Pagina's

dinsdag 4 oktober 2011

Liedjes

Peetje vertelde dat ze naar Keulen was geweest. Dat deed haar herinneren aan het liedje Viva Colonia van de Keulse groep Höhner. Ik zocht het op internet op en had het de hele dag in mijn hoofd. Maar al surfend kwam ik ook terecht bij andere liedjes in het Keulse dialect. En tot mijn verrassing kende ik er veel van. Enkele laat ik je hier zien. De allerbekendste is: Dat Wasser vun Kölle van Bläck Fööss. Een liedje over hoe goed het water van Keulen is. In de versie die je hier ziet (uit 1984, kijk maar naar de kleding en snorren), wordt het op een carnavalsgala gezongen. Maar ook dit is een melodie die blijft hangen. In de tekst eronder staat de tekst van het liedje, misschien begrijp je dan ook waar het over gaat. Denk er aan om het geluid van de computer aan te zetten.

Dat Wasser vun Kölle van Bläck Fööss

Bläck Fööss - Kölscher Stammbaum

Hohner - Viva Colonia


Komt deze laatste je bekend voor, dat kan. Het is namelijk gecovered onder de naam Viva Hollandia.

Oke, nog eentje om het af te leren. Deze laatste is ook een bekende, voor mij althans.


Die Karawane zieht weiter - De Höhner
5 opmerkingen:

 1. en 't müllers kätzje, ook zo'n hangenblijvertje:)
  enne....ik ben hartstikke trots op mijn kip, ze kan ongeschilderd makkelijk op de foto, maaaaaaaaaar ze is nog niet hier, vanavond pas!
  fijne dag, riet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. O, dat is nostalgie. Vroeger keken wij altijd naar de keulse hapening met carnaval. Heerlijk. Knufzz...peebee

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jaaaaaaa Bläck Fööss..ja dat keulse dialect is
  hier te vergelijken met het fries. Het is voor een "normale"duitser niet te verstaan.
  Keulen heeft een paar goeie bands waaronder Brings (superjeilezicken)

  Ook zo'n nummer wat blijft hangen.

  Ik hou veel van de keulse rockband
  Bap met de nummers 'Kristallnaach en verdampt lang her.
  Ik vind dat geweldige nummers.

  Wat vind ik dat leuk dat je dit even aankaart.

  Trude Herr & Tommy Engel & Wolfgang Niedecken( BAP) - Niemals geht man so ganz


  dit is ook zo'n speciaal nummer
  kippevel..

  http://www.youtube.com/watch?v=zTC_KuuBrNY

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het Keuls dialect is voor mij goed te verstaan, het lijkt erg op het dialect dat bij ons in de regio gesproken wordt. En deze liedjes zijn echte carnavalshit, ieder jaar weer!!

  Groetjes Wendy

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kende geen van de liedjes, maar ik heb intens genoten van het ontwarren van het Keuls dialect. Een aantal termen vind je in Rotterdam ook. Dat is wel logisch natuurlijk, want Rotterdam ligt aan de mond van de Rijn en vroeger was er intensieve scheepvaart heen en weer. Ik heb me afgevraad of de tem klare (een ouwe klare) een term is die de Keulenaars hebben meegenomen van Rotterdam naar Duitsland, of dat de term naar Rotterdam is gekomen met de Duitsers. Ik denk het eerste, want jenever is natuurlijk Nederlands. (Schiedam) Leuk!

  BeantwoordenVerwijderen

I love messages, thank you very much for your reply. I am very sorry that I had to put the Word-verification on. I got too much spam-reactions. If you despite this extra thing respond, I will be extra grateful.

I houd van jullie reacties. Helaas heb ik de woord-verificatie aan moeten zetten. Er kwamen te veel spam-berichten binnen. Dus als je ondanks dat tóch reageert, ben ik je extra dankbaar.