Pagina's

dinsdag 31 augustus 2010

Een doodgewone cirkel of toch een pannenlap?

Het verslag van de IJsselmeerrit volgt nog. Ik ben bezig om een en ander uit te schrijven. Ook voor mezelf, voor mijn eigen vakantieboek. Maar daar heb ik nog even wat tijd voor nodig. Vandaar een klein en kort berichtje over wat anders.

Ik vind het leuk om nieuwe dingetjes uit te proberen. En bij toeval vond ik dit patroontje. Een soort Granny, maar dan cirkelvormig. Het begin is wat rommelig, de draadjes zitten elkaar (en mij) in de weg. Maar gaandeweg wordt het veel gemakkelijker.
Ik heb mijn Hollandse kleurtjes uit de kast gehaald - rood - wit - blauw - oranje. Beetje laat voor het WK, maar ik vond dit wel een grappige kleurcombinatie. Als pannenlap is ie eigenlijk een beetje te klein, maar als onderzetter is het perfect.

Wil je het ook eens proberen? Hier vind je het patroon.

maandag 30 augustus 2010

Monday Memories

Ergens las ik op een blog (vergeten waar) dat er Monday Memories ingesteld werd. Je maandagse blog wijdt je dan aan herinneringen uit jouw leven (of dat van je voorouders). Lijkt me leuk, dus ik probeer iedere maandag mee te doen.


De herinnering van vandaag is eigenlijk onlangs weer helemaal terug gekomen. Mijn petekindje van 12 verveelde zich in de vakantie. Al haar vriendinnetjes waren weg en zij gingen zelf heel laat weg. Ze is een aantal keer een dagje bij mij geweest, zodat we samen de hele dag konden Carcassonnen. We zijn beiden helemaal gek van dit spel, maar we zijn dan ook de enigen die dit meerdere keren achter elkaar willen spelen.
Maar daar had ze niet genoeg aan. Mijn moeder is vroeger lerares geweest. Een van haar aktes was koken. En mijn petekindje wilde ook wel leren koken in de vakantie. Dat bracht een aantal oude herinneringen bij mij boven.
Love is...  ... cooking together


Toen ik een jaar of 10 was, hing ik rond etenstijd ook vaak in de keuken rond. Ma aan de kook en ik toekijkend en af ten toe helpend. Eigenlijk heb ik op die manier veel dingen opgepikt. Met name intuïtief koken. Ik meet heel weinig af, alleen als ik bv. taarten bak. Met koken zelf niet, dat gaat op gevoel. Ma deed dat ook niet. Een paar jaar later wilde ik ook echt leren koken. Ma vond me daar eigenlijk nog te jong voor (of ze deed het liever zelf, ze houdt van koken). Maar ik mocht wel iedere zaterdag het gebak voor het weekend maken. Zijzelf was dan het Zondagse eten aan het voorbereiden en in de tussentijd leerde ik een of ander gebak maken. Je kunt het zo gek niet bedenken of ik heb het toen geleerd.
Ik ben begonnen met appeltaart, later cake, gemarmerde cake, soesjes (mét banketbakkersroom), biscuitdeeg, cakedeeg, bladerdeeg, zandgebak, rijstevlaai, berliner bollen, boterkoek, appelflappen, rabarbertaart (moet veel suiker in). Maar ook koekjes, zoals gewone zandkoekjes, speculaas, kerstkransjes, eierkoeken, oublies, schuimpjes (moeten heel lang in de oven) en wafels. En toen kwam ook net het gebak dat niet meer in de over hoefde in opkomst. Zoals arretjescake, mokka schuimtaart, cognactaart (bij gebrek aan andere ging er echte Franse cognac in, dure taart dus), mon chou-taart.
gemaakt door: Fiep Westendorp

Van mijn moeder kreeg ik het kookboekje uit de jaren 60 waaruit zij haar leerlingen leerde koken. Het is duidelijk niet meer van deze tijd. De maten zijn erg veranderd, maar ook de ovens. Er wordt geen temperatuur aangegeven, maar bv. stand 2. Het leuke aan dit boekje is wel dat ma alle recepten heeft omgeschreven naar eenpersoons-recepten. En toen ik op mijzelf ging wonen werd dit mijn kookbijbel. De meeste recepten waren voor minimaal 4 personen en ik was thuis gewend om ook voor 4 personen te koken (waarvan 2 grote eters). Dus in het begin vond ik het erg moeilijk om voor mij alleen te koken, ik hield heel veel over. Vandaar dat dit kookboekje zo handig was. Het is uitgegeven door de NCB (Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond). Ma stond in Valkenswaard (in Brabant) aan school, vandaar.

Loopt het water jullie nog niet in de mond? Bij mij wel als ik dit zo schrijf. Ik vind bakken nog steeds een van de leukste dingen van het koken. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik het niet vaak doe. We zijn maar met z'n tweeën en dan blijft er zo veel over. Gelukkig mag ik nu vaak van petekindjes baksel meeproeven. En onder leiding van ma maakt ze heerlijke dingen.
Mevrouw Helderer die Hasselbramenjam maakt uit "Pluk van de Petteflet"


Mijn moeder leert haar dus nu koken. Ze gaat er dan een middag heen en samen maken ze een eenpansgerecht om die avond te eten én wat lekkers (gebak dus). Petekind schrijft de recepten mooi uit. Ma maakt foto's van de ingrediënten en van petekind mét resultaat. Dat alles wordt in de computer gegooid, wat geroerd, geschud en geprint, en petekind krijgt zo een prachtig kookboek. En een mooie herinnering aan deze (regenachtige) vakantie.
.

dinsdag 24 augustus 2010

Wat vond ik in mijn tuintje?

