Pagina's

vrijdag 11 november 2011

Sintermerte

Vandaag is het 11-11-'11, een bijzondere datum. En volgens mij trouwen er vandaag ook heel wat stellen. Maar bovenal is het vandaag Sintermerte, ofwel het feest van Sint Maarten.

Bij ons in het dorp is het afgelopen zaterdag al gevierd. Waarschijnlijk omdat morgen zijn con-culega, Sinterklaar, al weer in het land is. Dus vorige week trokken de kinderen met lampionnen door de straat en zongen het liedje "Sintermerte's veugelke".

Een heel apart liedje. De tekst is wel bekend, maar het klinkt alsof de zinnen los bij elkaar geraapt zijn. Ook de melodie veranderd voordurend van tempo en toon. Net alsof het allemaal losse zinnen uit diverse liedjes zijn. Toch is het al een heel oud liedje. Mijn oma (geboren in 1904) heeft het nog van haar moeder geleerd. En die had het weer van haar moeder geleerd.

Klik hier als je het wilt horen. En hier volgt de tekst, zodat je het kunt begrijpen:

Sinter Mertes veugelke,
haet ein roëd keugelke.
Haet ein blauw stertje,
hoepsa Sinter Mertes.
Vandaag is 't Sinter Mertes,
morrege Sinter Krökke.
Dan kòmme die gooje herte,
die hadde zo gaer ein stökske.
Höltje op ein törrefke,
Sinter Mertes körrefke.
Hölt, hölt, hölt,
en 's winters is 't kald.
Hoera, hoera, waat hebbe de boere ein laeve,
hoera, hoera, waat hebbe de boere ein pret.
Mieke de woep zoot op de stoep,
en leet der eine vleege.
Mieke de woep zoot op de stoep,
en leet der eine goan.
Hoera, hoera, waat hebbe de boere ein laeve,
hoera, hoera, waat hebbe de boere ein pret.
Er is ook nog een Venloos spreekwoord over dit liedje. Dat luidt: "As de kinder Sintermertes Veugelke zinge, make de verkes eur testament".  De vertaling is "Als de kinderen Sintermertes Veugelke zingen, maken de varkens hun testament op".

November is van oudsher de slachtmaand. En de varkens werden na 11 november (feestdag van Sint Maarten) geslacht. Dus logisch dat de varkens schrik kregen als ze dit liedje hoorden...

En speciaal voor de liefhebbers nog een liedje over Sinter Merte.'
Deze vertelt het verhaal van Sint Maarten die een stuk van zijn mantel af sneed.

En als je nog een snelle lampion nodig hebt. Klik dan eens hier. Laat het inkleuren en snijd de raampjes voorzichtig met een mesje uit. Plak de uiteinden aan elkaar. Lampje er in en klaar is Klara.

.

8 opmerkingen:

 1. Het is lang geleden dat ik ook maar iets met Sinte Merte gedaan heb, maar wel leuk om weer eens van te horen. knufzz...peebee

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh geweldig, tranen in m'n ogen, heb zulke goede herinneringen aan St. Maarten.... Wij zongen in de Zaanstreek andere liedjes, maar met dezelfde strekking.....
  Dank voor deze lieve, zoete herinneringen,
  St. Maartengroetjes, Anje.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier wordt toch ook nog op verschillende plaatsen St. Maarten gevierd met vuur en al. Altijd heel gezellig, alleen lopen de kinderen (haast) niet meer langs de deuren om te zingen.
  P.s. ik heb een tijdje niet kunnen reageren op je blog, maar ik weet nu waar het aan ligt.
  groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuk verhaal heb je over St. Maarten geschreven. Hier wordt het helemaal niet gevierd.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. sinte merte kan neit komme
  want zien paerd haet enne kromme poot
  en dao motte veer veur beaje
  angesj geit zien paerdje dood
  leuk blogje bietje:)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. grappig, dat onderste plaatje had ik vanmorgen ook in een blogverhaal over st Maarten staan, alleen kreeg ik het niet geplaatst!!
  ik zit inmiddels op de eerste kindjes te wachten!!!
  De lampjes branden buiten....
  gezellige avond!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ook hier in Ens kindertjes aan de deur en ik vind het mss nog wel leuker dan die kindertjes zelf... Helaas maar 6 kindertjes aan de deur geweest, want op een buitenweg lopen levert minder snoepjes op dan héél véél huizen in 't dorp.

  Goh... jammer he dat t snoep nu overblijft ;-)

  Greetz Annemieke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bij ons in Utrecht heb ik al jaren niemand aan de deur gehad voor Sint Maarten, maar vroeger thuis in Hattem liepen we altijd. Wij hadden altijd een suikerbiet, die we uit mochten hollen en dan aan de buitenkant werden patroontjes/figuurtjes weg gesneden uit het oranje van de biet. Waxinelichtje er in, en langs de deuren voor snoep ^_^ Leuke tijd!

  BeantwoordenVerwijderen

I love messages, thank you very much for your reply. I am very sorry that I had to put the Word-verification on. I got too much spam-reactions. If you despite this extra thing respond, I will be extra grateful.

I houd van jullie reacties. Helaas heb ik de woord-verificatie aan moeten zetten. Er kwamen te veel spam-berichten binnen. Dus als je ondanks dat tóch reageert, ben ik je extra dankbaar.