Pagina's

woensdag 30 maart 2011

Spruitjes

Wat krijg je als je de spruitjesplant helemaal vergeet?
En gewoon laat staan?
Wel, gewoon dit...


... een giga-spruitjesplant van zo'n halve meter hoog.
En natuurlijk 'gevuld' met gigaspruitjes.


Dus wat eten wij deze week?
Jawel, pingpongspruitjes.


.

zondag 27 maart 2011

Klaashaast

De Kerststress is amper achter de rug of we moeten al oppassen voor de Klaashaast.
Althans volgens Fokke en Sukke.


Translation: Fokke and Sukke, having a difficult time

- the 'Klaashaast' (Easter hurry)
- is even worse than the Christmasstress
.

zondag 20 maart 2011

Give-away

Kaatjekraal heeft een leuke give-away: een hoesje voor de telefoon van Zpagetti. Je mag kiezen of zij het maakt, of dat je het zelf probeert.

De laatste tijd maakt ze veel met Zpagetti, meestal eigen ontwerpen. Leuk hoor, ga zelf maar eens kijken.
.

vrijdag 18 maart 2011

William en Kate gekte

Op 29 april a.s. zullen Prins William en Kate Middleton in het huwelijk treden. Sinds de bekendmaking hiervan is de gekte rond dit stel helemaal losgebroken. Allerlei souveniers en prullaria rondom dit huwlijk zijn te krijgen. Twee er van wil ik jullie laten zien. De eerste omdat er een grove fout gemaakt is. En de tweede omdat het wat met garen te maken heeft.

De eerste is een mok met de foto's van William en Kate. Althans...
... dat was de bedoeling. Volgens de foto's trouwt Kate met Harry, de broer van William. Een blunder eerste klas natuurlijk. Wil je dit collector's item, ga dan naar deze site.


De tweede is een boek met breipatronen van poppen. Deze poppen zijn de belangrijkste mensen bij dit huwelijk. Zo zien we William en Kate in hun verlovingskleding. Mét glas champagne natuurlijk om te toosten.

Uiteraard mag de koningin niet onbtreken. Koningin Elizabeth II natuurlijk. Ze heeft voor de gelegenheid een elegant blauw completje aangedaan.

Prins Harry, de broer van William, is zijn best man. Voor hem is een belangrijke taak op dit huwelijk. Dus hij is er ook bij. natuurlijk in uniform.

En omdat het een koninklijk huwelijk is, zijn de lakeien op hun best gekleed. Kijk maar naar dit voorbeeld.

Ik twijfel wel of de koningin haar corgi's mee zal nemen. In het boek zijn ze in ieder geval wél van de partij.

En als je alle poppen maakt, dan kan de traditionele balkonscene ook thuis nagespeeld worden. Een voorproefje ???


Het boek ziet er zó uit. De ouders van Kate zijn er natuurlijk ook bij. net als Prins Charles. Camilla lijkt de grote afwezige. Alhoewel William het erg goed met zijn stiefmoeder kan vinden. Misschien is ze toch als patroon opgenomen.


En omdat ik het erg geestig vindt, nog een laatste foto van het bruidspaar zelf.

.

vrijdag 11 maart 2011

boek

Ik had nog wat verjaardagsgeld liggen. Daarvoor wilde ik graag de boeken van Jennifer Chiaverini kopen die ik nog niet had. En die kwamen voor en na binnen. Ze werden op de goedkoopste manier verstuurd. En dat is lang niet altijd de meest logische in mijn optiek. Zo werd ik de laatste dagen iedere dag verrast door de deurbel. Letterlijk iedere dag kwam er een boek aan. Ik was blij dat ik vakantie had en thuis was. Kijk dit kwam er allemaal binnen.

The Winding Ways Quilt
A Quilter´s Holiday
The Lost Quilters

En ook haar nieuwste boek ligt al hier. Maar daar ben ik nog lang niet aan toe. Die moet nog even wachten.


.

donderdag 10 maart 2011

Optocht (3, laatste deel)

Het was een goede optocht dit jaar. Dus ik waag nog een verhaal aan de optocht. Iedereen weet natuurlijk dat de we de afgelopen winter erg verwend werden met veel en langliggende sneeuw. Dat was ook in deze optocht te zien. De volgende ERG grote wagen had als titel "Met zovaöl snië dit jaor, haj zellufs de vors ut zwoar". (met zoveel sneeuw dit jaar had zelfs de vorst het zwaar).


Op de zijkant stond te lezen "Um van die gladde wege mar te zwiege, d'r waas gin zout mir te kriege" (om van die gladde wegen maar te zwijgen, er was geen zout meer te krijgen). De wagen was zo groot dat ik er helaas geen foto van de voorkant kon nemen. Ze reed zo dicht op de voorgaande groep. Wél kon ik er nog een van de achterkant nemen.