Eergistermorgen liep ik mijn tuin in om mijn borduurtjes lekker in het zonnetje te fotograferen toen er ineens wat voor mijn voeten wegsprong. In eerste instantie dacht ik dat het een dikke sprinkhaan was, maar dan wel een heel dikke. Toch even beter kijken. Het bleek een heel klein kikkertje (of is het een kleine pad) te zijn.
Raar eigenlijk. Ik dacht dat ze alleen met regenweer trokken. Bij ons heeft het de laatste twee dagen niet geregend. Bovendien is onze hele tuin omheind met een schutting. En overal is op de bodem ofwel een muur of een betonnen plaat. Vraag me af hoe die in onze tuin komt. Zou die eigenlijk ook water nodig hebben? De zon brandde weer behoorlijk.

Ik besloot tot een extra rondje door de tuin, mét fototoestel. Ik zal jullie even mee laten genieten van al het moois dat er staat.
Mijn grote trots (of tros), twee hele druiventrossen. Ze groeien goed. Een klein begin met Wijngoed Birgitte is gemaakt. ;)
Aubergine in een pot. Mini-aubergines dat wel. Ik kocht twee van deze plantjes voor 1 euro samen! De vruchtjes laat ik nog even groeien voordat ik ze ga oogsten, ze zijn overigens nog keihard.
Op een klein tafeltje staat een kom met vetplantjes (sedum). Dit is spinnnenweb sedum. Prachtige vorm, hè?
En hier de andere sedum die er in staat, in rozet-vorm. Ik heb ooit gelezen dat de natuur eigenlijk uit fractals bestaat. Een meetkundige figuur die zelfgelijkend is (volgens wikipedia). Dit betekend dat deze figuur opgebouwd is uit grondvormen die min of meer hetzelfde zijn als de oorspronkelijke (grote) vorm. Enorm fascinerend om te zien vind ik. Zeker door mijn wiskundige geest, die dol is op regelmatige vormen.
Bij deze sedum is dat goed te zien, vooral de spinnenwebvorm. Voor meer info zie wikipedia in het Nederlands, Duits of in het Engels. Met name ijskristallen, sneeuwvlokken, bloemkool of broccoli en varens zijn duidelijke voorbeelden van fractals. Misschien nog een ideetje voor een apart blogje over. Er is genoeg over te vertellen.
Ik sluit af met een heel bezig bijtje. In mijn kruidentuintje zoemde het heel vrolijk. Diverse nijvere bijtjes waren bezig om lekkers te verzamelen zodat er straks heerlijke honing van gemaakt kan worden. 
.

maandag 23 augustus 2010

Lizzie Kate SAL, update 4

Nou hier is dan maart van deze SAL. De foto is echt wazig, maar daar kwam ik pas achter toen ze op de computer stond.
Oeps, ik zie nu pas dat ik het klaverblad vergeten te borduren ben. Ik vond de linkerbovenhoek al zo leeg. Gauw nog even doen, dan volgt een nieuwe (hopenlijk scherpere) foto.
.

zondag 22 augustus 2010

Lizzie Kate SAL, update 3

Vandaag wil ik jullie het volgende deeltje van de Lizzie Kate SAL laten zien. Per ongeluk heb ik april gemaakt, terwijl maart eigenlijk aan de beurt was. Daar ben ik nu dus druk mee bezig.
Er werd me gevraagd hoe groot die borduurtje eigenlijk waren, omdat ze postzegels genoemd worden. Nou ze meten zo'n 10 cm, best groot voor een postzegel. Maar die naam komt van de gekartelde rand om het borduurtje heen. Die lijkt op de rand van een postzegel, vandaar.
Ik ben er ook uit wat ik er mee ga doen. Ik ga ze over dun piepschuim spannen zodat het kleine schilderijtjes worden. Ik heb meer van dit soort kleine werkjes in de planning. De bedoeling is om een plank te maken met allerlei haakjes eraan. Aan die haakjes kunnen dan deze schilderijtjes gehangen worden. Iedere maand wisselen natuurlijk. Lijkt me leuk, mijn eigen seizoensplank aan de muur. January is al over piepschuim gespannen en genaaid. Dat was nog best lastig, want het stof is vrij dik en piepschuim geeft mee, dus het is een beetje scheef. Maar met wat duwen tegen het schuim is het nog een beetje recht te trekken.

Ik zit er nu over te denken om de volgende over dik karton te spannen. Heeft iemand ervaring met het spannen (en naaien) van dit soort dingen over karton? Gaat dat beter, karton lijkt minder mee te geven.

En tenslotte een kleine sneakpeek van de eigenlijke nummer 3 (Maart).
PS: de naald heb ik inmiddels echt wel uit de stof gehaald. Ik heb bijgeleerd.
.

Help from foreign readers asked

Today nothing crafting. But a short question to my foreign readers. On my blog I have a new translator from google. Would you please try this and tell me how it works? Translating everything to English costs a lot of time.
Vandaag nog niets handwerkerigs, helaas. Maar een korte vraag aan mijn buitenlandse lezers. Sinds kort heb ik een nieuwe vertaler van google op mijn blog. Ik wil jullie vragen of deze goed werkt, want het vertalen naar het Engels kost best veel tijd.

If this one works well I stop translating my blog myself. It save a lot of time, but a lot of space too. I can put more pictures on my blog than. I don't like those very, very, very long blogs. Please help me in this.
Als deze goed werkt laat ik de vertaling in mijn blog voortaan achterwege. Dit spaart mij tijd, maar ook veel ruimte op mijn blog. Dan kan ik er meer foto's op kwijt. Ik wil namelijk niet die ellenlange blogjes krijgen. Graag antwoord.

PS: Dutch readers can try this too of course. I like to hear their opinion too, love it.
PS: Nederlandse lezeressen/lezers mogen dit natuurlijk ook uitproberen en hun mening vertellen. Graag zelfs.

.

zaterdag 21 augustus 2010

AccuQuilt

Deze keer een kort en niet-creatief berichtje. Een paar dagen terug heb ik al verteld over dit apparaat. Het lijkt een wondermachine en ik zou hem graag uit willen proberen. In Amerika worden deze apparaten aan de lopende band weggegeven. (dat lijkt althans zo. Het is in ieder geval een goede reclamestunt van de fabrikant). Ook Canton Village geeft er eentje weg.

