Pagina's

woensdag 24 februari 2010

Gelukkig, ik ben er weer / HULP GEVRAAGD

Vanmorgen heb ik als eerste het uiterlijk van mijn blog aan gepast. Mooi he. En veel blauw voor iemand die niet van blauw houdt.... Maar deze kleur blauw vind ik wel heel mooi.
Ik wilde ook een berichtje schrijven, maar dat lukte niet. Ik kon een titel en ook de labels toevoegen, maar niet de tekst. In het lege tekstvak kreeg ik een ronddraaiend symbool dat aangeeft dat de computer nadenkt. Ja, ja, dat doet ik de computer af en toe ook op eigen initiatief. In eerste instantie dacht ik dat het kwam doordat ik de layout veranderd had, maar dat was het niet.
Effe zoeken op internet leverde wel wat op, maar daar werd ik niet echt vrolijk van. Er waren meerdere personen die hetzelfde probleem hadden. Een oplossing was er niet. Nu probeer ik het nog eens en gelukkig kan het nu wel.

In de tussentijd heb ik nog wat foto's gemaakt. Die houden jullie nog te goed, want het is laat en ik  moet ze nog van het fototoestel halen.

Gisteren heb ik, net als de rest van Nederland, gekeken naar wat de gouden race van Sven Kramer zou moeten worden. Bij die rare hup zagen wij meteen dat hij verkeerd wisselde. Oooooooh, dat levert een diskwalificatie op. Jeeeeh. We waren er stil van. Wat erg voor Sven én voor Gerard Kemkers. Sven natuurlijk omdat hij de gouden medaille misloopt. Maar zeker ook voor Gerard. Hij kan zich wel wat doen, en dit zal hij de rest van zijn leven mee moeten dragen. Ik wens hem dan ook sterkte.


Dan toch nog een plaatje van Sven zoals ik hem het liefste zie. Lekker schaatsend en schuin hangend in de bochten. Wat is het toch een mooie sport om te zien.

Vorige week vrijdag ben ik op bezoek geweest bij een bijna-90-jarige man. Hij heeft zijn hele leven al gefotografeerd en dus een prachtige collectie opgebouwd. Hij vertelde dat hij twee mooie foto's van mijn overgrootmoeder had. Hieronder zie je ze. De rechtse ken ik, die hadden wij ook al. Hierop is mijn overgrootmoeder zo'n 30 jaar. De foto is een verlovingsfoto, van overgrootvader is er tegelijkertijd een genomen. De linkse foto toont een duidelijk jongere dame. Ik schat zo'n 20 jaar. Ik twijfel er wel aan of het dezelfde persoon is. Rechts is zeker mijn overgrootmoeder, maar links . . .


Wat denken jullie? Is dit dezelfde vrouw maar dan 10-15 jaar ouder? Op de linkerfoto heeft het meisje nog duidelijk het 'puppy-vet' in haar gezicht, dat duidelijk ronder is. Maar heeft ze dezelfde trekken? Ik heb de foto ook aan mijn vader en moeder laten zien. En ook zij denken dat het twee verschillende personen zijn.

Dan nog als extra informatie. De hoofdtooi die beide dames op hebben is een zogenaamde 'toer'. De dracht die in Noord-Limburg tot ca. de tweede wereldoorlog gedragen werd. Verwar deze niet met de Brabantse poffer, want dat was een totaal andere hoofdtooi. Deze toer werd helemaal van kant gemaakt. En hoe rijker de draagster, hoe mooier versierd natuurlijk. Tegenwoordig wordt deze tijdens de boerebruiloft (carnaval) nog gedragen. Ik heb zelf ook zo'n toer gemaakt. En ik kan je vertellen dat het 'een hele toer' is om zo'n toer te maken. Wel leuk werk, maar veel. Mijn eigen toer heb ik heel goed bewaard, hij ligt in een donkere doos op zolder, zodat er niets mee kan gebeuren. Helaas zijn er in onze familie geen oudere toeren bewaard gebleven. Althans niet in onze tak van de familie.
Een meisje kreeg pas rond haar 20e een toer. Mijn oma's, geboren in 1904 en 1910, hebben geen toer meer gedragen. Dat was toen al niet meer gebruikelijk.

2 opmerkingen:

  1. Hoi Brigitte, volgens mij zijn het 2 verschillende dames, de linker heeft een rondere neus vind ik en als ik de foto's vergroot, dan zie ik op de foto rechts een kuiltje in het kin,maar bij de linker niet. Ik denk wel dat het familie is want ze hebben toch wel weer dezelfde trekken.Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Fijn weekend!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi, Net als Klaske denk ik ook dat het twee verschillende dames zijn en zij geeft daarvoor dezelfde verschillen aan die ik ook had bedacht. Grappig!
    Sven was een drama, maar het is alweer wat afgezakt. ik had net als jij heel erg met gerard Kemkers te doen, een echte supercoach!

    BeantwoordenVerwijderen

I love messages, thank you very much for your reply. I am very sorry that I had to put the Word-verification on. I got too much spam-reactions. If you despite this extra thing respond, I will be extra grateful.

I houd van jullie reacties. Helaas heb ik de woord-verificatie aan moeten zetten. Er kwamen te veel spam-berichten binnen. Dus als je ondanks dat tóch reageert, ben ik je extra dankbaar.