Pagina's

zondag 28 oktober 2012

Zomertijd - wintertijd

Vannacht zijn de klokken een uur teruggezet. Dat is althans het verhaal. Toen ik vanmorgen op de klok(ken) keek, stonden ze nog op de zomertijd, hoor. Alleen de computer heeft zijn werk goed gedaan.

Geintje, ik ga zo de klokken nalopen en zet ze dan allemaal een uurtje terug. Heerlijk een uurtje extra tijd vandaag, zou vaker moeten gebeuren. Maar ja, dan lopen we weer zo achter op de rest van de wereld.

In het dorp waar ik woon, liep vroeger regelmatig achter. Toen het doorvoeren van de zomertijd niet landelijk bepaald werd, mochten de gemeente zelf weten of bij hen de zomertijd ingevoerd werd. Onze raad van wijze mannen besloot om dit niet te doen. Reden: dan zouden mens en dier te veel van slag zijn. Op zich is daar wel wat voor te zeggen, ik weet dat ik (mens) nu een paar dagen van slag ben door het verzetten van de tijd. En dat zal ook wel voor dieren zijn, die bij mensen leven.


Maar dat bracht wel andere problemen met zich mee. Zo was de schooltijd vastgelegd in een wet, en daar moest ook ons dorp zich aan houden. De lessen begonnen dus hier om 07.30 uur. Niet alleen lastig voor leerlingen die ver van school af woonden (men had geen auto's en moest veelal te voet, niet iedereen had een fiets), maar de kinderen konden ook niet meer naar de H.Mis van 08.00 uur. Wat ze eerst wel deden. Ouders vonden dat wél belangrijk en lieten hun kinderen tóch eerst naar de Mis gaan en dan pas naar school. Fout natuurlijk, want nu hadden ze een probleem met de leerplichtwet.


Ook de pastoor werd betrokken bij deze strijd. Zijn klok wees wél de nieuwe tijd aan. Maar op verzoek van een groot aantal boeren zette hij de klok van de kerktoren weer terug op de oude tijd. Met deze zaken haalde ons dorp zelfs de landelijke kranten. Schijnbaar waren we op dit punt uniek.

Het is soms ook lastig. Twee dorpsgenoten werden bekeurd omdat ze hun personeel na 18.00 uur hadden laten werken. Maar ja, hier was het nog de oude tijd, dus nog géén 18.00 uur. De marechaussee bekeurde de werkgevers. Maar die lieten het er niet bij zitten en lieten het voor de rechtbank komen. De rechter vond het erg vermakelijk. Ik heb alleen geen uitspraak in de krant kunnen ontdekken.


Al deze ongemakken vond men in ons dorp uiteindelijk ook niet leuk meer. En in pas in 1933 besloot onze raad van wijze mannen dat wij ook met de 'modernen tijd' mee moesten gaan, en kregen ook wij zomertijd.

7 opmerkingen:

 1. Wat een leuk verhaal is dat. Ik heb ook altijd wat problemen de eerste dagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een grappig verhaal, leuk dat in die oude tijd de lokale bevolking nog meer in de melk te brokkelen had, nu is alles landelijk geregeld.
  Je was ook al vroeg aan het bloggen, zie ik. Dus niet een uurtje langer slapen, maar lekker een uurtje meer te tijd voor leuke dingen vandaag :-)
  Groetjes,
  Paula

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een uurtje allemaal teweeg kan brengen, leuk verhaal. Maar mijn ritme is nu weer even van slag.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuk verhaal! In welk dorp speelt het zich af??


  Groetjes,
  Annemieke

  http://quiltsvankippetje.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 5. over welk dorp heb je het en wat een leuk verhaal om te lezen.......

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat wist ik helemaal niet! gemist dus in de landelijke dagbladen in die tijd....
  Mijn derde kind, jongste zoon, werd geboren in het eerste jaar dat de zomertijd werd ingevoerd. Dat was jammer, want hij werd om 0.25 uur op 20 mei geboren. Als er geen zomertijd was geweest, was hij op 19-05-'79 geboren, dat zijn drie priemgetallen.....

  BeantwoordenVerwijderen

I love messages, thank you very much for your reply. I am very sorry that I had to put the Word-verification on. I got too much spam-reactions. If you despite this extra thing respond, I will be extra grateful.

I houd van jullie reacties. Helaas heb ik de woord-verificatie aan moeten zetten. Er kwamen te veel spam-berichten binnen. Dus als je ondanks dat tóch reageert, ben ik je extra dankbaar.