Some days ago I told you about this toy. It looks like a wondermachine and I would love to try it. Canton Village can give away one. Please visit their blog and join in. Not too much, let me be the winner this time.

donderdag 19 augustus 2010

Rondje IJsselmeer

DH is lid van de W123-club. Nou zal bijna niemand weten wat voor club dat is, maar het zijn fans van de W123. Geintje, nou weet nog niemand wat het is. Oké, een W123 is een ouder type Mercedes. Van 1976 tot 1985 werd dit type geproduceerd. Ze waren in allerlei typisch jaren-70 kleurtjes te krijgen. Het was een erg populaire auto in die tijd, de wachtlijst liep op tot zelfs 2 jaar!  Zelf hebben we er twee, een sedan-versie in 'Rietgrün' (lichtgroen) voor dagelijks gebruik, en een coupe-versie in sjiek donkerblauw voor speciale toertochten.
DH is a member of the W123-club. Not much people will know what kind of club that is. Well, it's a club of W123-fans. Just kidding. A W123 is an older type Mercedes. From 1976 till 1985 this type was in production. They could be ordered in all kinds of typical seventies colours. It was a very popular car in those days, the waiting list went up till 2 years sometimes. We have two of them, a sedan in 'Rietgrün' (light green) for daily use and a coupe in dark blue for special rides.
Coupe versie

Zelf vind ik de sedan-versie niet echt mooi, maar de coupe-versie weer wel. Nou deze W123-club heeft een eigen website, maar ook een heel jaarprogramma met allerlei treffens. Dan komen al die (meestal mannelijke) fans bij elkaar en praten over hun passie. Vaak staan ze dan ook lange tijd op de parkeerplaats bij hun schatten om ze te bewonderen voordat ze naar binnen gaan. Motorklep omhoog, want ook het binnenwerk moet bekeken worden.
I don't like the sedan much, but I do like the coupe. This W123 club has its own website, but a year-program too with lots of gatherings. Then (mostly male) fans gather and talk about their passion. They also stand on the parking lodge for a long time to admire their treasures. Motorhood up to admire the inner car before they go inside.
Niet echt veel vrouwen lopen daar rond, maar dat is anders bij de ritten die ze organiseren. Zo is er de voorjaars- en najaarsrit. Ergens in het land wordt een route uitgezet die meestal over kleinere wegen gaat, zodat je ook van ons prachtige landje kunt genieten. Maar op het einde van de zomer is er ook het zomertreffen. Dit is een meerdaagsevenement. En niet altijd in Nederland. Zo waren we in Ieper (België), en Houffalize (Belgische Ardennen). Het hoogtepunt was wel de jubileumreis naar Stuttgart. Naar het mekka voor Mercedesliefhebbers. Daar hebben we o.a. het spiksplinternieuwe Mercedesmuseum bekeken. Ook voor leken zoals ik een aanrader.
Not much woman are at the events, but that's different at the tours they have. Every year a spring- and an autumntour. Somewhere in the Netherland we drive a marvelous route on smaller roads. It's amazing how different and beautiful our little country is. But at the end of the summer they have the summergathering. This is always multiple days and not always in the Netherlands. We were in Ieper (Belgium) and Houffalize (Belgium Ardens) befor. The best gathering was in Stuttgart, the Mecca for Mercedesfans. We visited the (then) new Mercedesmuseum. Even for non-car-fans, like me, absolute fun to go.
Dit jaar is het doel bescheidener. We gaan een rondje IJsselmeer doen. We beginnen in Muiden. Daar moeten we a.s. zaterdag al om 09.00 uur zijn. Ai, dat is voor ons dus erg vroeg opstaan en weggaan. We gaan eerst langs de onderkant. De exacte route ken ik nog niet, maar ik weet wel dat we pauze houden op Urk. Antje, ik kom er aan!!! We overnachten in Sneek, in het gloednieuwe van der Valk Hotel.
This year we are not going that far. We'll do a Tour de IJsselmeer. Starting in Muiden at 09.00. Ai, that's really early, we have to get up really early. First we ride along the bottom of the lake. I don't know the exact route, but I do know that lunch is at Urk. Antje, I am coming to Urk!!! We spend the night in Sneek, in het new van der Valk hotel.
De volgende dag gaat het verder, de Afsluitdijk over, en via Noord-Holland weer naar het zuiden. Het einde is in Kampen. Maar of wij dat halen is de vraag. Het kan best zijn dat we eerder afbuigen om weer naar huis te gaan. Het is immers best een eindje en een W123-dame jaag je niet op topsnelheid over de snelweg. Die schrijdt het liefst over binnenwegen.
Next day we go on, the Afsluitdijk over to North-Holland and then we heading south. The finish is in Kampen. But I am not sure if we will go that far. It's possible that we bend earlier south, heading home. It is quite a while going home and you don't speed up W123-lady on the motorways. She loves to striding along country roads.
Als je een hele rij van deze rustig voortschrijdende dames wilt aanschouwen, dan zul je a.s. weekend, dus 28 en 29 augustus rond het IJsselmeer moeten zijn. Op de 28e beginnen we om 09.00 uur in Muiden, de lunch is op Urk, de avond eindigen we in Sneek. De dag erna gaan we de Afsluitdijk over en via Noord-Holland naar Kampen. Ik verwacht dat we daar rond 16.00 uur zijn. Het zou leuk zijn als je je dan ook bekend maakt als lezer van deze blog.
If you want to see a huge line of these striding along ladies, you have to be the weekend of August 28 and 29 around the IJsselmeer . On the 28th we start at 09.00 in Muiden, lunch is at Urk and we finish in Sneek. The day after we ride across the Afsluitdijk via North-Holland to Kampen. I expect us to be there around 16.00. It would be nice if you see us.
.

dinsdag 17 augustus 2010

Lizzie Kate SAL, update 2

De postzegel voor februari is ook al af. Dit is 'm geworden. Voor de Valentijnsmaand verwacht je een hart, maar dan in knalrood. Dat is het deze keer niet. Het is oudrose en fuchsiaroze.
I finished my stamp for February. This is it. In the Valentine's month you expect a heart, in flaming red. Not with this SAL, it's old-pink and fuchsia-pink. Don't know if that are the right English names for the colours. Please feel free to comment and give the right names.
Ik krijg de patroontjes per e-mail toegestuurd. Maar de cartridges voor de printer zijn op. Dus heb ik ze maar overgetekend met mijn eigen kleursysteem. Op de onderstaande foto zie je nog nét een stukje van mijn eigen tekening. En ook het bakje met restjes van de draad bij dit borduurtje.
The SAL-manager sends the pattern by e-mail. But we went out of the cartridges of our printer. So I draw the pattern in my own coloursystem. At the picture below you just see a peak of my drawing. And the little basket for the rest of the threads too.

