Pagina's

dinsdag 30 september 2014

Ja, ik wil

Dat waren de woorden die DH en ik vandaag 10 jaar geleden uitspraken tegen elkaar. En nog steeds staan we volledig achter deze woorden. Wat vliegt de tijd.

Hoe kan ik, als handwerkster, dit heuglijke feit beter illustreren dan met mijn borduurtje op mijn randjeslap.





.

woensdag 24 september 2014

Loesje



Soms zijn ze gewoon heel erg raak, die uitspraken van Loesje. Ik wilde dat ouders uit ons dorp deze eens heeeeeeeeeel goed lazen en vooral heeeeeeeeeel goed ter harte namen.





.

zondag 21 september 2014

Knusse lampjes

De herfst zit er duidelijk aan te komen. En dan krijg ik zin in van die warme kleuren, warme dingen om te eten/drinken en zin om mijn huis warm aan te kleden (en mezelf natuurlijk ook). Struinend over internet zag ik deze lampen. Helemaal geweldig toch?


Alle lampen zijn om een mooie tak gedraaid. Een tak waarvan de schors er van af getrokken is. Super mooi.

Ik vroeg met wel af hoe je de draad breit. In het rond? Of een lang stuk en dan er om heen naaien? Mijn oplossing zou zijn punniken. Als je tenminste zo'n dikke punnikklos hebt.

Ik vind hem super, maar of ik deze ga maken? Daar twijfel ik nog heel sterk over.
Wat vinden jullie?


.






donderdag 18 september 2014

Recept

Dus jullie willen weten hoe het is gemaakt. Nou hier komt het recept. Het is niet van mijzelf, maar ik heb het wel aangepast aan wat ik in huis had (of lekker vind). Eerst een foto als herinnering hoe het er ook al weer uitzag.


Volgens het recept zou je een taartvorm (zo'n lage met gekartelde rand) van 20 cm doorsnede nodig hebben. Ik heb een glazen overschaal genomen die een beetje breder was. En zeker een stuk hoger. Volgens mij kon het er anders echt niet in. Een tip is dus eerst het mengsel maken en dan pas de schaal/kom uitkiezen en bekleden met het deeg.

Nodig:
- 6 lapjes (diepvries)bladerdeeg (in recept staat: 1 blikje croissantdeeg)
- olijfolie
- 1 zak italiaanse roerbakmix, ca 400 gram
- 3 eieren
- 1 teentje knoflook (ik deed er stiekem 2 in)
- 250 ml slagroom
- 60 gram geraspte oude kaas (ik deed jonge, en hoeveelheid op gevoel)
- 2 tl gedroogde Provencaalse kruiden (ik nam italiaanse kruidenmix)
- 1 bol mozzarella in plakjes
- 1 bakje cherrytomaatjes (zoveel zat er bij mij niet in)
- 1 el pijnboompitten (had ik niet)

Bereidingswijze:
Over voorverwarmen op 180 graden - vorm (ik gebruikte een glazen ovenschaal) invetten en bekleden met het deeg. Vierlapjes vormden een punt in het midden en daarnaast plakte ik nog wat stukje tegen de zijkanten om het mooi rond te krijgen - olie in een pan verhitten en de roerbakgroenten hierin bakken - evt. zout en peper naar smaak bijvoegen. - eieren loskloppen - knoflook boven de eieren uitknijpen (niet in stukjes, dat is niet lekker) - slagroom, kaas en kruiden ook aan het eiermengsel toevoegen. - groentemengsel in de bakschaal/vorm scheppen - daarover het eiermengsel doen - mozzarella in kleinere schijfjes/stukjes snijden en in het eiermengsel duwen. Ik zorgde er voor dat ze helemaal onder het mengsel kwamen zo smolten ze lekker goed. - cherrytomaatjes halveren en ook in het eiermengsel drukken. Ik stopte er een paar wat dieper als verrassing - evt. pijnboompitten er overheen - tevreden, dan de kom in de voorverwarmde oven zetten - 45 minuten op 180 graden en klaar is Clara.

Het is heerlijk met focaccia of ander versgebakken brood. Maar met alleen een lekker wijntje, zoals wij dat deden, wat het ook een feestje. DH vond het erg lekker. Het is een blijvertje en mag in ons 'familie-kookboek'. 

Succes en laat eens weten of het gelukt is. Of nog leuker, als je er een variant op gemaakt hebt. Dan krijg ik misschien ook weer ideeën.



