Pagina's

maandag 31 oktober 2011

Kerstballen breien

Een nieuwe rage waar ik me (nog niet) aan gewaagd heb. Ik zou wel willen, maar ik ben bang dat ik er dan weer een hobby bij heb. Waar, o, waar, kan ik toch die pot met tijd kopen?

Het rondbreien heb ik nooit gedaan, dus zocht ik eerst maar eens op youtube of dat lastig is. Daar vond ik twee duidelijke video's waarin een kerstbal in één kleur gebreid werd. Het klinkt niet echt moeilijk, dus misschien probeer ik het toch eens. Kijk maar.

Deel 1 - of hoe je moet meerderen om een bal te krijgen


Deel 2 - of hoe je moet minderen om de bal weer rond te krijgen


Arne en Carlos hebben een nieuw boekje gemaakt Strikkedukker (poppen). Hier het filmpje van de aankondiging. In het Noors, maar let eens op de kerstballen...






Succes!





.

zondag 30 oktober 2011

Proficiat

DH is vandaag jarig. Zijn cadeau heeft hij afgelopen zomer al gehad: een compressor. Die was toen in de aanbieding en is inmiddels ook al in gebruik. Maar voor de echte dag wilde ik toch nog wat doen. Maar hij had geen wensen meer, dus werd het dit.


Een grote pot vol liefde. Ik vulde de pot met 100 redenen waarom ik van hem houd. In eerste instantie erg lastig, want breng het maar eens goed onder woorden. Maar als je er eenmaal voor gaat zitten, dan komt de inspiratie wel.


De dosering staat er ook op. Een maal daags een stripje moet voldoende zijn om de dag goed door te komen.

Fijne zondag allemaal.


.

zaterdag 29 oktober 2011

boompje opzetten?

Mijn bloesemboom staat steeds meer in bloei. Kijk zo ver ben ik nu.




Hij lijkt bijna af, maar ik moet toch nog heel wat steekjes zetten. Paar close-upjes.




Foei, wat een wazige foto. Maar het is de enige die ik heb van deze steek. Je ziet hier wel goed wat een verschil het is of je een, twee, of zelfs drie draadjes gebruikt. Leuk effect he? Het wordt steeds teerder naar buiten toe.




Ook de roze vierkantjes zijn met verschillend aantal draadjes gemaakt. Dichter naar het midden toe met 2 draadjes en verder naar rechts met 1 draadje. Is het te zien?




De lila blaadjes zijn de blaadjes die ook van de boom vallen. Dicht bij de stam zitten de blaadjes nog stevig vast en zijn met 2 draadjes gemaakt. Verder naar de uiteinden zijn ze wat brozer en van 1 draadje.




En de blaadjes die vallen zijn minder dicht gemaakt, om aan te geven dat ze echt nog teerder zijn. Dit laatste is mijn eigen inbreng geweest.




.

Angels

Twee engeltjes heb ik tot nu toe gemaakt. En kijk eens wat een schatjes het geworden zijn.




De kerstengel. Grappig eigenlijk. Blauw is geen typische kerstkleur. En toch heeft dit (voor mij) op een of andere manier een kerst-uitstraling. Dat is niet alleen vanwege het kerstboompje. Maar daarnaast is dit ook zo'n ding wat je het jaar rond in je kamer zou kunnen hangen, juist omdat het niet de typische kerstkleuren heeft. Goed gekozen Ellie.




De tuin-engel. Hier heb ik wat gewijzigd in de stofjes. Oorspronkelijk zou er een behoorlijk felrode streep rechts van de engel moeten komen. Het was hetzelfde stof als de bies die er straks aan komt, maar die was zo nadrukkelijk aanwezig, dat ik dat niet wilde. Dat zou té zeer de aandacht naar zich toe trekken. Dus grabbelde ik in mijn voorraadje. En uiteindelijk heb ik de geel met witte stip genomen. Die komt van de portomonee van Bronwyn (die ik pas gewonnen had). Daar pak ik wel een andere stof voor. Voor mij is dit een betere kleurverdeling. Redelijk zoet, maar daardoor erg voorjaarsachtig. Eigenlijk zijn mijn kleuren wat steviger, maar ook dit vind ik echt mooi.