Dus nu óp naar Maart. Maar daarvoor heb ik een paar kleurtjes nodig die ik (nog) niet heb.
So no on to March. But I need some colours for that, which I don't have (yet).
.

maandag 16 augustus 2010

Bramen met monster / Blackberries with monster

Ik liep de tuin in en nog net zag ik een merel opvliegen naar de bramenstruik, pik, en met een braam wegvliegen. Nou wordt het toch echt wel tijd om zélf ook eens te snoepen van dat lekkers. Dus ging ik een bakje halen en plukte de rijpe bramen. Er kwamen er flink veel van af, zeg. Ik had nog een extra bakje nodig.
I walked in our garden and just saw a blackbird flying into our blackberries, get one, and flew away. Now it's about time to get ourselves some blackberries. So I went inside for a basket and get blackberries. There were a lot of them, I needed another basket.
Het eerste kommetje met bramen
The first cup with blackberries
Het tweede, grotere, bakje met bramen
The second, bigger, cup with berries

Toen ik eens goed keek zag ik een monster over mijn bramen lopen. Over MIJN bramen, wat een schaamteloosheid. Ik heb geen idee welk insect dit is, maar het zag er wel prikgevaarlijk uit. Dus heb ik het voorzichtig tot weglopen gemaand. Gelukkig ging ie zonder protesteren.
When I looked at it I saw a monster crawling over my berries. Over MY berries, how rude! I don't know the name of this insect, but it looked quite stich-dangerous. So I ordered it gently to run away. Lucky me, he went without complaining.
Het monster, nu op het randje van het bakje
The monster, now at the side of the cup

Samen met bramenyoghurtijs zou dit het toetjes zijn voor vanavond. Ik heb de bramen gewassen en geteld, om te kijken hoe groot de oogst is. Het waren er 155, veel he? Te veel om op het ijstoetje te eten. Maar had ik laatst niet ergens wat gelezen over een bramensausje? Bij Mamma Monique. Dus receptje opzoeken en maken.
With some blackberry-icecream it would be a fine desert for tonight. I washed the berries and counted them, to see how big the harvest was. I counted 155, much isn't it? Too much to eat on the icecream. But didn't I read about a delicious berrysauce latelty? At Mamma Monique's. I looked up the recipe and made it. 

Het was heel simpel. De bramen in een blender (bij mij staafmixer) doen, sausje maken. Proeven, het was inderdaad niet zoet. Suiker bij doen. Ik wilde vanillesuiker gebruiken, maar die had ik niet meer, dus maar een schep op 4 gewone suiker. Nogmaals staafmixen en klaar. 36 bramen heb ik apart gehouden voor de garnering op het toetje en de rest is in de saus verwerkt. Wil je weten hoeveel saus ik daarvan kreeg? Nou zoveel.
It was quite simple. Berries in the blender, mixing, tasting (it was indeed not sweet), adding sugar. I wanted to add vanilla-sugar, but I was out of it, so I added 4 spoons normal sugar. Again mixing and ready. 36 berries I kept for the garning, the rest went into the sauce. Do you want to know how much sauce I got? We this much.
400 ml. bramensaus en 36 bramen voor garnering
400 ml. berrysauce and 36 berries for the garning

En dit is was er dus van de bramen over was. Dat wordt smullen.
And this is wat was left of the berries. Jummy.

.

zondag 15 augustus 2010

Accuquilt

Kennen jullie de Accuquilt. Ik las er op (Amerikaanse) sites nogal lovende verhalen over. Dus ben ik wat gaan snuffelen op internet. Op de site van de producent staat er veel over. Het is een vrij prijzig apparaat. Het apparaat snijdt stof in de juiste vormen in exact de goede maat. Er zijn allerlei vormen voor te krijgen en er komen er steeds meer bij.
Do you know the Accuquilt? I read good stories about it on (Americain) sites. So I did some research on the internet. The site of the maker has great information. It is a pricy thing, but it cuts fabric in the right pattern, and in the exact right size. Different patterns are available, and more yet to come.

Het lijkt me een heel handig apparaat, maar erg duur. Zijn er mensen onder jullie die er ervaring mee hebben? Laat eens horen.
Ik zag wel dat Karen van Sew Many Ways een apparaat weg mag geven van de producten. Ik heb een gokje gewaagd. Maar ik ben een van de heel velen. Duim maar voor me.
It looks very handy, but too expensive for me now. Did one of you tried this out? Please let me hear about it.
Karen of Sew Many Ways can give-away one accuquilt. So I took the chance, but unfortunately I am one of the many, many, many people. So please put your thumbs up for me.

Lizzie Kate SAL

Laatst heb ik me opgegeven bij de cross-stitch-fans, een yahoogroup voor borduursters. Nederlands is de voertaal. Ik zag het op een aantal blogs voorbij komen. Daar kon je ook meedoen aan een SAL (stitch-a-long) met een prachtig kalender patroontje en dat leek me wel wat. De groep is een heel gezellige groep en ik heb me uiteraard opgegeven voor de SAL. Gelukkig kon ik nog meedoen.
I joined the cross-stitch-fans-group at yahoo. Dutch is the language there. On some blogs I came across this group. They have a SAL (stitch-a-long) of a beautiful calendar-pattern. The group is very cosy and warm. I entered the SAL (of course). Lucky me I was in time to join them.
Uiteraard zit de naald er niet meer in, ik heb intussen bijgeleerd...
The needle is not in the fabric anymore, I have learned...

