Pagina's

maandag 20 september 2010

MA-Run

Ieder jaar wordt in onze streek de MA-Run gehouden. Afgelopen zaterdag al weer voor de 24e keer. MA staat voor Maria Auxiliatrix, dat is een instelling voor verstandelijk gehandicapte medemensen.

De verkeersregelaars

De MA-Run is eigenlijk een feestweekend. Op vrijdag en zaterdag wordt er een spetterend feest gegeven. Maar het hoogtepunt is natuurlijk wel de motortocht op zaterdag.
Mensen met een beperking gaan dan in een motorzijspan een toertocht maken door het noorden van Limburg. Om half 11 wordt er gestart en om vijf uur 's middags is men weer terug. Uiteraard met een middagpauze.
De meeste motorrijders gaan al jaren mee en hebben hun vast gast in het zijspan. Dit jaar waren er meer dan 100 zijspannen. Daarnaast zijn er ook motorrijders op een gewone motor nodig als verkeersregelaar. Zij zetten namelijk de zijwegen af en houden het verkeer tegen, zodat de hele stoet (en die is lang!!!) ongehinderd door kan rijden.
De stoet begint met een groep verkeersregelaars die de straten afzetten. Daarna de zijspannen, veel feestelijk uitgedost met vlaggetjes en andere versiering. Maar allemaal (uiteraard) goed gepoetst. Op het einde rijden nog een paar busjes mee met mensen waar geen zijspan voor is, of die niet in een zijspan kunnen zitten. Zelfs ziekenauto's met mensen die niet kunnen zitten, maar wel liggen, gaan mee. Als allerlaatste een politieauto voor het geval dat.
En allemaal toeteren en zwaaien. Je hoort ze al van verre aankomen, ons hele dorp loopt dan ook uit om terug te zwaaien. Zo leuk. Ieder jaar krijg ik er een brok van in mijn keel als ik dat zie, de passagiers genieten toch zo. Het eerste jaar liepen de tranen over mijn wangen van ontroering. DH vroeg wat er aan de hand was. "Stofje in mijn ogen" was het antwoord, maar dat was een leugentje.
Zelf nu ik dit schrijf en de herinneringen weer terugkomen bij de foto's, moet ik weer flink slikken. Geweldig dat zo veel vrijwilligers hun vrije tijd opofferen om anderen een onvergetelijke dag te bezorgen.
Een van de busjes met passagiers die niet in een zijspan kunnen

De ziekenauto. Let eens op de zwaaihand(schoentjes)

Als slot de politieauto

De MA-Run heeft een eigen website, klik maar hier. Bezoek deze site eens. Dan kun je zien hoe het gegroeid is, wat er allemaal bij komt kijken, hoeveel mensen er eigenlijk bij betrokken zijn. Alle lof voor al deze vrijwilligers. En hun sponsoren natuurlijk, want anders was het niet te organiseren.

4 opmerkingen:

 1. De naam Maria Auxiliatrix herken ik van mijn schoonouders: zij wonen in Venlo (voorheen in Baarlo) en bij hen heb ik de naam vaak gehoord. Mooi verslag van een mooie dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooie dingen heb je gelukkig nog altijd. Ik heb het gezien met vrachtwagens.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. in ons dorp hebben ze iets dergelijks, maar dan met vrachtauto's, en er mag getoeterd worden; dus de hele dag wordt het dorp overspoeld door geluid.
  genieten voor bijzitters en zwaaiers.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel erg liefdevol, een ander woord kan ik hier niet voor bedenken!

  BeantwoordenVerwijderen

I love messages, thank you very much for your reply. I am very sorry that I had to put the Word-verification on. I got too much spam-reactions. If you despite this extra thing respond, I will be extra grateful.

I houd van jullie reacties. Helaas heb ik de woord-verificatie aan moeten zetten. Er kwamen te veel spam-berichten binnen. Dus als je ondanks dat tóch reageert, ben ik je extra dankbaar.