Pagina's

vrijdag 1 augustus 2014

Eten in Bayern

Zoals eerder verteld, waren wij dit jaar in Bayern op vakantie. En als wij ergens zijn, willen we graag eten wat daar gebruikelijk is. In dit geval Bayerse kost. Maar ja, wat is dat eigenlijk. Nou ik zal je voorbeelden laten zien wat we gegeten hebben. Kijk en geniet mee, maar probeer niet te kwijlen, want lekker was het.....


Dit is Schwabenpfandl. Gegrilde varkensvleesmedaillons met een champignonroomsaus en huisgemaakte kaasspätzle (soort pasta) en gebraden/gebakken uien. HEEEEEERLIJK. Absoluut het lekkerste wat ik in die week gegeten heb. Het werd geserveerd in een klein braadpannetjes op een houten onderbord, waar de pan precies in paste. Geinig. 
De Käsespätzle was hemels.


Ofenfrischer Schweinsbraten met Kartoffelknödel und Salat
(ofwel Varkensvlees uit de oven met Aardappelknödel en Salade)
Knödel zijn ballen van aardappelen gemaakt. Ieder dorp of familie heeft wel een eigen recept wat met nog toevoegd aan de knödel. Lekker hoor.


Weisswurst mit Breze und ein Weissbier (of Cola)
De ringel-S weet ik niet te vinden op mijn computer.
Dit zijn witte worstjes die worden gekookt. Ze worden in een leeuwenkop in heet water geserveerd. Daarbij krijg je Breze, dat zijn hier broodjes, maar meestal een soort krakelingen, bestrooid met zout. Men drinkt er een Weissbier bij (witbier), maar ik had liever cola.

De foto is genomen aan de Ammersee. Het was superwarm die dag en wij genoten van de schaduw op het terras en het uitzicht op het water. We hadden geen badpak/zwembroek bij. En nog nooit had ik daar zoveel spijt van.


Niet typisch Bayers, maar wel heel lekker is deze Paniertes gebackenes Entenbrustschnitzel mit deftigen Bratkartoffeln un Preisselbeeren. Ofwel eendeborstfilet. Per toeval stuitten we op en Entenbraterei. Ik dacht nog dat het wat anders was. Maar het bleek een heuse eendenfokkerij te zijn. En hun eenden werden in de restaurantkeuken tot superlekkere gerechtn bereid.
In hun Biergarten (jawel) zaten we heerlijk van dit gerecht te peuzelen. Jummie.


In het Schlosshotel Grünwald, een heel sjiek hotel en restaurant, zaten ook al Italianen. Maar koken kunnen ze. En verwennen ook. Wat een heerlijke bediening, niet opdringerig, maar precies op tijd als je wat nodig had.
Dit was ons voorgerecht, ofwel appetizer. Een soepstengel waar een stukje (parma)ham omheen gedraaid was. Op een bordje met ietsepietse chocolade saus. Supermooi, eenvoudig en lekker.


En dit was mijn hoofdgerecht. Ik ben even vergeten hoe het precies heet. Maar het was smalle lintpasta met een zalige saus bij het vlees. De 'chips' die je bovenaan op de foto ziet, was huisgemaakt. Het was een soort brood van Sardinië. Lekker om bij een goed glas wijn op een zwoele zomeravond te nuttigen.


München en omgeving is in feite 'Het Gooi' of 'Wassenaar' van Duitsland. Dat komt o.a. doordat de Bavaria filmstudio's daar in de buurt liggen en het klimaat natuurlijk. Ondanks dat is het eten er verrassend goedkoop. We hebben regelmatig voor nog geen 30 euro gegeten (2 personen inclusief drank). En het eten was lekker. Of leek het jullie van niet?


.

5 opmerkingen:

 1. Dat ziet er lekker uit
  Groetjes uit Zweden en een fijn weekeinden

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat zal je lekker gesmikkeld hebben! Vooral de eerste foto is indrukwekkend, wat een hoop saus ;-)
  Groetjes weer

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het ziet er lekker uit! Käsespätzle is heerlijk en makkelijk zelf te maken! Geef maar een gil voor het recept ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geen reactie op dit blogje, maar toch maar even geplaatst:
  Wat de Mammerklap betreft: het aantal kruisjes in de breedte klopte niet. Ik heb het aangepast op mijn blog, maar vermeldt het hier ook maar even, dan komt het in ieder geval bij je terecht:
  De totale lap (inclusief lichtblauwe rand) wordt 141 kruisjes breed en 127 kruisjes hoog. (sorry!)
  Groetjes weer

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat ziet er lekker uit! Genietze!
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen

I love messages, thank you very much for your reply. I am very sorry that I had to put the Word-verification on. I got too much spam-reactions. If you despite this extra thing respond, I will be extra grateful.

I houd van jullie reacties. Helaas heb ik de woord-verificatie aan moeten zetten. Er kwamen te veel spam-berichten binnen. Dus als je ondanks dat tóch reageert, ben ik je extra dankbaar.