Pagina's

vrijdag 8 oktober 2010

Rondje tuin, deel 1

Het is duidelijk herfst, al zijn we de afgelopen week nog verwend met een aantal prachtige, zonnige dagen. Het is dus tijd om weer een rondje in mijn tuintje te maken.

Maar eerst heb ik jullie raad nodig. Ik had 4 broccoli plantjes gepoot in de lente. Maar in plaats van dat er prachtige groene broccoli (kolen) in groeiden, schoten ze door. Er kwamen lange sprieten uit met op de top gele bloemetjes. Eerst dacht ik nog dat dit zo moest en dat de broccoli-kool dus groter werd. Maar het leek in de verste verte niet meer op broccoli. Ik heb er vergeten foto's van te maken. Maar weet iemand van jullie wat ik verkeerd heb gedaan? Te veel water, te weinig water, verkeerde plek in de tuin, of wat anders???

Onze druif is een paar jaar terug verpoot. En hij (of zij) heeft een paar jaar nodig gehad om daar van te herstellen, voordat er druiven aan kwamen. De afgelopen winter was erg streng en ook dat beviel onze druif niet echt. Maar er kwamen wel twee trossen aan. Kijk maar.

Tot onze grote verbazing hebben we blauwe druiven in de tuin. Ze bleven lang wit, maar worden nu toch zeker blauw. Nog eventjes en dan kunnen we van eigen druiven snoepen.

De bladeren van de druif kleuren prachtig rood. Ieder jaar vind ik dat een geweldig gezicht. Die kleuren zou ik wel 'in een doosje willen doen'.


Dit zijn de bladeren van de andere druivenplant. Die zijn nog een stuk groener. Zou dit soms een witte druif zijn. Deze staak heeft namelijk dit jaar nog geen druiven gehad. Misschien volgend jaar???


Ik zag tot mijn verrassing nog een trosje bramen aan de struik. Ze zaten zó verscholen tussen het blad en helemaal tegen de muur aangedrukt. We hebben ze gewoon over het hoofd gezien bij de laatste, grondige pluk. Nu kunnen we nogmaals genieten van ijs met eigen bramen.

En dit is de stam van de spruitjesplant. Er groeien al ieniemienie spruitjes aan. Maar ze hebben nog even tijd nodig. Mijn opa zei altijd dat bij spruitjes eerst 'de vorst over heen moet'. Met andere woorden: het moet eerst gevroren hebben, voordat de spruitjes echt lekker zijn. Ik heb vier van deze spruitjesplanten in de tuin. Helemaal alleen voor mij, want DH lust ze niet. Dus dat wordt smullen.
.

2 opmerkingen:

 1. Lekkere spullen groeien er in jou tuin!!succes ermee!
  groetjes Antje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Bietje! Ik denk dat je opa in de leeftijd van mijn vader moet zijn: geboortejaar 1914, hij zei ook altijd dat de vorst erover moest.
  Omdat mijn vader altijd onze tuin deed, weet ik er zelf NIKS van, dus ik kan geen advies geven. Hopelijk vind je iemand die het allemaal wél weet.
  Lieve groet en tot...Riet

  BeantwoordenVerwijderen

I love messages, thank you very much for your reply. I am very sorry that I had to put the Word-verification on. I got too much spam-reactions. If you despite this extra thing respond, I will be extra grateful.

I houd van jullie reacties. Helaas heb ik de woord-verificatie aan moeten zetten. Er kwamen te veel spam-berichten binnen. Dus als je ondanks dat tóch reageert, ben ik je extra dankbaar.