Dit is mijn January. Is de sneeuwman niet schattig. Toen ik hem klaar had, zag ik dat het zwarte rond de letters bij anderen donkerblauw was. Maar op mijn patroon staat toch echt zwart. Ik heb het nog speciaal nagekeken. Blauw was ook mooi geweest, niet zo nadrukkelijk. Maar ik laat het toch zwart. Zo is de mijne lekker anders dan die van de rest.
This is my January. Isn't the snowman the cutest you've seen? After I finished it, I noticed that the colours around the letters of the other participants is darkblue. But on my pattern it said black. Blue would be nice, but black is very rare, so black it stays.
Detail van de muts met het bolletje. In donker en lichtgroen.
Detail of the hat. I used dark and light green.
.

Voor deze SAL krijg je deel 1 en 2 toegemaild. Heb je er een af, dan moet je een foto in een mapje zetten. Dan pas krijg je deel 3. Dit om te voorkomen dat iemand alleen de patroontjes spaart en niet meeborduurt. Bovendien heb je op deze manier altijd een patroontje onderhanden en dan nog een op voorraad.
At this SAL you get part 1 and 2 by e-mail. Did you finished one, than you have to publish a picture of it in a map on yahoo. Than you will get part 3. This to forcome that people only collect the patterns and don't join the stitching. This way you have always a pattern in progress and one in stock.
.

zaterdag 14 augustus 2010

Naaimachine en Give-away

Dankjulliewel voor jullie duidelijke antwoorden. Eigenlijk is het niet zo moeilijk hè?  De basisregels die ik uit jullie antwoorden gefilterd heb zijn, nl:
- koop een erkend merk machine
- met 0,25 inch voetje
- met stopvoetje en evt. quiltvoetje
- en als het kan een groter werkoppervlak
- bij een verkoper die een eigen werkplaats heeft
- en als verkoper en werkplaats Sterna gecertificeerd zijn, is dat de finishing touch

Thank you for your clear answers. It's not that difficult as I thought. Basically there are the point to think about:
- buy a machine of well-known brand
- with a 0,25 inch foot
- with a stopfoot and a quiltfoot
- and with a bigger workspace
- at a store with a reparationservice
- and if both store and service have a sterna certificate it's superb

Had ik jullie al verteld dat geluksvogel ikke een give-away gewonnen heb? Karen van Lisnaweary Quilts gaf een tijdje terug kerststofjes weg. En ik heb een kansje gewaagd. Nou heb ik gewonnen. Dus vorige week donderdag belde de postbode aan. Deze keer niet de knappe mannelijke versie, maar een vrouwelijke. En gaf me een schattig pakketje.
Lucky me won a the give-away of Karen from Lisnaweary Quilts I took a chance and won. On her site were 3 pictures of the fabric she gave away and I was very curious which fabric I won. Last thursday the mailman rang, not the handsome male mailman, but the female mailwoman. She gave me a cute package.
En dit kwam er allemaal uit. Ik blééf aan het uitpakken. Er kwam een grote lap met een panel er op. Kijk dit is de voorkant.
And this came all out. I went on and on and on unpacking it. It seemed that it never ended. First a big panel. Look this is the front.
En dit is de achterkant. Je kunt er een Kerstsok van maken en een kerstlabel. Of twee, maar dan met een neutrale achterkant.
And this is the back. You can make a Christmasstocking and a Christmaslabel out of it. Or two, but then with another fabric at the back.
Dan kwamen er een serie sterretjesstoffen tevoorschijn. Ik heb ze voor de foto even aan het wasrekje gehangen. Prachtige kleuren met gouden sterren. Mijn favoriet is de frisgroene. Maar de andere zijn ook jummie.
Then a bunch of little star-fabrics. For the picture I hang them on my wasrack (???). Very bright colors with golden stars. My favorite is the fresh green one. But the others are very jummy too.
Dat was nog niet alles, er kwamen ook een serie van 7 kerststofjes uit. Het grote probleem voor mij begint nu, waar zal ik ze voor gaan gebruiken. Het moet natuurlijk wel iets heel speciaals zijn, want ze zijn móói!!
That still was not the end of it. I also got 7 other Christmas fabric. But now I have a big problem. What to make with it. It has to be very special, because the fabric is so special and beautiful.!!

Omdat ik er echt heel blij mee was, heb ik Karen een mooie kaart van ons dorp teruggestuurd. Als verrassing heb ik er een stukje Nederlandse stof met Delfts blauwe poppen bij gedaan. Dit laatste stukje vertaal ik natuurlijk niet, want misschien leest ze wel mee.
I was very happy with this surprise and thanked Karen. It took about 5 - 6 days to get this parcel at my place.

vrijdag 13 augustus 2010

Vragen / Questions

Wilma, hartelijk dank voor de link naar het recept. Ik ga het zeker maken. En Balsemien, bedankt voor het recept op je blog zetten. Ik heb me (bijna) suf gezocht, maar nooit gedacht dat ik het op jouw blog moest zoeken.
Op diverse blogs las ik dat mensen problemen hadden met internet. Zelf had ik er (gelukkig) geen last van. Tot gisteren. Mensenkinder wat heb ik zitten balen. Eerst was alles zoooo traag, en toen werd ik er iedere keer uitgekieperd, en alsof dat niet genoeg was, liep daarna alles vast, keer op keer. Dus ben ik gestopt achter de computer en kregen jullie geen berichtje. Verspreid over de dag heb ik nog een paar keer geprobeerd om te bloggen en andere blogs te lezen. Soms lukte het even, maar meestal ging het na een paar minuten fout.
On several blog I read about computer- and internetproblems. Yesterday I had the same. Everything was sooooooo slow, and then I was kicked of the internet. So I stopped and you didn't get a blog from me yesterday. During the day I tried some more times. Sometimes I was succesful, but mosttimes it went wrong after some minutes.

