Pagina's

woensdag 31 juli 2013

Woordloze woensdag


woensdag 24 juli 2013

The day after

Dinsdagavond werd het ineens heel drukkend warm. De lucht kleurde raar, net alsof we een bui konden verwachten. Maar de buienradar gaf bij ons geen regen aan. Toch de parasol maar inklappen en het scherm omhoog trekken.

Ik bleef buiten met een boek zitten, want ik vertrouwde het niet zo. Het zag er echt uit alsof het ging regenen. Het werd ook helemaal stil (stilte voor de storm). En ineens kwamen de heel dikke druppels. En ging het heel hard.

Het ging zelfs over in hagel. Ik heb een foto om het te bewijzen. Dikke stenen. De stenen op de foto zijn door de flinke (warme) regen al snel gesmolten.



Het bleef een flink eind van de avond goed regenen. Goed voor de planten, hoefden wij niet bij te geven. Vandaag was het dus de day after, en de schade opnemen. Het had centimeters geregend. Verschillende potten waren vol geregend. Kijk maar hoeveel.



Maar helaas hebben ook een paar prachtige planten geleden. De Spaanse Margriet heeft wat blaadjes moeten verliezen. 



Mijn kruidentuintje is ook wat aangeslagen.



Maar het ergste vind ik het van de Annabelle. Voorheen bloeide ze prachtig, werkelijk schitterend. Heel veel grote dikke bollen, die fier overeind stonden. En nu is ze helemaal uiteen geslagen.



Heeft iemand een tip om dit te repareren? Of nog liever een tip om het te voorkomen.
Ieder jaar ziet het prachtig uit, tot de eerste flinke regenbui.

Overigens zie je ook maar weer dat de moderne techniek het wel eens mis kan hebben. Voor het weer vertrouw ik voortaan maar op de tekenen die mijn opa mij geleerd heeft. Die wist het deze keer duidelijk beter.






.

Woordloze woensdag


dinsdag 23 juli 2013

Gras maaien

DH ziet wel wat in deze grasmaaier.
Komt hij meteen aan zijn trainingskilometers.





.

maandag 22 juli 2013

Vlieg met met mee ....

... naar de regenboog......

Nou die regenboog blijft nog even uit met dit hete weer. Maar dit liedje schiet wel door mijn hoofd als ik mijn kleine Nielsje zie. Hij is al een tijdje af, maar ik heb hem nog niet laten zien. 
Niels is gemaakt van vilt en een pakketje van Tintangel. Hij hangt vrolijk te zweven boven de salontafel, maar krijgt nog een ander plekje. 


De foto is wat wazig, maar die is sterk uitvergroot. Nielsje mét gans is zo'n 5 cm. groot. En erg schattig. Ook snel gemaakt.

Overigens is de foto met mijn nieuwe telefoon gemaakt. Ja, ja, ik ben ook op de moderne toer. De vorige telefoon was echt sterk verouderd. Maar voor mij eigenlijk nog goed genoeg. Ik heb lang getwijfeld of mijn belgedrag een nieuwe wel waard was. Maar al die gadgets deden mij toch overstag gaan, zeker toen DH er een kreeg met al die leuke toeters en bellen.

Dus nu heb ik een Samsung Ativ (een windows phone) met kek lila hoesje. Ik kan er van alles mee, internette, fotograferen, zelfs filmen, spelletjes spelen, allerlei appjes en zo. Maar niet bellen en SMS-sen.
He...?

Jawel, mijn abonnement moet nog over gezet worden, dat gebeurd op 2 augustus, dus tot die tijd is het gewoon een leuk klein fotocameraatje met ingebouwd tablet.




.

woensdag 17 juli 2013

Woordloze woensdag


dinsdag 16 juli 2013

Kledingkast

De zomer is voor mij ook altijd de tijd om mijn kleding kast eens uit te mesten. Dan heb ik tijd om dat te doen en is de kast klaar voor de winter.
En jawel, uit te mesten. Ik kan heel moeilijk afstand doen van kleding. Je weet maar nooit, misschien past het nog eens, of komt het nog eens in de mode.
En nu ik quilt, komt er ook nog bij dat ik naar de stof zelf kijk. Zou ik dit nog ergens voor kunnen gebruiken? Applicatie, label, of wat dan ook?

Nou vond ik op een Amerikaanse site een stroomschema hoe je kon beoordelen of kleding weg kon of niet. Dat heb ik wat opgevrolijkt met kleurtjes een een achtergrondje. Dus helemaal opgehipt. 

Misschien is het wat voor jullie. De enige vraag die er niet in staat is "Kan ik de stof nog gebruiken voor te quilten?" Aan de andere kant, je kunt er ook van uitgaan dat je de kleding die je weggooit gewoon stript en de stofjes bewaard voor ooit.


