Pagina's

maandag 15 juli 2013

Zaaien

Gisteren vertelde ik dat ik het leuk vind om zelf te zaaien en planten zien op te groeien.
Ook vergeten groenten vind ik erg leuk. In Rijkel (bij Beesel en Roermond), is een boerderij die zich gespecialiseerd heeft in 'vergeten groenten'. Een paar jaar terug hadden ze open dag en zijn we gaan kijken. Geweldig. Als je ooit in de buurt komt, zeker gaan kijken. Ze hebben een website voor de voorpret. 

Daar proefden we ijskruid. Een grappig heel laag plantje met blaadjes waar dauwdruppeltjes op lijken te staan. Die dauw zijn eigenlijk blaasjes, gevuld met water. We mochten het proeven. Het is lekker fris. Maar ook een heel aparte sensatie in je mond. Je voelt de druppeltjes en dat is echt grappig. 

Foto van wikipedia.
Het glimt niet van de dauw, maar dat zijn de waterblaasjes

IJskruid kun je heel goed in de sla verwerken. Gewoon wat blaadjes er bij doen. Ziet er leuk uit, voelt grappig en smaakt extra fris door het water. Dus dat wilde ik ook telen. Ik bestelde wat zaad en het ging de grond in. Binnenshuis natuurlijk, want ik wilde het groeiproces op de voet volgen.

Hier zie je blaasjes beter.
Foto weer van wikipedia.

Maar.....
er gebeurde niets. Het kwam niet op. Mailen met de zaadleverancier leverde het antwoord. Het is zo'n klein zaad dat het niet in de grond moet, maar op speciale ondergrond. Ik kreeg een nieuw zakje om te proberen. Maar die ondergrond die had ik niet. En eigenlijk ook geen zin om te kopen.

Zaaidkasje in het zonnetje.
Luchtschuifjes dicht, zodat het goed vochtig blijft.
Als het zonnig is, mag het kasje naar buiten.
IJskruid kiemt pas bij 20 graden.

Ieniemienie zaadje op de natte wattenschijfjes
(wel wat te dicht bij elkaar, maar goed)


Dus nu heb ik wattenschijfjes gekocht, nat gemaakt en in mijn zaaikasje gelegd. Daar het zaad op gestrooid. En nu maar wachten. 

Toevoeging:
Linkje met meer info en receptje


2 opmerkingen:

 1. Hallo,

  Altijd spannend afwachten of iets wel of niet gaat uitkomen hé !
  Ik zal duimen dat het zo lukt.
  En nog nooit van gehoord , van ijskruid.

  Groetjes, Jaimie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Twee jaar geleden voor het eerst ijskruid proberen zaaien, in volle grond. Niet te veel zaadjes, toch een paar plantjes eruit gekregen.
  Vorig jaar opnieuw gezaaid. Resultaat: niets.
  Dit jaar: verschillende keren gezaaid, véél zaadjes. Niets. Tot ik eergisteren zag dat er toch één plantje uitgekomen is... Eén plantje kan al vrij groot worden, dus da's wat mij betreft voldoende, maar ik heb er wel een half zakje zaad voor moeten uitstrooien. Zou je daarvan zelf zaad kunnen oogsten?

  BeantwoordenVerwijderen

I love messages, thank you very much for your reply. I am very sorry that I had to put the Word-verification on. I got too much spam-reactions. If you despite this extra thing respond, I will be extra grateful.

I houd van jullie reacties. Helaas heb ik de woord-verificatie aan moeten zetten. Er kwamen te veel spam-berichten binnen. Dus als je ondanks dat tóch reageert, ben ik je extra dankbaar.