Dit wordt niet het blogje dat ik gisteren wilde schrijven, dat komt nog. Maar ik wilde jullie raad vragen. Gisteren waren we in Venlo. Daar waren de gordijnen in de reclame. Stof kopen en gratis maken, compleet met band en haakjes. In de folder stond een soort suede stof voor nog geen 10 euro. Daar kan ik het zelf natuurlijk niet voor doen. Dus naar Venlo. Het was een flinke tijd geleden dat ik er was, dus was ik stomverbaasd dat er een zaal met de naam Hobbywereld tegenover lag. Uiteraard ben ik even naar binnen geweest. Mensen, mensen wat een grote winkel, en wat een leuke spullen. DH zei al meteen "Dit is niet de laatste keer dat je hier bent." Nee, zeker niet. Voor allerlei hobbys had je daar de spullen. Eigenlijk te veel om op te noemen. Twee wil ik wel noemen: 1 - taarten bakken. De spuitmondjes en taartversieringen stonden in een apart rek tussen de scrapbooking spullen. Grappig.
Yesterday we were in Venlo. I discovered a new shop: Hobbywereld (Hobbyworld). Girls, girls, that was a huge store filled with only craftingnecesarities. DH predicted that this was not the last time I entered the shop. He is right, I will return. For all kinds of hobbies they had the tools and stuff. Two I like to mention. Baking cakes. I did not expected this hobby in a craftstore like this. The baking tools were right next to the scrapbooking stuff. Funny.

VRAAG 1
En op de bovenverdieping hadden ze garen en stof. Niet echt quiltstoffen, helaas. (ik ben nog steeds op zoek naar een zaak waar ze quilstoffen verkopen in de buurt van Venlo). 
Ze verkopen er ook naaimachines. Ze zijn dealer voor Ricken. Ricken zit meer in het westen van het land. Daar komen ook quilters vandaan. Ik wil graag jullie mening horen over deze firma qua prijs, service, etc. Kunnen jullie me meer vertellen? Ik moet nl. nog een nieuwe naaimachine. Ik heb nog zo'n goedkoop basisgeval, waarvan ik overigens het pedaal nog niet gevonden heb.
On the top floor they had yarn and fabric (I am still looking for a shop with quiltfabric round Venlo). But they sell sewingmachines as well. They are dealer for Ricken. The Rickenstores are more in West-Netherlands. I would like to know you opinion about this dealer about price, service, etc. Who can tell me more? I need a new sewing machine. Mine is a very old and cheap, basic thing. Of which I lost the foot/pedal (don't know the right word).

VRAAG 2
Deze vraag heb ik al eens eerder gesteld. Ik rommel nog niet zo lang met stofjes. Nu ik toch een nieuwe machine wil, vraag ik me af aan welke eisen ze moet voldoen. Eentje weet ik al, een voetje van 0,5 inch. Maar voor de rest.
- welke steken moeten er minimaal opzitten?
- ik heb wat gelezen over boven- en ondertransport. Wat is het verschil en waarom is dat belangrijk?
- welke accessoires zijn belangrijk om er bij te hebben? Welke gebruiken jullie vaak?
- welk merk hebben jullie (gehad) (en type)? En wat zijn jullie ervaringen daarmee?
- etc. etc
I don't work with fabric for a long time. And for a new sewing machine I wonder what the requirements should be. One I know, a 0,5 inch foot. But the rest?
- which stitches?
- what kind of accessories are important? Which one do you use a lot?
- what brand do you have (and type)? What are your expierences with that?
- etc, etc.

Verder weet ik ook dat ik niet echt op de machine ga borduren, dus dat hoeft er niet op/bij te zitten.
Flink veel vragen, maar ik hoop dat jullie massaal ze gaan beantwoorden. Je hoeft ze niet allemaal te beantwoorden, maar met een paar antwoorden ben ik al blij. Bij deze ook een uitnodiging naar al die lezers die zich normaal niet bekend maken. Je mag ook anoniem reageren, of een e-mail sturen. Ik wil echt graag antwoorden.
I am not going to embroider with the machine, so I don't need that on it.
Well a lot questions, but I sincerely hope that you all will answer them. You don't have to answer all the questions, but I like some answers. I invite my anonymous readers to give me a reaction. You can react anonym, or send met an e-mail. I really like to receive anwers.

DANKJEWEL / THANK YOU VERY MUCH
.

woensdag 11 augustus 2010

Recept

Kijk hier voor de oplossing van het raadsel van gisteren.
Look here for the answer for yesterday's riddle.

Als er iemand het recept voor het Prinsessengebak heeft, dan zou ik dat graag willen krijgen. Het is zooooo lekker. Ik heb al op internet gezocht, maar het enige dat op een recept leek, was in het Zweeds. En die taal is niet mijn sterkste punt.
If somebody has the recept of the Princess-cake, I would like to receive this. It's soooooo good. I looked on the internet, but the only thing that looked like a recept was in Swedish, and that language is not my strongest point.

Oplossing / Answer

Toch nog 8 mensen hebben een poging gewaagd om de oplossing te bedenken.
Still 8 people took a chance to find the right answer.