Detailfoto van de wagen, een schattig sneeuwmannetje. Lief he?


Het boerenbruidspaar trekt ook mee in de optocht. De bruiloft is zondag al geweest, dus dit is eigenlijk hun huwelijksreis. Ik laat deze speciaal zien vanwege de toeren. Dat zijn de witte hoofddeksels die de dames dragen. Hoofddeksels is eigenlijk een belediging voor de toeren, hoor. Ik heb er zelf ook een gemaakt en dat is heel, heel veel werk. Ze bestaan voor het grootste gedeelte uit kant. Ik zal er eens een apart logje aan wijden. Voor nu kunnen jullie op de blog van berthi er al wat over lezen. Die gaat wel over de Venlose toer, en zo te zien ziet die er wat anders uit. Klik hier.


Ze waren op huwelijksreis, dus de blikjes mogen niet ontbreken.


Veel jongeren deden dit jaar mee. En meestal met echt mooie dingen. Wat dachten jullie van deze. Ik vind die strakke uitbeelding van mensfiguren geweldig.


Veel kleine groepen. `Alwer un gaat in dun optocht` (alweer een gat in de optocht. Dit verwijst naar het feit dat er vaak gaten in de optocht vallen. Veel groepen willen wat uitbeelden en betrekken het puliek erbij (er is per slot ook een publieksprijs te vergeven). Dat houdt erg op en daardoor zijn de groepen voor hen meestal al een stuk verder weg.

Op de achterkant stond `dit is ut schonste gaat van dun optoch´
(dit is het mooiste gat van de optocht)

De laatste die ik wil laten zien is deze ´Einzelganger´. Hij doet ieder jaar mee, en dan alleen. Ieder jaar bedenkt hij weer iets origineels. Vaak wint hij de eerste prijs. Dit keer was hij de ´naks-o-fonist´. Het woord ´naks´ in het dialect betekend ´naakt`.


Omdat ie zo leuk is ook nog de achterkant. Hij swingde de pan uit zoals je ziet. Hij had geluk want hij liep achter een groep aan met erg swingende muziek.

´naks-o-fonist´ - - - ´niks aan he´

Einde
.

woensdag 9 maart 2011

Optocht (2)

Ik zei het dinsdag al, ik heb veel foto's gemaakt van de optocht, het weer werkte prima mee. Dus vandaag het vervolg.

In onze omgeving met veel landbouwgrond wordt tussen het maïs vaak hennep gezet. Meestal zonder medeweten van de boer zelf. Soms zelfs onder bedreiging. Op de wagen die hierover ging zat een heeeeeel relaxte jongen. Op z'n gemakkie keek hij rond, lekker in het zonnetje, "peace man!"


Achter de wagen liepen deze twee jongens te zwaaien. De linkse draagt de tekst "Zien weej d'r HASJ" (zijn we de bijna, het dialect woord 'has' betekend bijna). De rechter zegt: "Of motten we nag WIET" (of moeten we nog ver, 'wiet' betekend ver). Geweldige woordspelingen.


In het Aezelsriëk (Ezelsrijk, de carnavalnaam van ons dorp), moeten natuurlijk ook ezels mee in de optocht. Hieronder de voorkant van de wagen van de jeugdprins.


Close-up van de ezel. Zien jullie ook dat hij nodig naar de ezels-tandarts moet?


En dan Zijne Hoogheid zelf. Hij draaide net de goede kant op. Het lijkt alsof hij even poseert voor mij, nietwaar? De veren op zijn muts wapperen daardoor vrolijk rond.


Afgelopen jaar werd dan eindelijk het woordenboek van het plaatselijke dialect uitgegeven. Heel veel items in de optocht gingen daarover. Zo ook deze. De makers hadden een woordenboek van zo'n 1,5 - 2 meter gemaakt. Zowel de kaft als de binnenkant leken helemaal echt.


Rondom liepen mensen in 'Hollandse' print. Zij hielden bordjes op met een woord uit het boek. En droegen het voorwerp mee. De omstanders moesten raden wat het dialect woord was. Dat was lang niet altijd gemakkelijk.

Zakdoek is in het dialect: 'tesnuizik'

(wordt vervolgd)

dinsdag 8 maart 2011

Optocht

De koorts is weg, dus mocht ik van mezelf (en DH) gisteren naar de optocht gaan kijken. Het was prachtig weer en zo wat windloos windstil. De foto's zijn heel mooi van kleur geworden, maar wat wil je met zo'n overdosis zon.
We hadden een mooi plekje gevonden, in de zon (dus lekker warm), maar vooral zo dat we niet tegen de zon in hoefden te kijken. Anders kon ik geen foto's maken.


