Pagina's

vrijdag 25 november 2011

Kerstballen


Het boek heb ik al een tijdje in huis. En het is ook al heel veel doorgebladerd. De breipennen (dunne en 5 stuks) heb ik ook bij elkaar. De wol ligt ook al te wachten.

Maar waarom lukt het me niet om kerstballen te breien?!?!?!?!?!

Deels kwam dat door heel weinig tijd. Maar ook een deel doordat ik nog nooit rond gebreid had op meerdere pennen. Ik heb het geprobeerd. En ik heb het ook weer net zo snel uitgetrokken. Het lukte me niet. De pennen raakten gedraaid. Ik was de weg kwijt waar ik heen moest breien. Complete puinhoop dus.

Nou gelukkig heb ik nog een moeder die veel gehandwerkt heeft. Dus van de week ging ik bepakt met boek, wol en pennen naar haar toe. Zij kon me dat vast wel voordoen en leren. Haar gezicht betrok wel toen ze hoorde hoe veel (hoe weinig dus) steken er opgezet moetsen worden. En dan in totaal met 5 pennen breien!!! De moed zakte al een stuk richting mijn schoenen. Maar mam breide voor mij de eerste ronde en dat lukte onder veel gekreun en gesteun. Toen gaf ze me snel de pennen over. "Zo nou is het jouw beurt, ik ben het al moe!"

Tja, en toen moest ik. Eerst maar een extra rondje zonder meerderen. Stond niet in het patroon, maar eerst eens wennen aan de vele pennen. Ging redelijk. Maar toen moest ik meerderen. Normaal geen enkel probleem, maar ik had ineens 2 erbij gemeerderd terwijl toch echt de bedoeling was dat het er maar 1 was.

Kortom, ik kan hier nog steeds geen eigengebreide kerstbal laten zien. Ik heb het weer uitgehaald en probeer het nog wel eens op mijn gemak. Misschien, ooit, ..................

Jullie begrijpen het al, ik heb dringend tips nodig. Er zijn er onder jullie die zo'n kerstbal zo maar breien. Jullie kunnen me vast wel vertellen wat de truukjes zijn daarvoor. Hier zit een hopeloos geval. Breien kan ik, meerderen ook, maar op zoveel stokjes. Of liever gezegd, met zo wenig steken op de stokjes. Wat zijn daar de truukjes voor.


.

19 opmerkingen:

 1. Ah.., je moet zeker doorzetten hoor, want het is zooòòòòò leuk!
  Ik neem aan dat je korte breipennetjes hebt?
  De eerste paar toeren zijn het allerlastigst!
  Op de blog van Wieke van Keulen (zie in mijn berichtlijst) kun je heel veel tips en foto's vinden over hoe ze opzet, de pennen hanteert en meerdert..
  Probeer je 4 pennen waar de steken op zitten lekker in een vierkantje te houden. De eerste 2 toeren doe ik altijd vrij strak, dan schuiven de steken niet van de naald..
  Succes, en roepen als het niet lukt hoor!

  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 2. de eerste toeren zijn het lastigst maar ik verdeel de steken eerst over 2 naalden 2 maal 6. en dan ga ik rond breien. op elke naald 3 dan zit het rondje dicht en zo raken de naaldjes niet in de knoop.. dat scheelt hier al een hoop ergernis
  verder staat er inderdaad zoals elizabeth zegt veel tips bij wieke van keulen.

  even doorzetten en je hebt straks een mooie bal

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zin in een dagje Haarlem, dan ben je welkom en leg ik het je uit. Of als je zondag naar Bep gaat; neem ze dan mee. Het begin is het moeilijkst en als het echt niet lukt, kun je de bal ook op 2 pennen breien en met een naad aan elkaar naaien. Je moet dan wel 2 steken extra opzetten (1 aan het begin en 1 aan het eind)en ik adviseer je dan om haarelastiekjes te gebruiken voor de markeringen van het patroon. Veel breiplezier.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ga naar youtube en zoek breien met 5 pennen,of zelf de kerstballen,misschien kan je het zien en zo kan ik ook de moeilijkste patroon breien,veel succes,en kijk naar de blog van Inge's quiltblog,ze heeft al paar gebreid,wel erg mooi,groet irena

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi, zelf ben ik er maar niet aan begonnen, maar Wieke van Keulen ( zie boven bij je reacties)heeft een blogje op 11 nov. geschreven met een hele goede beschrijving! Moet je maar eens kijken!
  Suc6 !
  groetjes Susi

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja het bewgin is idd een gepruts. Maar als je daar door bent gaat het echt makkelijk. Wieke geeft op haar blog een goede uirleg om te beginnen. Die pak ik er ook steeds even bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ga je dit weekend nog naar Arnhem? Dan zal er vast iemand staan die je uitleg kan geven. En anders....sterkte ermee LOL.
  groetjes en tot gauw (kerstvakantie??)
  Pauline