De echte liefhebbers hebben het ongetwijfeld meteen herkend. Prinsessengebak uit Zweden. Jaimie had het helemaal goed.
Afgelopen zaterdag waren we bij het Zweedse warenhuis voor een keukenkastje voor de bijkeuken. Ik wist dat ze ook een kleine supermarkt hadden met Zweedse producten en wilde daar ook even kijken. Tot mijn grote verrassing zie ik daar Prinsessegebak in de koeling liggen. Daar had ik al zoveel over gehoord, alleen lekkere berichten. Dus dat kon ik niet laten liggen. Gistermorgen heb ik heel voorzichtig een gebakje uit de doos gehaald, op een schoteltje gelegd, en toegekeken hoe het ontdooide. Bij een lekker kopje thee is het daarna heerlijk verorberd. En lekker was het, alle berichten hierover klopten tot op de laatste letter.
Het past precies in het middelste rondje van mijn Blauw Saks bord
It fits right in the middle circle of my Blue Saks

The real fans did recognize it immedeatly. Princesscake from Sweden. Jaimie got it right.
Last Saturday we were in the big Swedish shop to buy a cubboard for the utility room. I knew they had a little supermarket and showed in. To my big surprise I say this cake in the cooling. I heard so much tasty things about it, I could not resist it.
Yesterday morning I took one out of the fridge very carefully, put it nicely on a disk, and I watched how it defrosted. With a nice cup of thea I enjoyed it. And it was jummy, all the stories about the taste were absolutely right.
Ik kocht er ook wat van die overheerlijke vanillesaus en een worstje van rendiervlees. Dit laatste uit nieuwsgierigheid, ik heb nooit rendiervlees gegeten en ben benieuwd naar de smaak. En ja, we zijn geen vegetariërs.
I also bought some of the delicious vanilla sauce and a little sausage of reindeer meat. The last one out of curiousity, I never ate reindeermeat and am curious how it tastes. And yes, we are meateaters.

dinsdag 10 augustus 2010

Raadsel / Riddle

Herkennen jullie dit? De foto is vanmorgen gemaakt bij mij thuis, maar al sinds afgelopen zaterdag in huis. Morgen volgt de oplossing.
Do you recognize this? The picture was taken this morning in my home, but I have it in my home since last saturday. Tomorrow I tell the answer.

PS: Gisteren bezochten 250 mensen mijn blog!!!!! Waar zou dat ineens vanaf komen. Dit is veruit de drukste dag op mijn blog.
PS: Yesterday 250 people visited my blog!!!!! I wonder where they came from. It was by far the most busiest day at my blog.

maandag 9 augustus 2010

One Flower Wednesday

Nee ik weet dat het vandaag maandag is, maar de laatste tijd zag ik overal deze term voorbij komen. Vergezeld van de meest schattige bloempjes. En ik nam me voor om er NIET aan te beginnen, omdat ik nu al tijd te kort kom. Bovendien was dit beslist GEEN geschikt werkje voor mij om zo ter hand te nemen. Daar zou ik mijn hersens bij moeten houden.
No, I do know that it's Monday today, but lately I read this all over the blogs. Companied by the most cutest little flowers. And I intended NOT to start with it, because of lack of time. Besides this was NOT a suitable work for me. I would have to concentrate on this.
Maar dit is wat ik afgelopen weekend maakte. Een hexenbloempje. Lekker werkje was dit, en met de juiste voorbereidingen heel erg gemakkelijk te maken voor de TV of kletsend met vrienden. Geen enkel probleem. En eigenlijk ook nog redelijk snel te doen (na de juiste voorbereidingen). Maar ik ben nog steeds NIET hooked. En ik ga ook geen kleed of plaid hiervan maken. Het blijft voorlopig bij deze ene blom, want het is van de BOM van haar: de Frosty Flakes. En die vond ik nou super leuk.
But this is what I made last weekend. One Flower. Nice little work to do, and with the right preparations very easy to do in front of the TV of chatting with friends. No problem. And actually also reasonable fast (with the right preparations). But I am still NOT hooked. And ik won't make a plaid or so from it. It stays with this one flower, because it's for her BOM: the Frosty Flakes. And that one I really liked.
Maar ik ben niet blind voor mijn eigen fouten foutjes. De eerste foto is wel erg wazig, maar er is duidelijk te zien dat het eigenlijk een soort mandje is. En dat was niet de bedoeling. Reden: slechte mallen. Dus heb ik het strijkijzer er maar eens over heen gehaald. En op de tweede foto zie je al dat het plat is, gelukkig. Maar daar zijn ook duidelijk de steekjes te zien, dat was ook niet de bedoeling. Reden: te erg op de rand genaaid. En op die foto is ook te zien dat er een vals vouwtje in zit. Om mezelf helemaal niet te sparen heb ik hieronder een close-up van dat foutje gezet. Reden: onbekend, maar waarschijnlijk de stof niet goed genoeg om de mallen gevouwen (of vastgezet).
But I am not blind for my own mistakes. Allthough the first picture is some blurry, it's clear that it actually is a kind of basket. And it was not mean to be. Reason: bad templates. So I used my iron. And on the second picture you see it's flat. But on that the little stitches can been seen, and that was not my intention. Reason: stitched to much at the edge. On this picture the little bite is also visible. I won't spare myself so below you see a close-up of the little bite. Reason of the bite: unknown, but probably not folding the fabric good enough round the template.
Al met al ben ik er toch geweldig trots op, mijn eerste bloempje. En deze ga ik ook echt verwerken in de BOM, compleet met foutjes. Als ondergrond wil ik niet spierwit gebruiken, maar ecru. En dat heb ik niet, dus ga ik vandaag wat witte stof in de thee zetten.
Overigens is de stof van de bloem een charmpack Bonnie Blues van Paula Barnes voor Marcus Fabrics. Allemaal blauwtjes met ecru.
After all I am really proud on my first flower. And I will use this one in the BOM, complete with all the little mistakes. I am going to stitch this on ecru fabric, not white. But I don't have it, so I have to put some of my white fabric in the tea to colour it.
By the way the fabric of the flower is from the charmpack Bonnie Blues by Paula Barnes for Marcus Brothers. All blues with ecru.
.

zondag 8 augustus 2010

Hartje en vlindertje

De reacties op mijn vorige berichtje bewijzen het gelijk van mijn berichtje. Dank jullie wel voor jullie warme (en massale) reacties. Maar deze keer wil ik het toch over haken hebben.
The reactions on my last post prove the right of that post. Thank you all for your warm responses. But this time I would like to talk about something else: crocheting.