.

vrijdag 28 oktober 2011

Christmas Fun

Er is weer een deel klaar. Een Christmas Cottage met een sneeuwpop met kleine wantjes. Ach wat wordt het toch een leuk geheel. Kijk hier ligt ie klaar in het morgenzonnetje voor de foto.


Wat een rimpels he? Nog niet gestreken dus, dat ik geen hobby van mij. Ernaast ligt het laatste deel van de CF. Deze keer supersnel, want ik zag hem zelfs nog niet op de blog van Lynette Anderson zelf. Uiteraard een kerstman, want die was er nog niet. Het knoopje is deze keer de ster op de top van de kerstboom. En natuurlijk weer sterretjes, dat had ik al verwacht, want anders klopt de symmetrie niet meer zo goed.

Het brede deel boven en het brede deel beneden van deze quilt is bijna klaar. Pfff, waren die bewerkelijk zeg. Niet alleen waren ze veel groter dan de overige, maar ook meer steekjes en dan ook nog een hele serie blokjes erbij. Alleen de blokjes moeten nog aan de rest bevestigd worden. Dus dat komt wel goed. Een dezer dagen eens voor gaan zitten.


Nog een detail met de sneeuwman. Om het helemaal persoonlijk te maken, heb ik hier het jaartal bij gezet. Ik ben nog aan het denken om ergens mijn naam of initialen ook op de voorkant te zetten, maar daar ben ik nog niet helemaal uit. Ik weet nog niet of ik dat wil en ook niet op welk deel ik dat wil. Dus laat ik het nog even zo.

PS voor Mieke:
Jij vroeg waar die stof met de stippen vandaan komt. Je stond als anonieme bezoeker geregistreert, dus kon ik je niet zelf antwoorden. Dan maa rop deze manier.
Eerlijk gezegd weet ik de firma van die stof niet. Zelf heb ik hem gekocht bij The Log Cabin in Hillensberg. Ze hebben meer van die stippenstoffen. Kijk maar in de foto eronder, daar ligt de oranje versie. Als je een mailtje stuurt naar The Log Cabin, kunnen ze je vast wel aan een stuk stof helpen. Er zat nog genoeg op de rol.




.

donderdag 27 oktober 2011

Dag met een gouden randje

Gisteren was het weer zo'n dag. Ik heb genoten. Mijn plan was om naar The Log Cabin te gaan voor achtergrond stof voor twee engeltjes. Dat is toch een stukje rijden van ons af. Hier in de buurt zijn helaas geen winkels met quiltstoffen. Mijn vaste koffie-adresje was op vakantie. (Hi Riet, heb je het leuk gehad?) Dus trok ik de stoute schoenen aan en vroeg of ik bij de lapjesfluisteraar koffie kon drinken. En heel gastvrij opende zij de deuren. Ze regelde ook nog een extra gast. "Zo leer je steeds meer mensen / quiltsters kennen". Kei-leuk.


Dus trok ik naar het zuiden en ietwat te laat kwam ik aan. Ondanks dat ik beide dames eigenlijk niet zo goed ken, was het meteen ouderswets gezellig. We kwamen niet uitgekletst en dat lag zeker niet (alleen) aan mij, hoor. Later kwam de zus van de fluisteraar ook nog binnen wandelen. Ik kwam er niet weg. Ik moest me uiteindelijk losrukken om toch nog voor sluitingstijd in Hillensberg te zijn.


De dames die volgende week naar de Regiodag in Limburg gaan kan ik alvast verklappen dat je daar iets heel moois te maken krijgt. Ik mocht het absoluut niet fotograferen, maar dat kon ook niet, want het toestel lag natuurlijk thuis. Het lijkt erg simpel, is ook niet echt moeilijk, maar je moet toch je hersens er goed bijhouden. De handmatige versie was nog in de maak, maar het is absoluut de moeite waard. Jammer dat het op vrijdag is, anders hadden jullie mij daar ook gezien. Ideetje om het eens per jaar op zaterdag te doen?


Dames, bedankt voor de gezelligheid. Maar ook natuurlijk voor de koffie, lekkers erbij, boterham, etc. etc. Dit was echt weer zo'n dag met een gouden randje. De volgende keer komen jullie maar eens naar het noorden. Kunnen we meteen de Kantfabriek met een bezoekje vereren. Dat is hier echt om de hoek.