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Birgitte,

  Hihi, dat is een rage zeker, die kerstballen, ik zie overal die boek verschijnen op blogs nu, en de cover van die boek vind ik geweldig :-)

  Ik hoop datje nuttige tips krijgt en snel een kerstbal laat zien, want ik ben nu wel heel benieuwd geworden hoor, succes en moed erin :-)

  Groetjes, Jaimie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ik wens je heel veel sterkte en ik sluit me bij pauline aan: tot snel:)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik herken dit gepruts. Ik ga dit niet breien, maar haak dus af.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik zou ze ook graag breien maar durf er helemaal niet aan te beginnen :-(
  Jammer hè, ze zijn zoooo leuk!!!
  Ik hoop dat het jou wel lukt, succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Helaas kan ik je hierbij niet helpen, omdat ik zelf niet breien kan (ik kom niet verder dan recht en averechts) Ik wens je wel veel succes toe, hopelijk kan iemand anders je tips geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Voor mij was het toverwoord: "bamboenaaldjes". Die van mij zijn maar 15 cm lang (kort), maar sinds ik die gebruik, ga ik als een trein. Ik zet 12 steken op het eerste naaldje, pak naaldje 2 en ga daarmee 3 steken breien, dan met naaldje 3 de volgende 3 steken, met naaldje 4 weer 3 steken breien. Blijven er nog 3 over op je eerste naaldje en die brei je met naaldje nummer 5. Dan heb je weer een leeg naaldje en begin je aan de volgende toer, alles recht zonder meerderen. Dan begin ik met de toer waarin je per naaldje 1 steekje moet meerderen. Als je eenmaal zo ver bent, gaat het steeds gemakkelijker. Ik volg overigens niet de beschrijving in het boek, maar kijk steeds naar het patroontje, veel eenvoudiger.

  Ik hoop dat je me een beetje kunt volgen, zo niet ga je gewoon óf naar Wieke's blog óf naar Wieke's huis!

  Succes en een fijn weekend!
  Inge

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Voor mij was het ook een probleem om met zoveel korte naaldejs te breien....dus nam ik lange en één minder en verdeelde de steken en hup toen ging het makkelijk....
  Succes groetjes Anje.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. De 1e 3 pennen zijn vervelen, daarna wordt het steeds leuker.
  Je kunt het ook op een rondbreipen doen. Even op Youtube zoken bij 'magic loop' en je ziet hoe je met weinig stekn toch een rondbreipen kunt gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Heel veel succes, echt, ik meen het!! Lijkt me ontzettend moeilijk om te doen, maar.....de aanhouder wint! knufzz...peebee

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Tja het moet kunnen maar ik zie het hier ook niet goed komen en m'n moeder kan ik het niet meer vragen, die kon alles...
  Misschien haken en later borduren?
  Lijkt mij nog wel wat.

  Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik zie dat je al heel wat goede tips hebt gekregen en met een beetje geduld zal het je nu best gaan lukken. De tips van Inge en Wieke zijn heel goed. Ik had zelf ook steeds moeite met het begin van de bal en dacht hoe hebben ze toch al die ballen voor de show van Paul opgezet gekregen. Maar Wieke doet het heel handig.Je moet er wel op letten dat je, als je met twaalf steken op een naald begint te breien je de toer moet sluiten. Van de week heb ik ook nog een aan patchworkvriendin uitgelegd hoe het handig was en toen ze het zag begreep ze het meteen. Bij Wieke staat het met duidelijke foto`s, maar dat heb je vast al gevonden. Veel succes, want als het eenmaal lukt is het heel erg leuk om te doen.
  Groetjes Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik ben ook gevallen voor de gebreide ballen en in het begin gooide ik de boel in de hoek...;-)Daarna heb ik ze weer gepakt en metvallen en opstaan is hetgelukt,zie mijn vorige logjes...Ik zetgewoon 12 steken op een naaldje en dan zet ik ersteeds drie op een andernaaldje(vanaf de rechterkant)een beetje strak breien zodat ze goed blijven zitten.Zorg dat de vier naaldjes in een vierkant blijven dan kunnen ze ook niet gaan draaien.Ik gebruik ook wat dikkere wol,dan gaat het ook beter..succes Birgit,gewoon doorgaan!

  BeantwoordenVerwijderen

I love messages, thank you very much for your reply. I am very sorry that I had to put the Word-verification on. I got too much spam-reactions. If you despite this extra thing respond, I will be extra grateful.

I houd van jullie reacties. Helaas heb ik de woord-verificatie aan moeten zetten. Er kwamen te veel spam-berichten binnen. Dus als je ondanks dat tóch reageert, ben ik je extra dankbaar.