Pagina's

maandag 25 juni 2012

Wisconsin merklappen

Niet alleen in Nederland worden merklappen geborduurd, ook in het buitenland. Via een andere hobby (genealogie) kwam ik er achter dat het Wisconsin Historical Museum haar collectie merklappen online heeft gezet. Nou vraag je je natuurlijk af hoe genealogie en handwerken elkaar kunnen raken.

Nou, dat is simpel. Naast allerlei handwerken ben ik ook druk bezig met genealogie ofwel stamboomonderzoek. En bij toeval ontdekte ik (jaren terug) dat er uit mijn omgeving heel veel mensen al voor 1900 naar Amerika vertrokken waren. En dat voor een gebied dat ver van de zee afligt, nl. Noord-Limburg. Velen van deze mensen trokken naar Brown County in Wisconsin. Dus toen ik dit zag, MOEST ik gewoon even kijken. En er staan ook Nederlandse merklappen bij.

Kijk maar eens naar deze, uit 1875. Het is niet de typische merklap. Maar let eens op de kleuren, wauw, en de patronen. De rand is zelfs van garen met kleurverloop. En dat in 1875!!! Bijna niet te geloven.ZIt je nu ook lekkerbekkend achter de computer, klik dan op deze link. Dan ga je naar een menu waar je verder kunt kiezen. Geniet ze.


.

5 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige lap, de link hou ik voor straks lekker neuzen met een bakje koffie! Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nu leer je mij toch echt iets nieuws; nl. dat er vele noord-limburgers naar USA zijn vertrokken lang geleden! Ik ben daar ook geboren, en vroeg me af waar jij dan precies geboren bent en of je meer info hebt over die emigratie golf.....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een schitterend merklap zit te genieten
  Sla de link even op, dan kan ik van de week daar even op mijn gemak naar kijken
  Fijne maandag groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk om de letterlappen overal weer op te zien duiken en vooral dat we er allemaal van mee mogen genieten.
  Dank je wel voor de link.

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben heel blij dat je deze merklap op je blog hebt gezet, want ik heb al een tijdje een merklap uit 1889 in mijn bezit en ik heb tot dit moment getwijfeld aan de echtheid, en dat kwam omdat de rand ook met garen met kleurverloop is geborduurd. Nu is er geen twijfel meer mogenlijk, wat die ik hier zie heeft ook een rand met kleurverloop, heel gaaf om te zien!
  groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen

I love messages, thank you very much for your reply. I am very sorry that I had to put the Word-verification on. I got too much spam-reactions. If you despite this extra thing respond, I will be extra grateful.

I houd van jullie reacties. Helaas heb ik de woord-verificatie aan moeten zetten. Er kwamen te veel spam-berichten binnen. Dus als je ondanks dat tóch reageert, ben ik je extra dankbaar.