.

woensdag 17 september 2014

Het nieuwe alfabet


zondag 14 september 2014

Wat eten we vandaag

O, sorry gisteren.



Het was heerlijk. Laat een reactie achter als je wilt dat ik het recept publiceer. Bij meer dan 10 reacties doe ik dat.
Eens kijken of ik op deze manier ook 10 reacties op mijn berichtje kan krijgen. Let wel, het was écht heel lekker. DH zei dat dit in ons familie-kookboek moest.




.

vrijdag 5 september 2014

Randjes, randjes, randjes

Liet ik laatst een foto zien van mijn bijgewerkte randjes, was het dus een verkeerde foto, waar ik niet bijgewerkt was. Dus nu een foto van alle randjes, ook die afgelopen zaterdag op het blog kwamen. Kijk en geniet.



Bijgewerkt tot en met de randjes van zaterdag. Ik kreeg nogal wat reacties op de zijrand. Deze zit in de rand van het stof. Deze heb ik gekocht in een fourniturenzaak. Het is bedoeld om als rand aan andere stof te zetten, of misschien wel als brede kastrand. Wie weet. Ik vond de rand ook zo mooi. Bovendien was het stukken goedkoper dan de andere randenstof die ik her en der tegenkwam. En eigenlijk ook wel mooier. De rand is ingeweven. De Aïda-stof zelf is supersoepel en borduurt heerijk. Ik borduur trouwens met twee draadjes.



De hele lap. Ze is intussen veel te groot om helemaal op de foto te krijgen. Ik heb het geprobeerd, maar van details is dan niets meer te zien. Dus maar even zo.



En nog een foto van de randjes in hun doosje. Op deze manier bewaar ik de lap. Het doosje is stevig, dus er kan niets mee gebeuren. Bovendien is het waterdicht, wat ook wel eens handig is. Onderop ligt nog een schaartje en ook nog de kaartjes met borduurgaren. Ik gebruik twee kleuren en heb voor beide kleuren een aparte naald in gebruik. Zo kan ik gemakkelijk wisselen. Handig.





.


woensdag 3 september 2014

Probleem ?!?!?!?!

Bron: Visjesposters.nl
Een soort Loesje, maar dan met een Christelijk - religieuze inslag.

maandag 1 september 2014

Er was eens een klein rood autootje......

Het kon het begin zijn van een sprookje van Grimm of H.C. Anderson. Maar het is het niet deze keer. P*rm*n, je weet wel, die van de borduurpatronen. Geeft een serie kleine patroontjes uit. Ik vind die meestal geweldig leuk. Zeker als ze niet al te bont zijn. Enige tijd geleden kocht ik er een aantal met die kleine rode autootjes. Twee heb ik er geborduurd op het bijgeleverde stramien. De laatste (nog) niet. 

 En toevallig had ik ook nog allerschattigste kleine lijstje liggen. Perfect om de rode autootjes in te lijsten. Maar helaas, ze pasten niet, ze wat net te groot. Tja, en dan ga je nadenken.

Mijn oplossing was om de borduurtjes opnieuw te borduren op stramien dat net effe wat fijner was. En nu passen ze wel. Eentje is er inmiddels af.


Ik heb ze op het kleedje van FQ's gezet, kun je meteen zien hoe groot c.q. klein het eigenlijk is. En hieronder zie het wat dichterbij. Is het niet een enig patroon. Weinig kleur, het autootje springt er uit. ook al omdat het met 2 draadjes is geborduurd en de rest met 1. En ja, de vouw moet ik er nog uitstrijken.


Toch heb ik nog een dilemma en wil jullie mening vragen. Het lijstje is bleek, het autootje komt duidelijk uit. Ik wil het aan de muur hangen, en de muren bij ons zijn ook wit. Beetje flets allemaal. Om het wat meer pit te geven dacht ik een rood draadje rond het binnenste houtlijstje te doen. Wat denken jullie? Zou dat net genoeg pit zijn? Of is juist het witte goed, omdat zo het autootje eigenlijk echt goed er uit springt?
Ik heb hieronder een foto gemaakt mét rode draadje zoals ik het bedacht had. Het ligt er los op. Het gaat om het idee.


Enne moet ik het dan met een draadje doen, door te plakken met eventuele plakranden/resten? Of kan ik het beter met een rode stift een randje tekenen.
Dilemma, dilemma, vragen en vragen. Jullie advies en opmerkingen worden ten zeerste gewaardeerd in deze.





.