Pagina's

vrijdag 29 oktober 2010

Bijkeuken

Afgelopen dinsdag zocht ik een goed plekje om mijn hexjes te fotograferen. Buiten was het me veel te koud, volgens mij vroor het nog. En in huis was het licht best slecht. Tot mijn grote verrassing was het licht in onze nieuwe bijkeuken wel goed. Heel veel licht van buiten en de wanden zijn ook wit, dus veel licht op de hexjes.

Toen ik daar bezig was, bedacht ik me dat ik nog geen foto's van de bijkeuken had laten zien dat ie klaar was. Dus hier komen ze.

Het zicht vanuit de keuken naar de achterdeur. Op de achtergrond zien jullie een stukje van onze tuin. Hij is helemaal niet zo diep al velen verwacht, wel best breed.
Aan de linkerkant in de bijkeuken, of 'utility room' in het Engels (zo'n lekker woord om te zeggen), staan (bijna) al onze apparaten. Op volgorde: een reserve koelkast (heel handig voor de drank koel te houden in de zomer of bij een feestje), een kastje (van het grote Zweedse warenhuis, waar ik eigenlijk niet durf te komen, maar daar later meer over), de droger (superlux, en superhandig als je de was niet buiten kunt hangen,) en de wasmachine.
En op de muur, net naast de deur, een heel schakelpaneel. Een stuk of wat schakelaars voor alle tuinverlichting en zo. Ik wilde graag alles apart aan en uit kunnen. En mijn pa, die electricien is, heeft dat keurig geregeld. Een schakelaar voor de verlichting net naast de buitendeur, eentje voor de grote straatlantaarn op ons terras, een voor alle verlichting op de schutting rondom, een om de electriciteit op de vele stopcontacten in de tuin aan te zetten. Oh, ja en natuurlijk eentje om de verlichting in de bijkeuken aan te maken.

Het kastje is eigenlijk een grote lade. Daarin staat het waspoeder en dat soort dingen. Er boven is een klein plankje gemaakt, waar ik de handdoeken, en zo voor in de keuken bewaar. Boven het kastje een extra gootsteen. Handig als ik de vieze tuinhanden wil wassen en niet met vieze schoenen helemaal tot in de keuken wil lopen.

Deze foto is richting keuken genomen. Het werkblad wilden we graag wat hoger, dat is beter voor je rug, hoef je niet te bukken. Dat kwam eigenlijk wel goed uit, want met name de koelkast heeft ruimte nodig om de warme lucht te ventileren. En ook bij de droger kan dit geen kwaad. Dus vandaar de ruimte tussen het blad en het apparaat.

En dan een foto van de andere kant. Achteraan staat onze nieuwe diepvries, eerder schreef ik hierover. Hij is nog groter dan DH en die vind ik al groot. Er voor een smalle ruimte, ook voor ventilatie en net groot genoeg om mijn wasrekje op te beren. En daarvoor een zelfgebouwde 'kast'. Eigenlijk een ombouw met planken en een gordijn ervoor. Dit loopt helemaal door tot aan de keuken. Ik kon het niet helemaal op de foto krijgen en sta net in het gat van de deur, die ook nog net op de foto staat.

De hele bijkeuken is erg netjes en opgeruimd. Dat is lang niet altijd het geval in onze hele huis. Maar hier lukt het ons aardig. We zijn beiden best trots op onze bijkeuken. Wat zeggen jullie? Willen jullie achter het gordijn kijken? Kijken of het daar ook netjes is?

Nou vooruit, een kleine peak dan.

Ook hier krijg ik het hele stuk er niet tegelijk op. Zoals je ziet allemaal planken met voorraad, doos met oud papier, doos met glaswerk voor de glasbak, een wijnrek dat aardig leeg begint te raken, voorraad drinken dat niet in de koelkast past, mijn boodschappentas met al lege flessen er in, aardappelen en uienbak, fondueset. En op het stuk dat je niet ziet staat nog het schoonmaakspul, stofzuiger, bezems, handveger en blik, kussen voor de tuinstoelen, braadpan, bakspullen, etc., etc.

Nou wat vinden jullie er van? Hebben we niet goed werk afgeleverd? Hebben jullie ook het schattige, kleine verwarminkje gezien? Dat is het laatste dat gemaakt is, net de week voor de herfstvakantie.

Oh, ja nog het verhaal over het Zweedse warenhuis. Op deze blog las ik over het Ikea-syndroom, dat ik ook heb. Als ik in het warenhuis loop, zie ik zoveel leuke, handige en grappige hulpjes op de keukenafdeling, dat mijn vingers jeuken en ze eigenlijk allemaal nodig denk te hebben. Maar het zijn er zo veel dat het aanbod me compleet overweldigd en dat ik meestal eindig met niets mee te nemen. Want we hebben veel dingen al dubbel, omdat DH en ik ieder apart woonden voordat we elkaar leerden kennen. Blijkbaar hebben meer mensen last van dit syndroom. Of zouden Janneke en ik de enigen zijn?

5 opmerkingen:

 1. Hallo Birgitte,

  Daar is veel werk in verzet, prachtig geworden en handig zal het zeker wel zijn hé?!

  Groetjes, Jaimie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Brigitte!
  Zó herkenbaar, dat Ikea syndroom!
  Zelf ga ik misschien 2 keer per jaar naar Ikea en kom altijd met hetzelfde thuis: spaarlampjes en scharen;O))
  De utilityroom ziet er werkelijk spik en span uit en nu houden zo?
  Lieve groet en tot...Riet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat is je bijkeuken mooi geworden. En zo opgeruimd. Ik wordt bij Ikea altijd overweldigd door het anbod en weet nooit wat ik dan eigenlijk wil (alles) en nodig heb (niets).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk zeg, zo'n bijkeuken. Lekker, dat alles nu zo mooi opgeruimd is. Ik heb in het verleden zelf bij IKEA gewerkt, dus ik weet dat ze genoeg leuke spullen hebben ^_^

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh, mooi die bijkeuken! Daar kan ik nog wel wat van leren... De mijne is ook heel mooi, hoor! Maar niets blijft ooit opgeruimd met vier kleine kinderen, een handvol katten en een hond... Maar ooit, ooit komt het goed! :)
  Hm, leg me nog eens goed uit hoe jullie IKEA uit kunnen lopen met niets! Ik heb altijd een kar VOL! Minstens 200 euro kost me zo'n bezoekje... Er is altijd wel iemand in huis toe aan een nieuw bed cq. matras of een nieuwe bureaustoel... Of zo maar ineens is ergens de perfecte ruimte voor een kastje ontstaan en opgeruimd zou toch netter staan... Of we hebben ergens nieuwe verlichting nodig... Tja, het is ook zo'n leuk uitje met kinderen, die IKEA. Lekker spelen, goedkoop eten...
  Ja, leg het maar eens uit, hoe kun je met niets de IKEA verlaten??? ;)

  BeantwoordenVerwijderen

I love messages, thank you very much for your reply. I am very sorry that I had to put the Word-verification on. I got too much spam-reactions. If you despite this extra thing respond, I will be extra grateful.

I houd van jullie reacties. Helaas heb ik de woord-verificatie aan moeten zetten. Er kwamen te veel spam-berichten binnen. Dus als je ondanks dat tóch reageert, ben ik je extra dankbaar.