Toen ik me eindelijk los heb kunnen trekken ging ik naar Hillensberg. Daar was het erg rustig. Dus Sybil had uitgebreid de tijd om mij te helpen kiezen bij de achtergrondstof.  En nou willen jullie natuurlijk weten wat ik allemaal gekocht heb, nietwaar? Nou hier komen dan eindelijk te foto's.



Als eerste de achtergrondstoffen. De stippenstof is om stitcheries op te maken. De overige twee stofjes zijn achtergrond voor de twee Engeltjes van Ellie die ik gemaakt heb: de Christmas Angel en de Garden Angel. Ze zijn echt schattig geworden. Ik zal ze deze week nog wel laten zien.
De naalden zijn om te gaan quilten. En het bruine garen is om de Fin de Siècle te gaan quilten. En de naalden ook. Op de engeltjes ga ik het quilten oefenen. Dat wordt erg spannend, dus als jullie nog tips hebben?????

Deze stofjes kon ik gewoon niet laten liggen. Daar heb ik al iets voor in gedachten, maar dat moet nog uitgewerkt worden. De kleurtjes zijn echt snoepig. Pas thuis, in daglicht, zag ik dat de blauwe er niet zo mooi bij past, maar die komt ergens anders dan wel terug. Bij de bovenste lijkt het net alsof er zigzagband over heen loopt.


Ik had laten weten dat ik kwam, dus alle pakketjes die ze nog op moesten sturen, lagen al klaar. Zo kon ik ook het laatste deel van de Christmas Fun meenemen, en de stofjesclub en ook het nieuwste naaldenmapje. Dus ik heb weer genoeg te doen, want ook de stof voor de sashings van de Fin de Siècle liggen al te lonken. Ach duurde de herfstvakantie maar wat langer. Maar volgende week moet ik toch echt weer aan het werk.




.

dinsdag 25 oktober 2011

Speciale borduursteken

Sinds een korte tijd ben ik lid van deze yahoo-group. Het is een groep die zich bezig houdt met speciale borduursteken, dus niet alleen de gewone kruissteek. Denk nou niet meteen dat ik zo'n super borduuster ben. Ik ben lid geworden juist omdat ik specialere en apartere steken wilde leren. Abi Gurden ontwierp al een patroon waarin allerlei andere steken zitten. Het was een boom en de bladeren waren zo'n 15-20 verschillende steken. Het resultaat was super mooi. En ik was helemaal weg van dat patroon. Via deze group werd het als een SAL aangeboden.


Intussen is er een nieuwe SAL gestart, maar ik besloot eerst met de eerste te starten. Voor de kleuren koos ik bruin voor de stam, dat worden 'gewone' kruissteken. En allerlei roze-paarse tinten voor de bladeren. Op deze manier probeer ik een boom met bloesem te maken. Lijkt me mooi.


Ik begon niet met de stam, maar met de eerste speciale steek. Die zat nl. dicht bij het midden van het stramien, anders moest ik echt flink tellen. De eerste steek is de Smyrna Stitch. Een soort grote kruissteek met daarover nog een staand kruis. Op dit moment heb ik de stam ook af. Uiteraard anders dan op papier, want ergens vertelde ik me. Ik heb dat nou altijd met kruissteken. Jullie ook?


De tweede steek die ik nam was de Eyelets. En inderdaad, er komt inderdaad een soort oogje in. Ook al probeer je echt niet de draad aan te trekken, het gebeurt gewoon. Voor en na zal ik jullie mijn groeiende en bloeiende bloesemboom laten zien. Zo ver ben ik nu.


Intussen is een nieuwe SAL gestart. Het wordt deze keer een uil. Op de startsite van de yahoo group site staat een afbeelding. Dus uilenliefhebbers. Meld je aan. Het is echt niet moeilijk om te maken. Want Abi heeft het patroon in delen opgesplitsts, iedere 2 weken een nieuw deel, met nieuwe steek. Maar bij ieder deel komt ook een uitgebreide handleiding over de nieuwe steek. In het Engels, maar de tekeningen zijn zo goed, dat iedereen die kan zien, het kan volgen. Dus je krijgt niet alleen een geweldig patroon, maar je bouwt ook nog eens een mooie bibliotheek met steken op. Wat wil je nog meer.