Genieten jullie mee van onze optocht? Hier het begin.


Koningin beatrix viert Koniginnedag dit jaar in Weert en Thorn. Sommigen vroegen zich af waarom niet in ons dorp. Op de gouden koets staat "os derp is ok de meujte Weert", vertaald is dit "ons dorp is ook de moeite waard". Maar let op de woordspeling met Weert/weert.


Er was al aangekondigd dat de koningin toch eerst in ons dorp zou zijn. Zou ze dan in de koets zitten? Jawel, kijk maar.


De koningin had overigens een complete dansgroep bij zich in rood-wit-blauw. En een korps vendeliers (vlaggenzwaaiers)!

De mannen hieronder namen mij te grazen. De ene met de schilderijlijst spurtte naar mij toe, toen hij me zag (was een bekende). En riep de ander er snel bij. Ze waren van boer zoekt vrouw. De andere, degene die een vrouw zocht, vroeg aan mij of ik nog kinderen wilde. Geen probleem, als hij dat ook nog wilde. De tweede vraag was of ik Poolse was. Tja, eigenlijk niet. Helaas, pindakaas, toen ging het feest niet door. Deze boer wilde net als een van de tv-boeren een Poolse vrouw die hem kinderen zou geven.


Op het bordje van de volgende deelnemer staat "Kiek miene slipjas" (Kijk mijn slipjas). En kijken deden we, maar vooral naar de achterkant.


Kijk maar, de achterkant was ook interessant.


Dan eentje speciaal voor Aart: een boom. En wel een geldboom. Het onderwerp was de Floriade, dat het zoveel geld kost, en dat in deze tijd. Tussen de groene ballon-bladeren zat papiergeld. Aart ideetje misschien voor jouw boom in je project, het geld bedoel ik?


Het wordt een lang verhaal, want de optocht is nog lang niet afgelopen. Dus nog eentje omdat ie zo schattig is. De rest komt morgen of zo wel.
In onze optocht trekken steeds meer kinderen mee. Vaak met heel leuke ideeën, zoals deze twee. Ik weet niet meer wat op de voorkant staat, maar de tekst luidt "Mar weej zitte op roëze". Roëze zijn rozen.


Zo mooi uitgevoerd. Ze waren in het rood gekleed, met overal rozen. Ook het bankje was vol met rozen. Zelfs de zitting was beplakt met rozeninpakpapier dat ik thuis ook nog heb liggen. Super.

(wordt vervolgd)
.

maandag 7 maart 2011

Ziekjes

Ik start mijn vakantie goed, en wel ziek. Zaterdag was eerst de uitvaart van een goede vriend en daarna dook ik meteen het bed in. Hoofdpijn, koorts, spierpijn, noem maar op. Gewoon griep.

Twee dagen dook ik onder, nu is de koorts weg. Eigenlijk net op tijd, vanmiddag is de carnavalsoptocht en die wil ik wel graag zien. Het weer is prima, zonnetje, open lucht, het waait nauwelijks. Dus flinke jas aan, das(sen) om en deze dame gaat vanmiddag genieten..
.

zondag 6 maart 2011

Grannies

Ik ben weer aan de Grannies, wel hele kleintjes deze keer. Maar twee rondjes.


En zelfs halve grannies. Het wordt uiteindelijk een deken. Het patroon komt van internet. Er staan allerlei patronen op, maar die van de gehaakte patchworkdekens zijn geweldig.


Kijk zo ver ben ik nu. Kunnen jullie raden welk patroon ik aan het maken ben?
.

zaterdag 5 maart 2011

Hartenswap

Het is geen geheim dat ik aan de hartenswap van Katrien heb meegedaan. Door de drukke tijd duurde het een tijdje voor mijn hart klaar was. Maar ik ben er dan ook echt trots op. Stiekem wilde ik het eigenlijk niet wegsturen. Het was jammer om er afstand van te doen. Zelfs DH stelde voor om een ander te maken en deze te houden. Wel een teken dat het mooi geworden was.
En ja, het is leuk om iets moois af te geven. Grote kans dat de ontvangster het dan ook leuk vindt. Dit is was Jet uit Heerhugowaard ontvangen heeft.



Een geborduurd hart. Deze keer niet in het standaard zwart of rood, maar in diepblauw. Met blauwe spikkeltjesstof aan de achterkant. Het kleine hartje is uiteraard wél rood gemaakt. En door dat kleine rood accentje kreeg het hele hart een rood lintje. Hopenlijk is ze er ook blij mee. Jet heeft geen blog, althans ik heb die niet kunnen vinden. (intussen weet ik haar blog wel, die is nl. hier)


Kris van byKris was mijn hartenmaakster. Ze had zich spontaan al eerder bekendgemaakt. En ik was zo brutaal om te vragen om een hartje te maken dat ik zelf waarschijnlijk nooit zou maken. En ze was zo lief om dat te doen. Kijk eens was ze maakte. Een hart van legertentenstof (scrabble woord).



