Pagina's

zondag 26 september 2010

Staaltje van Textiel

In november komt er in Streekmuseum De Locht in Melderslo (Noord-Limburg) een tentoonstelling over emigratie naar Noord-Amerika rond 1900. Deze tentoonstelling mag ik mede-organiseren. Daar kom ik beslist later nog op terug. Het wordt een leuke tentoonstelling.

Gisteren was ik weer in De Locht voor een vergadering hierover en ik zag dat er een kleine textieltentoonstelling is. Misschien zijn er geïnteresseerden. In de media heb ik niets over deze tentoonstelling gezien, dus maak ik hier maar wat reclame. De foto's heb ik zelf genomen, maar het was lastig om goede foto's te maken. Er is namelijk geen daglicht.


"Symbiose 1" door Helga Mewes
De gebreide band is tussen de spijkers door geweven

De titel is "Staaltje van Textiel" en de tentoonstelling loopt nog tot 31 oktober 2010. Textiel en metaal wordt al regelmatig samen gebruikt, denk maar aan campingstoelen, tassen, etc. Maar denk ook eens aan standbeelden waarvan de kleding (textiel) in prachtige, natuurgetrouwe plooien valt. Het textiel wordt dan in het metaal uitgebeeld.

"Täglich im Einsatz" door Alexandra Röhrs
Een wit T-shirt krijgt een andere uistraling als er een hemd van ijzer over heen gedragen wordt

Op deze tentoonstelling zijn werken te bewonderen waar textiel én metaal een plaatsje hebben. Er zijn metalen objecten te zien die zijn samengesteld in een textiele techniek. Maar ook werken met draden van metalen garens. Of werken waar metaal in het werk opgenomen is.

"It's All in the Game 3" door Angelika Hecht-Schneewolf
Een metaalachtige stof gedrapeerd over een schilderij
Door het blinken en schitteren was het helaas niet mogelijk een betere foto te nemen

Er zijn borduurwerken te zien, maar ook breisels, haakwerk, zijdeschilderen, shibori (geen idee wat het is), kralenwerk en gemengde technieken. De werken zijn allemaal van leden van de Krefelder Textilkunstgruppe. Deze kunstenaarsgroep heeft zich in 1992 vanuit een andere groep opnieuw gevormd. Haar doel is het bevorderen van vriendschap tussen andere volkeren door middel van Kunst en Cultuur.

"Schmetterling" door Alexandra Röhrs
In dit gedetailleerde werk zit beslist heel veel uren werk

De meeste leden hebben een academische opleiding op het gebied van textiele beeldende vorming. Sommigen zijn werkzaam geweest in het onderwijs in de textiele vakken. En enkele zijn autodidact. Ze streven er naar om minimaal een maal per jaar een gezamenlijk expositie te organiseren. Ze exposeerden al in Duitsland (uiteraard), Nederland, Oostenrijk, Luxemburg en Zuid-Korea.

Bij dit gehaakte kunstwerk kon ik de naam van de maakster/maker niet ontdekken
Natuurlijk kan er met ijzerdraad gehaakt worden, wel even doorzetten
"Spijkerschrift" door Elise Kloppers
De woorden zijn gevormd door spijkers op de stof te naaien, net als de versieringen

Als het lukt om vandaag deze tentoonstelling te bekijken, kun je meteen de internationale Champignondagen meepikken. Het streekmuseum is tevens het nationale Champignon- en Aspergesmuseum. En juist dit weekend is er alles over champignons te zien (en proeven). Nog een keer de internetsite voor de openingstijden en route. Een klein voorproefje..

5 opmerkingen:

 1. Lijkt me een interessante tentoonstelling. Maar jammer genoeg wat te ver weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een interessante tentoonstelling! Ik ga zeker even neuzen of ik er makkelijk heen kan reizen.
  http://quiltaart.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 3. leuk om te zien hoe textiel in de breedste zin van het woord, kan worden toegepast.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo birgitte,

  Heb met bewondering de foto's bekeken, knap hé !

  Groetjes, Jaimie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Brigitte,
  Wat een mooie expositie en dat alleen nog maar van foto's. Ik denk zeker dat ik ga kijken. De verscheidenheid een materiaal en combinaties van materiaal trekt mijn aandacht. Ik ben heel nieuwsgierig. Zal laten weten wat ik ervan vond. groetje, pattybee

  BeantwoordenVerwijderen

I love messages, thank you very much for your reply. I am very sorry that I had to put the Word-verification on. I got too much spam-reactions. If you despite this extra thing respond, I will be extra grateful.

I houd van jullie reacties. Helaas heb ik de woord-verificatie aan moeten zetten. Er kwamen te veel spam-berichten binnen. Dus als je ondanks dat tóch reageert, ben ik je extra dankbaar.