogen dan beter naar voren kwamen. Dat is al beter, maar dat is het ook nog niet helemaal. Er komt dus nog een operatie aan Katriens ogen.

Maar wat vinden jullie van Katrien? Is ze niet geweldig hip? Ik wil nog een paar maatjes maken in dezelfde stoffen, maar dan andere combinaties. Bv. een rood lijf en een blauw lijf. Maar dat zal ook nog even moeten wachten, deze week wordt ook weer een drukke week.

zaterdag 6 maart 2010

Interview

Vanmorgen was dus het interview. Gisteren heb ik nog heel stoer tegen DH verteld dat ik ABSOLUUT niet zenuwachtig was. Maar net voor de uitzending, toen ik in de wacht stond, begon het wel te kriebelen. Het liep erg lekker, ik kon prima mijn verhaal kwijt. Later heb ik het teruggehoord. Normaal vind ik mijn stem zo raar als ik het zelf hoor. Maar nu ben ik verkouden en mijn stem klonk eigenlijk best goed. En ook de eerste reacties van familie en vrienden waren positief. Dus ik ben tevreden.

Op zelfmaak-gebied is er weinig te melden. De stofjes die afgelopen zaterdag nog prominent op tafel lagen, liggen er nog. Ongeknipt welteverstaan. Ik ben druk bezig om profielwerkstukken en andere verslagen van mijn leerlingen na te kijken. De patronen van LiB ga ik nog kopieren, maar ik heb nog steeds geen idee welke stofjes en kleuren ik wil gebruiken. Tips zijn nog altijd welkom.
Het volgende patroon van BOM Under the Sea is geprint, maar moet nog op stof getekend worden. Dit alles ligt rustig op betere tijden te wachten.

Dus heb ik me als eerste aangemeld als volger op de nieuwe blog van haar. Ze is een winkeltje gestart en heeft een give-away. Dan krijg ik misschien toch nog iets nieuws en zelfgemaakts (door een ander) in huis. Mijn takkenboomvaas kan wel wat nieuws gebruiken. Nu hanger er de vilten bloemen in die ik rond kerst kocht. Op die manier is toch het voorjaar al aan het komen.

vrijdag 5 maart 2010

L1 Radio

Even een snel en kort berichtje. Morgen (zaterdag 06-03-2010) kom ik op L1 radio. Met een groepje ben ik bezig een tentoonstelling in Museumboerderij De Locht te organiseren over emigratie vóór 1940. En daarover wordt ik morgen tussen 10.00 en 10.45 uur geïnterviewd op L1-radio. Niet de volle drie kwartier natuurlijk, maar 3 - 5 minuten. Allemaal luisteren. En laat even weten wat je er van vond.