Pagina's

zondag 16 oktober 2011

Merklap

Annelies laat ons regelmatig meegenieten van de merklapjes die zij spaart. Een tijdje terug vertelde mijn moeder dat zij ook nog een soort merklap van een tante van haar had. En aangezien zij de laatste tijd erg aan het opruimen is, kwam die onlangs weer van de zolder tevoorschijn. Dit is hem.


Erg felle kleuren he? Althans dat rood. Het eerste wat mij opviel was dat de steekjes kriskras zijn, dus niet netjes dezelfde kant op. Maar ja, tante Han, die deze lap borduurde, was pas 13 jaar toen ze dit maakte. Volgens mij zou toen al ze beter moeten weten, maar het is toch een beetje een excuus voor haar.


Haar initialen zette ze keurig midden in de lap: J.H.M. - Johanna Maria M******. Ik heb lang moeten zoeken of er een jaartal op staat. En na lang kijken vond ik het. Het staat in twee gedeelten: 19 -- 06 Links en rechts van het huisje onderaan de lap. De lap is dus meer dan 100 jaar oud!!! Tante Han is nooit getrouwd geweest en woonde met haar zus, tante Nel, die ook niet getrouwd was op het ouderlijk huis. Ik heb haar eigenlijk niet zo goed gekend, ze stierf toen ik pas 2 jaar oud was. Tante Nel heb ik nog wel goed gekend.

Deze lap heeft altijd in haar kamer gehangen. Misschien is hij verkleurd door de zon, maar dat wist mijn moeder zich niet meer te herinneren. Frappant is wel dat de kleuren over het algemeen erg flets waren, maar dat het rood ook nu nog er uit knalt.


En eigenlijk is het ook geen echte merklap, maar een geborduurde lap. Er zijn geen steken geoefend. En vreemd genoeg zie ik ook niet echt (veel) religieuze motieven. Dit terwijl beide zussen diep gelovig waren. Ik denk dat tante Han niet meer op school zat, toen ze deze maakte. En hem dus gewoon voor zichzelf maakte, om het huis op te sieren.
 Deze merklap heb ik niet van mijn moeder gekregen. Ik heb lang getwijfeld of ik hem wilde. Eigenlijk wel, maar waar moest ik hem neerhangen? In een kist bewaren vond ik ook zo zonde. Intussen heeft hij een beter plekje gekregen. Moeder heeft hem aan het Museum de Kantfabriek in Horst geschonken. Daar wordt hij goed geconserveerd. En misschien komt hij ooit nog in een tentoonstelling of zo te hangen. Heeft tante Han ook nog een groot publiek.


Een detal van het borduurgaas. Het is zo dun dat je de losse draadjes !?!?!? zo er door kunt zien. Niet van slijtage, maar gewoon omdat het zo los geweven doek was. De borduurdraad die ze gebruikte was een soort wollen draad, redelijk dik.


Het enige motief dat ik kan herkennen als religieus: een kruis. Toch vreemd. Van deze buurt ken ik alleen maar merklappen die bol staan van de religieuse symbolen of verwijzingen naar het Katholieke geloof. Het kan natuurlijk ook zijn dat ik de symboliek niet (her)ken. Wie kan me helpen? Zien jullie nog meer verwijzingen naar het (Katholieke) geloof?


.


12 opmerkingen:

 1. Het hele middenstuk is religieus. Een non die in de bijbel leest. Ik vind die rode kleuren erg mooi. Ik ben blij dat hij goed bewaart blijft.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. heel bijzonder, zo'n merklap! knap dat je moeke hem aan het museum kon geven!:)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bijzonder om te zien! Rozen kunnen een verwijzing naar Maria zijn. De huisjes/plaatsjes zouden bedevaartsoorten kunnen zijn, maar daar ben ik niet zo erg in thuis om te kunnen herkennen.
  Fijn dat ie een goed plekje heeft gekregen in het museum.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat doe je me hier een plezier mee. Wat een schitterende borduurlap !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat aandoenlijk mooi is dit....
  Fijn dat je weet wie al die steekjes gemaakt heeft.... Het omkaderde is toch zeer religieus, zou ze graag Non hebben willen worden???
  Dank dat je dit laat zien,
  groetjes Anje.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, in het midden is duidelijk een non te zien en rechts onder lijkt mij een klooster.....
  Erg leuk om te bewaren voor het nageslacht. Ik heb ook ergens nog een merklap bij de spullen die ik klaar heb liggen om een familiegeschiedenis te schrijven van onze familie en van mijn mans familie. Maar het komt er stees maar niet van...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat speciaal, dat je de merklap gevonden hebt,en dat je weet wie het gemaakt heeft.mooi verhaal. groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Birgitte,

  Een leuke lap met een oud verhaal aan, dat is mooi !

  Groetjes, Jaimie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. het verhaal achter de lap is prachtig, 13 jaar is vrij jong om nog heel netjes te kunnen borduren. misschien is ze nog erg speels geweest en was borduren misschien toen nog niet echt haar ding. Het is heel aandoenlijk, het rood is inderdaad erg overheersend, terwijl rood vaak bleek wordt van de zon.
  Misschien was het toendertijd zuinigheid. en werd er geborduurd met de materialen die voor hande waren. het komt mij wel religieus over. heel apart allemaal


  fijne zondag

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een schitterende merklap, en wat een mooi herinnering zo
  Heel mooi, weer iets voor in je schatkist
  Groetjes Joke en een fijne zondag

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtige herinneringen zijn zulke borduursels. Zelf heb ik nog een tas voor de gymspullen die ik geborduurd heb in de vijfde klas van de lagere school. Hij doet tegenwoordig dienst als tas om de rummikub stukje in te bewaren. Leuk toch!! knufzz....peebee

  BeantwoordenVerwijderen

I love messages, thank you very much for your reply. I am very sorry that I had to put the Word-verification on. I got too much spam-reactions. If you despite this extra thing respond, I will be extra grateful.

I houd van jullie reacties. Helaas heb ik de woord-verificatie aan moeten zetten. Er kwamen te veel spam-berichten binnen. Dus als je ondanks dat tóch reageert, ben ik je extra dankbaar.