Annelies laat ons regelmatig meegenieten van de merklapjes die zij spaart. Een tijdje terug vertelde mijn moeder dat zij ook nog een soort merklap van een tante van haar had. En aangezien zij de laatste tijd erg aan het opruimen is, kwam die onlangs weer van de zolder tevoorschijn. Dit is hem.
Erg felle kleuren he? Althans dat rood. Het eerste wat mij opviel was dat de steekjes kriskras zijn, dus niet netjes dezelfde kant op. Maar ja, tante Han, die deze lap borduurde, was pas 13 jaar toen ze dit maakte. Volgens mij zou toen al ze beter moeten weten, maar het is toch een beetje een excuus voor haar.
Haar initialen zette ze keurig midden in de lap: J.H.M. - Johanna Maria M******. Ik heb lang moeten zoeken of er een jaartal op staat. En na lang kijken vond ik het. Het staat in twee gedeelten: 19 -- 06 Links en rechts van het huisje onderaan de lap. De lap is dus meer dan 100 jaar oud!!! Tante Han is nooit getrouwd geweest en woonde met haar zus, tante Nel, die ook niet getrouwd was op het ouderlijk huis. Ik heb haar eigenlijk niet zo goed gekend, ze stierf toen ik pas 2 jaar oud was. Tante Nel heb ik nog wel goed gekend.
Deze lap heeft altijd in haar kamer gehangen. Misschien is hij verkleurd door de zon, maar dat wist mijn moeder zich niet meer te herinneren. Frappant is wel dat de kleuren over het algemeen erg flets waren, maar dat het rood ook nu nog er uit knalt.
En eigenlijk is het ook geen echte merklap, maar een geborduurde lap. Er zijn geen steken geoefend. En vreemd genoeg zie ik ook niet echt (veel) religieuze motieven. Dit terwijl beide zussen diep gelovig waren. Ik denk dat tante Han niet meer op school zat, toen ze deze maakte. En hem dus gewoon voor zichzelf maakte, om het huis op te sieren.
Deze merklap heb ik niet van mijn moeder gekregen. Ik heb lang getwijfeld of ik hem wilde. Eigenlijk wel, maar waar moest ik hem neerhangen? In een kist bewaren vond ik ook zo zonde. Intussen heeft hij een beter plekje gekregen. Moeder heeft hem aan het Museum de Kantfabriek in Horst geschonken. Daar wordt hij goed geconserveerd. En misschien komt hij ooit nog in een tentoonstelling of zo te hangen. Heeft tante Han ook nog een groot publiek.
Een detal van het borduurgaas. Het is zo dun dat je de losse draadjes !?!?!? zo er door kunt zien. Niet van slijtage, maar gewoon omdat het zo los geweven doek was. De borduurdraad die ze gebruikte was een soort wollen draad, redelijk dik.
Het enige motief dat ik kan herkennen als religieus: een kruis. Toch vreemd. Van deze buurt ken ik alleen maar merklappen die bol staan van de religieuse symbolen of verwijzingen naar het Katholieke geloof. Het kan natuurlijk ook zijn dat ik de symboliek niet (her)ken. Wie kan me helpen? Zien jullie nog meer verwijzingen naar het (Katholieke) geloof?
.