Succes met uitmesten.



.

maandag 15 juli 2013

Zaaien

Gisteren vertelde ik dat ik het leuk vind om zelf te zaaien en planten zien op te groeien.
Ook vergeten groenten vind ik erg leuk. In Rijkel (bij Beesel en Roermond), is een boerderij die zich gespecialiseerd heeft in 'vergeten groenten'. Een paar jaar terug hadden ze open dag en zijn we gaan kijken. Geweldig. Als je ooit in de buurt komt, zeker gaan kijken. Ze hebben een website voor de voorpret. 

Daar proefden we ijskruid. Een grappig heel laag plantje met blaadjes waar dauwdruppeltjes op lijken te staan. Die dauw zijn eigenlijk blaasjes, gevuld met water. We mochten het proeven. Het is lekker fris. Maar ook een heel aparte sensatie in je mond. Je voelt de druppeltjes en dat is echt grappig. 

Foto van wikipedia.
Het glimt niet van de dauw, maar dat zijn de waterblaasjes

IJskruid kun je heel goed in de sla verwerken. Gewoon wat blaadjes er bij doen. Ziet er leuk uit, voelt grappig en smaakt extra fris door het water. Dus dat wilde ik ook telen. Ik bestelde wat zaad en het ging de grond in. Binnenshuis natuurlijk, want ik wilde het groeiproces op de voet volgen.

Hier zie je blaasjes beter.
Foto weer van wikipedia.

Maar.....
er gebeurde niets. Het kwam niet op. Mailen met de zaadleverancier leverde het antwoord. Het is zo'n klein zaad dat het niet in de grond moet, maar op speciale ondergrond. Ik kreeg een nieuw zakje om te proberen. Maar die ondergrond die had ik niet. En eigenlijk ook geen zin om te kopen.

Zaaidkasje in het zonnetje.
Luchtschuifjes dicht, zodat het goed vochtig blijft.
Als het zonnig is, mag het kasje naar buiten.
IJskruid kiemt pas bij 20 graden.

Ieniemienie zaadje op de natte wattenschijfjes
(wel wat te dicht bij elkaar, maar goed)


Dus nu heb ik wattenschijfjes gekocht, nat gemaakt en in mijn zaaikasje gelegd. Daar het zaad op gestrooid. En nu maar wachten. 

Toevoeging:
Linkje met meer info en receptje


zondag 14 juli 2013

Rondje tuin

Waarschuwing vooraf: veel foto's in dit logje.

Al jaren zijn we bezig met onze tuin. De eerste jaren met leeghalen, want er was heel lang niet zo veel onderhoud aan gepleegd door onze voorgangers. Het bleek dat de tuin veel groter was dan we dachten. We proberen met minimale middelen en veel recycling de tuin naar onze wens in te richten. Tips daarvoor zijn erg welkom.

De Annabelle doet het al een aantal jaren prima. 

Een prachtige kleurencombi met de hortensia er naast.
Die is diepblauw, hoef ik niets voor te doen ! ! !

En toen door de structuren aan te leggen. De terrassen kregen vorm, de border ook. En ons minigrasveldje, werd vanzelf groter en groter. Daar hoefden wij niets voor te doen.

De lelie (eendagslelies???) bloeit uitbundig.
Wel oppassen voor de meeldraden.
Zie je trouwens dat er nog flink plek tussen de planten is?

Daarna was het tijd voor het leuke stuk, planten. We kochten een paar planten die we mooi vonden, we kregen planten van ouders, buren en vrienden. En nog was de tuin niet vol. Nog steeds niet trouwens. Maar we willen en geen giga bedragen aan planten uitgeven. Het is veel leuker om ieder jaar wat te vullen en ook om te krijgen. En zeker om ze zelf van zaad groot te trekken.

Seringenboompje, dat nét uitgebloeid is.
Zie je mijn kruidentuintje rechts achter het boompje?

Dit jaar is mijn kruidentuintje redelijk volgroeid. Foto volgt nog. En de borders hebben ook redelijk wat bloeiende planten. De druif doet het goed.

Kan iemand mij trouwens vertellen of je de blaadjes in de buurt van de druiventros juist wél of niet moet verwijderen? En moetje het trosje wat uitdunnen, zodat de druifjes die overblijven in het trosje wat beter kunnen groeien???? Wie helpt?

Ondanks de lange en strenge winter, was de druif gewoon op tijd.
In tegenstelling tot de overige planten, trouwens.

