Pagina's

vrijdag 24 september 2010

Hoedje

Ik liet jullie mijn hoedje voor op de hoedenplank van onze oude Mercedes uit de jaren 70 al eerder zien. Iemand, en ik ben eerlijk vergeten wie, vroeg naar het patroontje daarvan. Ze kon het op internet niet vinden. Nou heb ik er geen patroon van, maar gewoon uit de losse hand gehaakt. Ik weet ook van mezelf dat ik vrij los haak, dus ik pak altijd een naald die flink kleiner is. Met andere woorden, waarschijnlijk kan iemand niets met een patroon van mij, want dat komt niet uit. Maar ik kan wel aanwijzingen geven hoe ik het aangepakt heb om het zelf uit te vogelen.
Je neemt een WC-rol, een volle, en je haaknaald en garen in de kleuren die je wilt. Ik gebruikte donkerblauw en wit. Als eerste wordt een rondje gehaakt. Voor mijn haakstijl is dat 16 stokjes in een magische ring haken. Dichttrekken en met een halve vaste dichtmaken. Je haakt in ringen en niet in spiralen. In de volgende ring ga je meerderen, hoeveel dat hangt af van de dikte van het garen, de naald en je haakstijl. Probeer het zelf even uit. De bedoeling is dat het een platte cirkel wordt.
Haak net zoveel ringen zodat de cirkel precies op de rol past. De volgende ring meerder je niet meer, en haak je de stokjes in het achterste lusje van de vorige toer. Ik heb hier geen foto's van. Maar als je bovenop de haakwerk kijkt, zie je een soort kettingsteek, hiervan haal je de draad alleen door het achterste lusje. Op deze manier krijg je een scherpere hoek in de rand van je hoedje. Haak net zo veel toeren als dat de WC-rol hoog is. Ik trek het hoedje in wording regelmatig over de WC-rol heen, om te kijken hoe ver ik nog moet.

Mijn witte strepen zijn iedere keer 1 toer wit. Daar tussen zitten 2 toeren donkerblauw. Heb je genoeg toeren gehaakt dan begin je aan de rand. Deze kun je plat maken, of golvend. Ook hier geldt, zelf uitproberen hoeveel je moet meerderen. Hoe meer je meerdert, hoe meer de rand golft. En hoe meer garen je uiteindelijk nodig hebt.
Ik heb de rand afgesloten met een randje vasten in wit, en een randje vasten in donkerblauw. Deze beide toeren heb ik niet meer gemeerderd en HEEL los gehaakt.
Succes. Als er nog vragen zijn dan zal ik proberen die te beantwoorden.

2 opmerkingen:

  1. Echt een schattig hoedje. Fijn weekend. Groetjes, Erna

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het hoedje ziet er leuk uit. Haken waag ik me (nog) niet aan. Ben pas weer met breien begonnen.

    BeantwoordenVerwijderen

I love messages, thank you very much for your reply. I am very sorry that I had to put the Word-verification on. I got too much spam-reactions. If you despite this extra thing respond, I will be extra grateful.

I houd van jullie reacties. Helaas heb ik de woord-verificatie aan moeten zetten. Er kwamen te veel spam-berichten binnen. Dus als je ondanks dat tóch reageert, ben ik je extra dankbaar.