.

donderdag 20 oktober 2011

Foto's

Ik heb al eerder verteld dat mijn moeder flink aan het opruimen was. Mijn broer en ik grappen al, of we al een plekje in het bejaardenhuis moeten reserveren voor hen. Maar dat hoefde nog niet. Zijn ze ook nog veel te jong en te goed voor.

Nou hadden ze vlak na hun huwelijk geen fototoestel. Mijn vader maakte dia's. Die dia's kwamen af en toe uit de kast, maar erg vaak heb ik ze niet gezien. En de laatste 20-30 jaar al zeker niet. Vorig jaar schafte moeder zich een dia-scanner aan, met als doel om die dia's eens in te scannen. Van de week kreeg ik van haar een CD met dia's van de jaren 1968-1974, dus van mijn eerste jaren. En ach wat was ik een schattig kindje. Mollig (uiteraard) met grappige blonde krullen. Ik was erg blij met de scans, want van de meeste gebeurtenissen had ik nog nooit een foto gezien. Willen jullie ook genieten?

Alle schoenen van mijn moeder waren niet veilig voor mij. Ik slofte er graag op rond. Zoals bij deze laarzen. Het lijken wel zeven-mijls-laarzen voor mij. Overigens waren schoenen met hakken ook erg in trek bij mij.


Naar natuurlijk had ik ook eigen laarsjes.
Maar daar kun je natuurlijk niet zo diep mee door het water spetteren.


Deze foto is ook leuk.
Mijn oom en tante waren op vakantie op bezoek met hun 5 zonen.
Pap en oom vonden het leuk om iedereen, net als de gebroeders Dalton van Lucky Luke,op grootte op de foto te zetten.
In de kinderwagen zit ik, maar ik vond mijn grote neven veel interessanter dan de foto.


Op vakantie aan de Moesel was de rivier natuurlijk te gevaarlijk voor mij.
Dus hadden mijn ouders een eigen zwembadje meegenomen.
Op de achtergrond is de Moesel te zien en de wijnranken op de berg aan de andere kant.


En de laatste wil ik in de kamer hangen.
Ik hield er van om kopje te rollen in de speeltuin.
Charmante foto, he?

.

woensdag 19 oktober 2011

Angels

Toen mijn moeder klein was, zei ze als avondgebedje vaker het gedichtje van de 14 engeltjes op. Ze heeft het mij ook geleerd.

's avonds als ik slapen ga
volgen mij veertien engeltjes na
twee aan mijn hoofdeind
twee aan mijn voeteneind
twee aan mijn linkerzij
twee aan mijn rechterzij
twee die mij dekken
twee die mij strekken
twee die mij wijzen
naar de hemelse paradijzen

Aan dit gedichtje moest ik denken toen ik twee pakketjes van Ellie bestelde: De Christmas Angel en de Garden Angel. Vorige week kwamen ze binnen, compleet met stof. Eigenlijk was de kit van de Christmas Angel op, maar ze mailde later dat ze toch nog een pakketje gevonden had, of ik nog interesse had. Natuurlijk.

 
En natuurlijk kon ik het niet laten om al te beginnen met stitchen. Wéér een WIP erbij, toe maar. Maar wat is het schattig geworden. Nog niet gestreken en de rand en zo moet er nog om heen, maar daar ben ik nog wat onwennig bij, dus daar moet ik goed voor gaan zitten. Deze engel is zeker ruim voor de Kerst klaar.


Ik ben er helemaal weg van, dus deze hangt nu nog met wasknijpertjes aan een houten kleerhanger hier in de kamer. Gewoon waar iedereen haar kan zien. En ik natuurlijk ook. Kan ik nu al genieten. Want kijk maar eens wat een lief snoetje ze heeft.

 
Ik las hier dat ze nog een engelpatroontje klaar had. Dat zal ook wel weer zo'n snoesje zijn.  
Twee engeltjes heb ik dus al, nog 12 te gaan....  
  

.

dinsdag 18 oktober 2011

De muts en Christmas Fun

Een tijdje geleden liet ik zien dat ik me verteld of misschien wel vertekend had bij de Christmas Fun. Het blok met de engeltjes was te kort, kijk maar.


