Pagina's

woensdag 15 juni 2011

Friese merklappen

Een van mijn andere hobbies is genealogie, ofwel stamboomonderzoek. En er is een link tussen genealogie en borduren. Van alle bekende merklappen (of letterlappen) in Friesland probeert men te achterhalen wie die gemaakt heeft. Omdat de merklappen vaak 'uit de familie' komen, is genealogie dan onontbeerlijk. De zoektocht is een samenwerking tussen het Fries Museum en Tresoar (hét archief van Friesland). Zij houden een blog bij over hun ervaringen. De onderstaande afbeelding is de header daarvan.


Er komt ook een apart site bij: www.friesemerklappen.nl, maar die is nog niet actief. De bedoeling is om de lezers handreikingen te geven hoe ze zelf ook achter de identiteit kunnen komen. Maar ook om meer informatie te geven over de symboliek op de merklappen. En aanvullende informatie over de families, dorpen of steden waar ze woonden.

Lees zelf (klik hier) maar eens mee over hun zoektocht. Fascinerend (en leerzaam) om te lezen hoe ze achter de identiteit van de maakster komen. En geniet intussen van de prachtige merklappen.

5 opmerkingen:

 1. Hoi Bietje, Wat een mooie letterlappen maak je zeg !. Ik heb er zelf ook ooit 1 gemaakt toen ik nog thuis woonde en hij hangt nog steeds bij mijn ouders.
  maar waar ik je ook even over je mail,je hebt bij mij de give-away gewonnen. Als je jou gegevens naar me toe zou willen mailen dan stuur ik zo snel mogelijk het pkaketje naar je op ! Groetjes Rianne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk om je berichtje te lezen en nog wel over de Friese merklappen. Toevallig laat ik vandaag op mijn blog twee van mijn merklappen zien, waaronder een Friese. Zin om even te kijken? Groetjes, Margreet(ik ga meteen die link van jou aanklikken, bedankt!)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat interresant Bietje, kijk uit naar deze site, want zoals je weet ben ik helemaal inde ban geraakt van merklappen.
  Groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel mooi Birgitte! En ook zo leerzaam dit logje!! Bedankt!
  groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoii Bietje,

  Ik vind het zo leuk dat je dit soort berichten plaats, ik lees ze dan ook graag. Merklappen zijn erg mooi en natuurlijk zit daar een stukje geschiedenis in maar nooit gedacht dat ze er zoveel informatie uit zouden kunnen halen.
  Ik zou het niet gauw zelf borduren, maar het is toch wel heel erg interessant om dit te weten. Leuk!!!

  groetjes - Petra

  grappig die codes die je moet invullen om je berichtje te plaatsen. Ik had het woordje (fiesc) bijna fries dus ..haha

  BeantwoordenVerwijderen

I love messages, thank you very much for your reply. I am very sorry that I had to put the Word-verification on. I got too much spam-reactions. If you despite this extra thing respond, I will be extra grateful.

I houd van jullie reacties. Helaas heb ik de woord-verificatie aan moeten zetten. Er kwamen te veel spam-berichten binnen. Dus als je ondanks dat tóch reageert, ben ik je extra dankbaar.