Een lekker stoer hart. En inderdaad, zelf zou ik het niet maken, maar ik ben er heel erg blij mee. Het is zo leuk, zo´n stoer hart. De stof is zo stevig dat ik me afvraag hoe ze de naald er door heen gekregen heeft.
Kris heeft er wel wat schattige accenten in rood aangebracht. Zoals een pracht kantje aan de achterkant.



Zien jullie ook dat het stoere legertentenstof wel degelijk kapot kan. Heeft ze gewoon laten zitten en een beetje gestopt, zodat het nóg stoerder uit ziet. Wat een oog voor detail.
Aan de voorkant heeft ze een geruite ´b´ geappliceerd, mijn initiaal. Het hartje heeft al een plekje in mijn hartenkrans gekregen.



Een grote krans hangt aan de schouw boven de haard. Daarin verzamel ik alle hartjes die ik tegenkom of krijg. En die van Kris heeft intussen een prominente plek dat kunnen jullie je wel voorstellen. Kris nogmaals hartelijk dank. Katrien hartelijk dank voor het organiseren. Het was erg leuk om mee te doen. Jet veel plezier met je hart. En ik 'zie' jullie allemaal wel weer terug op je blog.

.

vrijdag 4 maart 2011

My Garden (7)

Knoop 9 is intussen al gearriveerd. Dus de hoogste tijd om een update te geven. Ik loop wat achter, maar volgende week is het vakantie. Dan hoop ik weer in te lopen.


Dit is het 6e patroontje dat af is. Het is niet de juiste volgorde, maar ik had gewoon zin in een bijenkorf te borduren. Vandaar. Onder de korf komt nog een geappliceerde tafel. Een vogeltje wordt appliceerd en een bijtje als knoop. Maar ik wil de applicaties allemaal tegelijk doen. Dan kan ik nl. goed bekijken welke kleur ik waar wil gebruiken.

Op dit moment zit er dit in de ring


Het 7e deel van My Garden. Eigenlijk 8, maar ik maak het als zevende.
.

donderdag 3 maart 2011

Pakjesdag

Geen pakjesavond, maar pakjesdag was het hier gisteren. Ik verwachtte wel wat, maar het werd heel veel.

Het begon met dit pakje, of liever gezegd, PAK. Want het was groot!!!


 Ik had bij onlinestoffen.nl onder andere batting besteld. In feruari werden geen verzendkosten in rekening gebracht, dus dat kon wel. Kijk dit bedoel ik.


 Daarnaast hadden ze schattige panelen en wilde ik nog aïda-stof heen.


 De panelen zij echt mooi kijk maar even mee.


Zo'n 40 cm is het. Ideaal voor een kerstkussen. En de rand is ook al zo leuk.
Daar kan ik nog wat anders van maken.


Het tweede paneel is een wintertafereel van roodborstjes.
Ook al zo schattig. Jammer dat ik er geen twee gevraagd heb.


 En ook hier weer een prachtige rand die echt wel gebruikt gaat worden.


 Ik had het pakketje amper uitgepakt of ik werd opgeschrikt door de deurbel. Het geluid is een soort scheepstoeter en als je er niet op bedacht bent, schrik je enorm. Dit werd er gebracht. Ik zou niet weten wat, maar ik herkende wel de afzender.


 En jawel, het lente-quiltje dat ik besteld had. Helemaal vergeten.


 De stofjes zitten er ook bij. Zo leuke printjes. En het mooie is, er is ook een zomer variant en de andere seizoenen komen ook vast nog aan de beurt.


 Cora had er ook een lief hangertje bijgedaan.
Dat hoort natuurlijk aan het quiltje. Als ie af is natuurlijk.
Ik heb snel even in het patroon gekeken. Het wordt nog een hele klus. Zeker voor zo'n onervaren tiepje als ik. Maar dat komt wel goed.


 En alsof dat nog niet genoeg was klepperde even later ook nog de brievenbus.
Er lagen maar liefst TWEE enveloppen voor mij.


 Het laatste deel van My Garden. Veel minder borduren deze keer, veel meer applicatie. Ik zal later deze week eens een update geven van de stand van zaken, want ik loop een beetje achter door van alles en nog wat.


 En de stofjes van de stoffenclub. Het thema was bruin. Gaaf, daar heb ik niet zo veel van. Ik herken ook een stofje van French General dat in de Fin de Siecle zit. Oh ja, ze komen (net als My Garden) van hier.


Heb ik weer een dag met een gouden randje of niet?
.