Close-upje van het ieniemienie trosje.
Ik heb ze bij anderen al groter gezien, maar onze druif staat niet op de zon gericht.
Achter de schutting is het zuiden.

Dit is het grootste trosje.
Vergroot de foto om hem te zien. 
Het zit een beetje verstopt tussen de bladeren.

Dus hoog tijd voor mijn moestuin. Ik vind het leuk om uit eigen tuin te eten. Zelfvoorzienend zijn we bij lange na niet. Dat is ook niet de bedoeling. Onze tuin is te klein en we missen de tijd daarvoor. Maar wat sla, tomaatjes, fruit en nog wat plantjes mogen niet ontbreken.

De hortensia staat in de schaduw, omdat de bloemetjes anders snel gaan hangen.
Het stoeltje is gevuld met sedum. 
De pootjes wil ik nog omwikkelen met berketakjes of zo, dan ziet het niet zo ielig uit.

Mijn trots, de hortensia, wat een geweldige plant is dit.
Deze heeft een mooie donkerrode kleur. In het echt nog donkerder.
Nu staat die in een pot en verschuift regelmatig van plek.
Straks mag die in de volle grond in de tuin.

DH heeft nu vakantie, dus hopelijk komt de moestuin er nu dan. Ik houd je op de hoogte.






zaterdag 13 juli 2013

Totaal plaatje

Nou ja, bijna totaal, want er moet nog een blok komen.
Ik heb de blokken aan elkaar gemaakt en nu hangen ze in twee banen aan mijn kleerhangertje. Kijk je mee?


Blok 5 hangt er ook al bij, maar is nog niet helemaal af. De bloemetjes moet ik nog maken. Het grote groene blaadje is mijn idee, maar tegenover de andere blokken vind ik het een beetje bleekjes. Net als het blok rechtsboven overigens. 

De appel krijgt nog een wormpje dat uit het gat linksboven in de appel komt (eigen toevoeging). En ik denk dat ik de deur ook nog een stofje geef. Wat vinden jullie?

En hebben jullie ook nog ideeën voor het huisje rechtsboven? Om dat wat meer kleur te geven?




.





woensdag 10 juli 2013

Het gonst van de stilte

Hallo allemaal,
Daar ben ik weer. Het was lang stil op mijn blog, maar dat had zijn redenen.
En eigenlijk gonste het van de stilte, want handwerken, dat deed ik wel. Ik liet jullie alleen niets zien, omdat ik de puf niet had om te bloggen.

Wat heb ik dan allemaal gedaan? Nou de BOM Houses van Quiltecke bijgewerkt. Ik heb ook de stofjes van haar besteld. Die kleurtjes waren zó leuk.

Kijk dit is het eerste blok.



Het ontwerp had geen rood dak van stof, maar een stitchlijntje. Ik vond een echt rood dak met witte stippen leuker, vandaar mijn rode dak met witte stippen.


Dit is het tweede blok. Ik heb geen idee waarom die op zijn kant ligt. Het origineel op mijn PC staat gewoon rechtop. Ook hier heb ik wat stof toegevoegd, het hartje boven de deur. Nu er meer blokken klaar zijn, is dit huisje wat witjes. Ik zit er over te denken om ook de deur van bruin stof te maken, voor wat meer tegenwicht. Wat vinden jullie?




 Blok drie HOME. Ook dit is gedraaid, maar de letters staan wel in de goede volgorde. Op het blog van Quiltecke stond een versie van iemand (weet de naam niet meer), die het hart opgevuld had met harlekijnruitjes. En dat vond ik superleuk. Dat idee is dus niet van mij, maar heb ik geleend. Een ruitje heb ik wit gelaten. Ik gebruikte nl. alleen de kleurtjes garen die ook in de stitcheries zitten. En de kleuren mochten zichzelf niet raken. En dat ging in dat ruitje niet. Dus gewoon wit. Grappig, lijkt net een schittering vind ikzelf.




Blok 4, ook op de kop. Het is een bijenkorf, van bruin. Toen het klaar was, vond ik het op iets HEEEEEEL anders lijken. Maar met de stiksteekjes en het bijtje (dat ik zelf toevoegde), is het toch een bijenkorf geworden.

Er komt nog een blok op 1 augustus a.s. Dus als je het nog wilt downloaden, dan moet je snel zijn. Hier is de link.
Vanavond zet ik ze aan elkaar, tot zo ver dat kan. Dan zie je meteen hoe het moet worden. Heerlijk kleurrijk. Want de foto's zijn binnen genomen. Ik zal ze de volgende keer buiten fotograferen, dan spatten de kleuren er vanaf.

Groetjes en tot gauw.




.

Quote


woensdag 3 juli 2013

Woordloze woensdag