Pagina's

zaterdag 4 september 2010

IJsselmeerrit, deel 3

Na het ontbijt vertrokken we voor het tweede deel van de IJsselmeerrit. Het is zondag en DH wilde eerst nog tanken. Dat kan op zondag nog wel een probleem zijn. Bovendien moet hij Euro 98 tanken en dat heeft lang niet ieder tankstation. Dus even zoeken, maar uiteindelijk hadden we de juiste vloeistof.

Via wat dorpjes kwamen we uiteindelijk op de A7 die over de Afsluitdijk ging. Bij Zürich (hé, zijn we in Zwitserland???) gingen we de Afsluitdijk op. Over de Lorentzsluizen van Kornwerderzand kwamen we er op. Er kwam meteen een bordje met een waarschuwing voor filevorming. En ja we stonden stil. De sluizen waren open om een schip door te laten.

Op de Afsluitdijk zelf zie je alleen het IJsselmeer. De Waddenzee zit aan de andere kant van de dijk. Maar goed ook, anders loop je het risico dat je het meer in waait. En ook afgelopen zondag waaide het goed. Op teletekst had ik gelezen dat men waarschuwde voor windkracht 7. Pittig dus.

Op de dijk zijn een drietal parkeermogelijkheden. En de tweede daar wilde ik stoppen. Daar was namelijk het beeld van Cornelis Lely, de ontwerpen van de Afsluitdijk. Lely heeft zeer veel openbare functies bekleed. Hij was drie keer minister, maar ook gouverneur van Suriname, lid van de Tweede (en later ook de Eerste) Kamer, lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland en gemeenteraadslid en wethouder van Den Haag. Lely overleed in 1929 op 74-jarige leeftijd. Hij heeft wel de eerste drooglegging meegemaakt, maar niet de sluiting van de Afsluitdijk in 1932. In 1954, op zijn honderste geboortedag, kreeg hij een standbeeld op de Afsluitdijk. Lelystad is uiteraard naar hem vernoemd.
Op het parkeerterrein stonden meer W123-s. Dat levert natuurlijk leuke foto's op.
Heel in de verte het standbeeld van Dr. C. Lely

Via een smal bruggetje kun je naar de overkant van de weg. Daar is een piepklein souvenierwinkeltje, en een net zo klein terrasje met een pier. De toren staat op het punt waar de dijk in 1932 gesloten werd.
Geniet van de foto's, want toen ze genomen werden, waaide het erg hard. En later begon het ook nog te regenen.
De dijkwerker

De tekst luidt: "Hier werd de dijk gesloten 23 mei 1932"

Het IJsselmeer

De Waddenzee

Links de Waddenzee, rechts het IJsselmeer

Wordt vervolgd

.

4 opmerkingen:

  1. Ha Brigitte! Windkracht 7! dan waai je zowat uit je broek! Knap dat je nog zulke mooie plaatjes hebt kunnen schieten. Mooi verhaal en we wachten maar weer op het vervolg.
    Groetjes en tot...
    Riet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Birgitte,

    wat een leuke foto's en zo te lezen hebben jullie je goed geamuseerd hé, en wauw wat een hotelkamer.
    Brr, die lijkwagen is maar eng hé, zal de gedachte zijn hoor!
    Dan is die van jullie toch leuker hoor,hihi.

    Groetjes, Jaimie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Birgitte,
    Mijn opa J. heeft ook meegewerkt om de dijk te sluiten, gaaf hé. Maar reken maar dat er in het begin geknettert is op dhr Lely, die de toenmalige zuiderzee zoet wilde maken. Het heeft later ook tot veel problemen geleid maar daar hebben de ijsselmeer dorpen zich wel doorheen geslagen, ik moet er misschien nog maar eens een blogje aan wagen!goede zondag!
    groetjes Antje

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hele mooie foto's! En wat leuk dat je in Lelystad bent geweest. Ik woon er nu bijna 5 jaar en ik kom meneer Lely zijn beeld onderhand iedere week tegen.

    Ik wens je een hele fijne week toe.

    BeantwoordenVerwijderen

I love messages, thank you very much for your reply. I am very sorry that I had to put the Word-verification on. I got too much spam-reactions. If you despite this extra thing respond, I will be extra grateful.

I houd van jullie reacties. Helaas heb ik de woord-verificatie aan moeten zetten. Er kwamen te veel spam-berichten binnen. Dus als je ondanks dat tóch reageert, ben ik je extra dankbaar.