Pagina's

maandag 30 augustus 2010

Monday Memories

Ergens las ik op een blog (vergeten waar) dat er Monday Memories ingesteld werd. Je maandagse blog wijdt je dan aan herinneringen uit jouw leven (of dat van je voorouders). Lijkt me leuk, dus ik probeer iedere maandag mee te doen.


De herinnering van vandaag is eigenlijk onlangs weer helemaal terug gekomen. Mijn petekindje van 12 verveelde zich in de vakantie. Al haar vriendinnetjes waren weg en zij gingen zelf heel laat weg. Ze is een aantal keer een dagje bij mij geweest, zodat we samen de hele dag konden Carcassonnen. We zijn beiden helemaal gek van dit spel, maar we zijn dan ook de enigen die dit meerdere keren achter elkaar willen spelen.
Maar daar had ze niet genoeg aan. Mijn moeder is vroeger lerares geweest. Een van haar aktes was koken. En mijn petekindje wilde ook wel leren koken in de vakantie. Dat bracht een aantal oude herinneringen bij mij boven.
Love is...  ... cooking together


Toen ik een jaar of 10 was, hing ik rond etenstijd ook vaak in de keuken rond. Ma aan de kook en ik toekijkend en af ten toe helpend. Eigenlijk heb ik op die manier veel dingen opgepikt. Met name intuïtief koken. Ik meet heel weinig af, alleen als ik bv. taarten bak. Met koken zelf niet, dat gaat op gevoel. Ma deed dat ook niet. Een paar jaar later wilde ik ook echt leren koken. Ma vond me daar eigenlijk nog te jong voor (of ze deed het liever zelf, ze houdt van koken). Maar ik mocht wel iedere zaterdag het gebak voor het weekend maken. Zijzelf was dan het Zondagse eten aan het voorbereiden en in de tussentijd leerde ik een of ander gebak maken. Je kunt het zo gek niet bedenken of ik heb het toen geleerd.
Ik ben begonnen met appeltaart, later cake, gemarmerde cake, soesjes (mét banketbakkersroom), biscuitdeeg, cakedeeg, bladerdeeg, zandgebak, rijstevlaai, berliner bollen, boterkoek, appelflappen, rabarbertaart (moet veel suiker in). Maar ook koekjes, zoals gewone zandkoekjes, speculaas, kerstkransjes, eierkoeken, oublies, schuimpjes (moeten heel lang in de oven) en wafels. En toen kwam ook net het gebak dat niet meer in de over hoefde in opkomst. Zoals arretjescake, mokka schuimtaart, cognactaart (bij gebrek aan andere ging er echte Franse cognac in, dure taart dus), mon chou-taart.
gemaakt door: Fiep Westendorp

Van mijn moeder kreeg ik het kookboekje uit de jaren 60 waaruit zij haar leerlingen leerde koken. Het is duidelijk niet meer van deze tijd. De maten zijn erg veranderd, maar ook de ovens. Er wordt geen temperatuur aangegeven, maar bv. stand 2. Het leuke aan dit boekje is wel dat ma alle recepten heeft omgeschreven naar eenpersoons-recepten. En toen ik op mijzelf ging wonen werd dit mijn kookbijbel. De meeste recepten waren voor minimaal 4 personen en ik was thuis gewend om ook voor 4 personen te koken (waarvan 2 grote eters). Dus in het begin vond ik het erg moeilijk om voor mij alleen te koken, ik hield heel veel over. Vandaar dat dit kookboekje zo handig was. Het is uitgegeven door de NCB (Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond). Ma stond in Valkenswaard (in Brabant) aan school, vandaar.

Loopt het water jullie nog niet in de mond? Bij mij wel als ik dit zo schrijf. Ik vind bakken nog steeds een van de leukste dingen van het koken. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik het niet vaak doe. We zijn maar met z'n tweeën en dan blijft er zo veel over. Gelukkig mag ik nu vaak van petekindjes baksel meeproeven. En onder leiding van ma maakt ze heerlijke dingen.
Mevrouw Helderer die Hasselbramenjam maakt uit "Pluk van de Petteflet"


Mijn moeder leert haar dus nu koken. Ze gaat er dan een middag heen en samen maken ze een eenpansgerecht om die avond te eten én wat lekkers (gebak dus). Petekind schrijft de recepten mooi uit. Ma maakt foto's van de ingrediënten en van petekind mét resultaat. Dat alles wordt in de computer gegooid, wat geroerd, geschud en geprint, en petekind krijgt zo een prachtig kookboek. En een mooie herinnering aan deze (regenachtige) vakantie.
.

8 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijk verhaal vol herinneringen en voor mij ook best herkenbaar.
  Ik kook ook graag. Nooit geleerd van thuis uit, want toen had ik nog geen interesse! Gelukkig is dat veranderd.
  Als ik iets lekkers en eenvoudigs heb gemaakt, 'vertaal' ik het recept altijd in een duidelijk stap voor stap recept voor ZusJE, dan kan zij het ook proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Birgitte, Nog een leuk weekend gehad? Een heerlijke herinnering! En cognactaart? Is het geen leuk idee dat recept op je blog te zetten?
  groetjes Antje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtige herinneringen, ook ik heb leren koken van mijn mam en heb ook haar kookbijbel gekregen. Prachtig gewoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Birgitte,

  Heerlijk verhaal, letterlijk en figuurlijk ,hihi,
  en die mama's toch he!

  Whahaaa, schuimpjes heb ik ook eens geprobeerd, het leek meer op terminator 2 in mijn oven, alles was plat en samengelopen tot één geheel LOL.

  Groetjes, Jaimie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Brigitte! Het water loopt me in de mond! Zelf ben ik ook een gevoelskoker en vooral veel proeven! Je mondaymemory is genieten, maar wil je ze in het vervolg afsluiten met een lekker receptje?
  By the way: hoe was jullie weekend?
  Groetjes en tot...Riet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een leuk herkenbaar verhaal. Ik bak ook heel graag. Maar DH en ik zijn niet zo slank, dus dat moet noodgedwongen beperkt blijven. Ik kreeg 45 jaar geleden een kookboek dat heette 'meisje kun je koken'.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat lijkt me dat gezellig zo samen koken en dan zo`n schriftje aanleggen met recepten, heerlijk. Zou zo willen ruilen met je nichtje. Trouwens nog heel erg bedankt voor de felicitaties.
  Groetjes van Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat leuk om een keer per week de tijd te nemen oude herinneringen op te halen en te schrijven. En leuk om ze te lezen. Dank je dat je dit wilt delen.

  BeantwoordenVerwijderen

I love messages, thank you very much for your reply. I am very sorry that I had to put the Word-verification on. I got too much spam-reactions. If you despite this extra thing respond, I will be extra grateful.

I houd van jullie reacties. Helaas heb ik de woord-verificatie aan moeten zetten. Er kwamen te veel spam-berichten binnen. Dus als je ondanks dat tóch reageert, ben ik je extra dankbaar.