Pagina's

maandag 6 september 2010

Monday memories, deel 2

Deel 4 (het laatste) van de IJsselmeerrit komt morgen. Vandaag is het maandag, mijn eerste schooldag weer. En ik vond het een prima dag voor een Monday Memories over mijn eigen eerste schooldag in 1974.
Uiteraard heb ik de kleuterschool ook gehad, maar ik heb geen herinneringen meer aan mijn eerste schooldag daar. Wel aan die van de lagere school. Ik was 6 jaar oud en ging aan de hand van mijn moeder naar de grote school. Het gebouw kende ik wel, daar was ik al vaker langs gelopen, maar nog nooit binnen. Samen gingen we de grote hal binnen, wat was die hoog!!! Er stonden al heel wat kinderen met hun moeder te wachten op de directeur. Diverse kinderen kende ik al, die hadden bij mij op de kleuterschool gezeten of woonden in de (kinderrijke) buurt waar wij woonden.
De directeur kwam en vertelde wat over de school en zo. Wat precies dat weet ik niet meer, maar ik weet nog wel hoe de klassenindeling verliep. Er waren 2 eerste klassen. De naam van ieder kind werd afgeroepen en er werd dan meteen achter verteld in welke klas hij of zij zat. Moeder en kind mochten dan naar de betreffende klas toegaan, waar de juf hen zou opwachten. Nou begint mijn achternaam met een V. Dus ik was een van de allerlaatste die aan de beurt was, want er waren maar een handvol kinderen die nóg later in het alfabet zaten. Het werd wel echt spannend.

Ik kwam in de klas bij Juffrouw van E. Een oudere dame met een superlieve uitstraling, zo'n grootmoedertype compleet met grijs haar in een knotje. Ze wachtte al bij de deur op ons. De begroeting zal ik nooit vergeten. Ze begon met te vertellen dat zij mijn moeder ook al in de klas had gehad. Nou dat gaf meteen een vertrouwd gevoel. Ik mocht de klas in en mocht naast mijn neefje zitten op de achterste bank!!! Terwijl ik eigenlijk helemaal niet groot was, eerder een van de kleinste.
En Juffrouw van E. was inderdaad een hele lieve juf. In dat jaar heb ik een tijdje in het ziekenhuis gelegen met longontsteking. Ze gaf mijn moeder een hele stapel boeken voor mij, zodat ik me niet zou vervelen. Het waren Ot en Sien en Pluk van de Petteflet. Nog steeds favoriete kinderboeken van mij (en vele anderen). Mijn moeder vroeg of ik dat al kon lezen. Want we waren dat jaar net begonnen met leren lezen. Maar volgens haar was dat geen probleem, ik was voor met lezen. Wat overigens ook klopte.
Jammer dat Juffrouw van E. het jaar erna moest stoppen met werken vanwege haar gezondheid. Mijn broertje heeft haar maar een heel korte tijd gehad als Juf.
En terwijl jullie dit lezen, is mijn vakantie afgelopen. Ook ik moet weer naar school, nu als docent. Vandaag is de introctiedag en gaan we sporten. Morgen beginnen de lessen, maar laat dat nou net mijn vrije dag zijn. Dus woensdag gaat het echt weer beginnen.

2 opmerkingen:

 1. Brigitte, weer zo'n herkenbaar verhaal. Ik was weer even terug naar mijn eigen eerste schooldag in 1959! Verbazingwekkend hoeveel je er nog van weet hè? Kun je zien dat zo'n eerste schooldag veel indruk maakt.
  Succes vandaag en maak ook een fantastische indruk!!
  Groetjes en tot...Riet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben ook nog van voor het basisonderwijs, dus ik weet nog goed dat ik naar de 'grote school' mocht. Gelukkig trof ik ook een superlieve juf, dat is toch wel heel belangrijk.

  sterkte weer met werken!

  BeantwoordenVerwijderen

I love messages, thank you very much for your reply. I am very sorry that I had to put the Word-verification on. I got too much spam-reactions. If you despite this extra thing respond, I will be extra grateful.

I houd van jullie reacties. Helaas heb ik de woord-verificatie aan moeten zetten. Er kwamen te veel spam-berichten binnen. Dus als je ondanks dat tóch reageert, ben ik je extra dankbaar.