Ik vroeg jullie tips voor hoe ik het op zou lossen. En zoals verwacht kreeg ik een aantal heel bruikbare tips. Ik koos er voor om de kerstslinger wat te verlengen en daar de kerstsok aan te hangen. En dit is het resultaat.



De strook met vierkantjes zit er nog niet aan, want deze muts (ik bedoel mezelf), had zich WEER vermeten. Was het eerst te kort, nu is het te lang. Ik vraag me af hoe dat kan, maar het is echt te lang. Het zou 18,5 inch moeten zijn en dat is bij het potloodstreepje bovenaan. Dus halverwege de rechtse strik. 

 


Ik weet nog niet helemaal wat ik ga doen, uithalen? Het is zwart garen op witte stof, daar blijft vast het een en ander van achter. Of gewoon alleen het rechterstrikje uithalen en als de rand er tegenaan zit, misschien er iets bij stitchen zodat het wat lijkt. Ajuto, help, hilfe, hullup.




.

maandag 17 oktober 2011

Meet Bob.

Bob is een warm manneke, ook al doet hij op het eerste gezicht erg koud aan. Zijn neus is getint, waarschijnlijk ook van de kou, maar misschien ook nog van wat anders....
Hij is normaal een gedistingeerde heer met een hoed en das. Waar vind je dat nog tegenwoordig. Maar voor de foto heeft hij de hoed toch afgezet. Hij verdraagt steken erg goed, ook die onder water. Is intussen al erg onmisbaar voor mij. Als ik op de bank zit te handwerken, ligt hij altijd in de buurt.


Heb ik jullie al nieuwsgierig gemaakt? Willen jullie ook een foto van Bob zien? Uiteraard heb ik er een aantal foto's van Bob gemaakt. Kijk maar.



Dit is Bob een patroontje van Ellie. Bob is een naaldenmapje van wolvilt. Zijn neus zit er eigenlijk verkeerd om tegenaan. Kwestie van het malletje verkeerd om houden. Maar dat geeft hem wel wat eigens. Met een drukknoopje kan hij open en dan zit er een extra stukje vilt voor naalden en spelden.


Op de achterkant heb ik in wit mijn naam en het jaartal gezet. Ik heb geprobeerd om er een foto van te maken, maar je zag niets van de stitching. Dus jammer, geen foto.Weet je wat nou het leuke is? Er zat genoeg vilt in het pakket om eventueel een vriendje voor Bob te maken, of misschien wel een vriendinnetje. Wordt vervolgd dus.
 .
Smile




zondag 16 oktober 2011

Merklap

Annelies laat ons regelmatig meegenieten van de merklapjes die zij spaart. Een tijdje terug vertelde mijn moeder dat zij ook nog een soort merklap van een tante van haar had. En aangezien zij de laatste tijd erg aan het opruimen is, kwam die onlangs weer van de zolder tevoorschijn. Dit is hem.


Erg felle kleuren he? Althans dat rood. Het eerste wat mij opviel was dat de steekjes kriskras zijn, dus niet netjes dezelfde kant op. Maar ja, tante Han, die deze lap borduurde, was pas 13 jaar toen ze dit maakte. Volgens mij zou toen al ze beter moeten weten, maar het is toch een beetje een excuus voor haar.


Haar initialen zette ze keurig midden in de lap: J.H.M. - Johanna Maria M******. Ik heb lang moeten zoeken of er een jaartal op staat. En na lang kijken vond ik het. Het staat in twee gedeelten: 19 -- 06 Links en rechts van het huisje onderaan de lap. De lap is dus meer dan 100 jaar oud!!! Tante Han is nooit getrouwd geweest en woonde met haar zus, tante Nel, die ook niet getrouwd was op het ouderlijk huis. Ik heb haar eigenlijk niet zo goed gekend, ze stierf toen ik pas 2 jaar oud was. Tante Nel heb ik nog wel goed gekend.

Deze lap heeft altijd in haar kamer gehangen. Misschien is hij verkleurd door de zon, maar dat wist mijn moeder zich niet meer te herinneren. Frappant is wel dat de kleuren over het algemeen erg flets waren, maar dat het rood ook nu nog er uit knalt.


