Pagina's

donderdag 23 september 2010

Aardappelen

Bij ons in de supermarkt ligt het blad 'Boodschappen' vol met leuke weetjes, maar ook recepten. Natuurlijk een reclameboodschap om vooral veel dingen te kopen. Maar vaak ook erg lekker en leuk om te maken.

In de laatste editie vond ik het recept voor Hasselback aardappelen met warme specerijen. Het is een Zweeds aardappelrecept en ik heb geen idee of je het gewoon op z'n Nederlands moet uitspreken of iets van Hesselbeck. Als je het weet, mag je het zeggen.
Het zag er lekker uit, maar dat ziet het altijd op de foto's in het blad. Dus ik ging het zelf eens proberen. Je hebt nodig:
- 12 vastkokende kleinere aardappelen
- 4 eetl. gesmolten boter
- mespunt korianderpoeder
- mespunt komijnpoeder
- mespunt paprikapoeder
- mespunt kerriepoeder
- zout en versgemalen peper

Nou dat waren kruiden die ik wel in huis had. Gek genoeg alleen de paprika niet. Dus nu maar even zonder. Ik smolt de boter in een kommetje in de magnetron. Roerde de mespunten kruiden er door, en in plaats van de paprikapoeder deed ik er nog wat droge basilicum door (uit een potje, niet vers). Alles goed door de boter mengen.
De over moet voorverwarmd worden op 180 graden. De aardappelen schillen en van de onderkant een stukje afsnijden zodat ze goed blijven liggen. Dan bovenop om de paar mm. een stuk insnijden, kijk maar op de foto dan snap je wat ik bedoel.
Op het rooster legde ik bakpapier, daarom de aardappelen en daarna smeerde ik de boter met kruiden er over en tussen de sneetjes. Dat laatste was nog niet zo eenvoudig, sommige stukjes braken af. Maar goed. Het zag er toen zo uit.
Het bakpapier heb ik er niet voor niets onder gedaan. Het geheel gaat in de oven en na 50 minuten kwamen ze er weer gaar uit. Met net zo'n korstje als op de eerste foto. Ik heb er alleen geen foto van genomen, we hebben ze namelijk meteen opgegeten. Ze waren heerlijk, maar wel bewerkelijk. Ik heb een alternatief bedacht met dezelfde smaak. Gewoon aardappelschijfjes bestrijken met deze kruidenboter en dat in de oven doen (in een ovenschaal). Of nog iets anders aardappelschijfjes in de pan bakken, maar dan in deze kruidenboter. Natuurlijk heb je dan niet van die grappige aardappeltjes, maar volgens mij smaakt dat hetzelfde en is minder werk. De inkepingen breken namelijk erg snel bij het bestrijken met de boter. 

Update:
Inmiddels heb ik dat gedaan en het werkt supermakkelijk. Veel gemakkelijker dan mijn eerste methode. En de smaak, die is geweldig. De aardappelschijfjes krijgen dan een andere smaak. Mijn gedachten zijn weer verder aan het gaan, want je kunt natuurlijk variëren met de kruiden die je in de boter doet. Het originele recept heeft rood-gele kruiden, maar wat te denken van bieslook, of een italiaans tintje met basilicum (gedroogde dan), of provençaalse kruiden. Ik denk dat ik mijn aardappeltjes niet meer gewoon in boter bak.
.

3 opmerkingen:

  1. Is het niet heerlijk om steeds weer iets nieuws te proberen en/of te ontdekken! Zo moet ik nog steeds aan jouw "pot". Het staat nog in mijn postvak in hoor! ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. LOL, het ziet er bij mij ook nooit uit als op de foto, soms zo dramatisch anders, dat ik me afvraag of het wel klopt.

    BeantwoordenVerwijderen

I love messages, thank you very much for your reply. I am very sorry that I had to put the Word-verification on. I got too much spam-reactions. If you despite this extra thing respond, I will be extra grateful.

I houd van jullie reacties. Helaas heb ik de woord-verificatie aan moeten zetten. Er kwamen te veel spam-berichten binnen. Dus als je ondanks dat tóch reageert, ben ik je extra dankbaar.