Op de blog van Haakmuts vond ik twee hele kleine, maar o zo schattige patroontjes van een hartje en een vlindertje. Ze zijn zo klein dat je ze in 5 minuten gehaakte hebt, inclusief het afwerken. Hartstikke leuk als afwerking op een tas, trui of cadeautje. Dit zijn de mijne geworden.
On the blog of Haakmuts (Crochet-bonnet, I know the translation of some words are really ridiculous) I found two tiny-winy little, but o so cute patterns of a little heart and a butterfly. The blog is in Dutch, and I am sorry there is no translation. You have to know that a translation by Google of Dutch cochet terms is really rubish.
Both are so small you can crochet them within 5 minutes, incl. finishing. There really fun to make and perfect to decorate a bag, sweater of a little present.
.

zaterdag 7 augustus 2010

Quiltingwereld

De eerste omnibus van Elm Creek Quilters had ik toch nog snel uit. Ondanks dat het in het Engels was. Het las zich zo geweldig lekker weg. De sfeer die de schrijfster oproept is geweldig. Eigenlijk precies de sfeer die ik over mij heen kreeg toen ik zelf een half jaar geleden in het quilters (en blogging) wereldje dook. Via het grote web heb ik (virtueel) zulke geweldige en lieve mensen moeten ontmoeten, kreeg ik zulke leuke en eerlijke reacties en tips en truuks. Het voelde als een warm bad. Normaal vind ik dat een belachelijke beeldspraak, maar het was echt zo. Op andere fora is nog wel eens haat en nijd, probeert men elkaar de loef af te steken, of worden alle foutjes heel groot uitgemeten. Daar houd ik helemaal niet van. Maar binnen de quilterswereld is dat niet, geweldig.
I finished the first omnibus of Elm Creek very fast. Despite that it was not my motherlanguage. It was wonderful reading, the atmosphere that the writer describes is so warm and nice. Just the atmosphere I expierenced when I dipped myself in the quilters- (and blogging) world for a half year. Through the www I (virtually) met such wonderful and lovely people, received good and honest reactions and tips and trics. It felt like a warm bath. Normally I hate that expression, but it feels exact like that. On other forums people outwit eachother, or expose all little mistake huge. I dislike that, but that's not in the Quiltersworld. Wonderful.
Gaat deze blog nog ergens naar toe? Jawel, ik wilde eigenlijk alleen laten weten dat ik de tweede omnibus heb ontvangen. Ook weer bij Bookdepository besteld en de Royal Mail bracht hem (met hulp van de KPN) weer bij mij. Dus ik kan me weer onderdompelen in de speciale Elm Creek sfeer. In dit boek komt de Bridal Sampler van Sylvia ook voorbij. Het boek met de patronen heb ik al een tijdje in huis. Nu nog het verhaal er achter. Ben benieuwd.
Does this story has an end? Yes, I only wanted to say that I received the second omnibus of Elm Creek. Ordered it again at the Bookdepository and the Royal Mail (with help of the KPN) delivered it at my house. So I can plunge in the special Elm Creek atmosphere. In this book the Sylvia's Bridal Sampler will appear. I got the book with the patterns some time here, but now I can read the story behind it. I am excited.

vrijdag 6 augustus 2010

Flowers

Deel 4 van Flowers heb ik inmiddels al af. Dit keer zijn het driehoekjes geworden. Je moest er 3 borduren. Alle drie hetzelfde. Ik heb er eentje in spiegelbeeld getekend, en ook zo geborduurd. Het is niet zo heel goed te zien. Maar ik dacht zo wat afwisseling te krijgen. Of het gelukt is, is niet zo goed te zien. Ik moet nog stof voor deze BOM halen. Ik denk dat het dan wel duidelijk wordt.
Part 4 of Flowers is finished. This time we had to make triangles, three triangles. All three the same. I drawed one in reflection (is that the right expression?) It's not easy to see it right. But I wanted to make it different this way. If I succeeded is not very clear. I have to get some fabric for this BOM. I think it will be clear then.
.

donderdag 5 augustus 2010

I love my mailman

I houd van onze postbode. We hebben een heel knappe postbode, maar dat is niet de reden, hij brengt zulke leuke dingen de laatste tijd. Zo zijn er diverse pakjes afgeleverd de laatste tijd. Eergisteren leverde hij dit af.
I love my mailman. We have a very handsome one, but that's not the reason. He brings such lovely parcels lately. The day before yesterday he gave me this.
Een hele tijd terug al besteld bij Bookdepository, maar schijnbaar nu pas op voorraad. Een boek van Sonia Lucano over blackwork. Zulke mooie projectjes en prachtige patronen. Een sneak peak.
A long time ago I ordered this at the Bookdespository, but apparently now available. A book of Sonia Lucano about Blackwork. Such beautiful projects and gorgious patterns. A sneak peak.
Over the schrijfter uit het boek: "Sonia begon haar carriere na de kunstacademie als mode-styliste. Tegenwoordig wisselt ze steeds tussen mode en decoratie. Ze is geïnteresseerd in allerlei handwerk, ze houdt van stoffen verzamelen, met kleur spelen, creëren en afstemmen op de gebruiker".
About the author from the book: "Sonia began her career as a fashion stylist following her graduation from art school. These days, she alternates between fashion and the decorative arts. Interested in all forms of craftwork and very hands-on, she loves to collect fabrics, play with colour, create, style and customise."
Place-mat

Haar stijl is erg basic. De foto's uit het boek zijn niet in zwart-wit genomen, maar dat zijn wel ongeveer de enige kleuren die je goed kunt onderschijden. De rest zijn grijstonen. Heel eenvoudige ontwerpen die daardoor ontzettend sprekend zijn. Mensen die minimaal kleur in hun interieur hebben, zullen weg zijn van de foto's. Van alle projectjes staan keurig de patronen in het boek. Ik zal een voorbeeldje laten zien. Dus als je lang op een volgend blogje moeten wachten, dan weet je wat ik aan het doen ben.
Het style is very basic. The pictures in the book are not in black and white, but that are about all the colors you can see on them. The rest are grey-tones. Very simple designs, but because of that very good. People who have a minimum colors in their homes, will love the pictures. All the patterns of the little projects are in the book. I will show an example. So if you have to wait long for my next blog, you will know what I am doing.
.