En eigenlijk is het ook geen echte merklap, maar een geborduurde lap. Er zijn geen steken geoefend. En vreemd genoeg zie ik ook niet echt (veel) religieuze motieven. Dit terwijl beide zussen diep gelovig waren. Ik denk dat tante Han niet meer op school zat, toen ze deze maakte. En hem dus gewoon voor zichzelf maakte, om het huis op te sieren.
 Deze merklap heb ik niet van mijn moeder gekregen. Ik heb lang getwijfeld of ik hem wilde. Eigenlijk wel, maar waar moest ik hem neerhangen? In een kist bewaren vond ik ook zo zonde. Intussen heeft hij een beter plekje gekregen. Moeder heeft hem aan het Museum de Kantfabriek in Horst geschonken. Daar wordt hij goed geconserveerd. En misschien komt hij ooit nog in een tentoonstelling of zo te hangen. Heeft tante Han ook nog een groot publiek.


Een detal van het borduurgaas. Het is zo dun dat je de losse draadjes !?!?!? zo er door kunt zien. Niet van slijtage, maar gewoon omdat het zo los geweven doek was. De borduurdraad die ze gebruikte was een soort wollen draad, redelijk dik.


Het enige motief dat ik kan herkennen als religieus: een kruis. Toch vreemd. Van deze buurt ken ik alleen maar merklappen die bol staan van de religieuse symbolen of verwijzingen naar het Katholieke geloof. Het kan natuurlijk ook zijn dat ik de symboliek niet (her)ken. Wie kan me helpen? Zien jullie nog meer verwijzingen naar het (Katholieke) geloof?


.


zaterdag 15 oktober 2011

Blok 9 Fin de Siècle

Het laatste blok is ook af. Nog nét op tijd voordat het volgende deel (de sashings) kwamen. Het moet nog gestreken worden. En ik heb het idee dat het een beetje gaat trekken. Dus maar zien hoe het uit de strijk komt.

De foto is wat wazig, doordat het waaide.
Daarom zit er ook die rare hoek aan de onderkant is.
Zo scheef is het echt niet.
Ik had het nog verzwaard met wasknijpers, maar het mocht niet baten.


Intussen is ook het volgende deel binnen. Marianne heeft er wat extra's bij gedaan. Erg gaaf hoor, maar ik laat het lekker (nog) niet zien. Want anders is het misschien geen verrassing voor de overige Bommers.


.

vrijdag 14 oktober 2011

Handigheidjes

Surfend op internet kom je van alles tegen. Zoals deze handigheidjes. Ik weet niet waar ze te verkrijgen zijn. Maar ze lijken we heel handig.


Voor een boekenwurm, zo houd je het boek gemakkelijk open, zonder dat je het beschadigd.


Dit met roostert het brood terwijl je het snijdt. Hoezo het mes snijdt aan twee kanten?


Speciaal voor een Japanse theeceremonie. Als je de slippers niet nodig hebt, puzzel je ze terug in het tapijt.


En deze vind ik wel het leukst. Een wantje in een want. Zo raak je je kind niet kwijt en blijven de kinderhandjes ook warm door jouw lichaamswarmte. Tenzij je veel last het van koude handen.



.

dinsdag 11 oktober 2011

Street art

Ook de rioolroosters komen aan de beurt hoor. Kijk maar.


Voor meer voorbeelden, klik op de onderstaande link

.

maandag 10 oktober 2011

Street Art

Gisteren liet ik zien dat de straten best wat vrolijker konden worden. Maar er is meer wat we leuker kunnen maken. Ook de verkeersborden kunnen wel een make-over gebruiken.










Hopenlijk was dit een lichtpuntje in jullie dag. Fijne dag nog. 


zondag 9 oktober 2011

Opvrolijken

Toen ik mijn computerschijf aan het opschonen was, kwam ik wat leuke foto's tegen. Het thema: opvrolijken van alledag.
De dagen worden wat donkerder, dus we moeten ons op een andere manier wat opvrolijken. Wat dacht je van wat straatkunst, ofwel street art?

Een putdeksel is nooit meer hetzelfde voor mij

Als die 's nachts ook licht zouden geven, wordt het oversteken helemaal veilig

Voor even snel een spelletje tussendoor

De volgende keer voor een voorrangsweg zal toch even uitkijken of er geen klein bergbeklimmertje voor mijn wielen komt.

Hier wordt stoppen wel heel erg verleidelijk

Mijn favoriet


.